Wat als je kind niet meer gelooft? 'Goed jeugdwerk is heel belangrijk'
18 februari 2025 · 11:52
Update: 18 februari 2025 · 13:18
Veel kerken worstelen ermee: hoe houd je kinderen en tieners betrokken bij het geloof? Angelique Slootweg (28) is coördinerend jongerenwerker in jongerencentrum De Seinpost van Youth for Christ in Veenendaal. Ze weet uit ervaring wat ervoor nodig is om jongeren bij de kerk te houden.
“Als tiener liet ik het geloof dat ik van huis uit had meegekregen helemaal los. Ik wilde er niets meer mee te maken hebben. Tijdens mijn studie social work verhuisde ik naar Veenendaal. In mijn eigen woonwijk zag ik het jongerenwerk van Youth for Christ bij jongerencentrum De Seinpost. Da’s makkelijk, dacht ik, dan kan ik lekker dichtbij stagelopen."
Een dubbele zegen
"Vanuit thuis had ik ook wel gezien dat mijn omgeving echt geloofde. Tijdens mijn stageperiode ontdekte ik dat de jongerenwerkers en de rest van het team vanuit hun relatie met God leven. Dat raakte mij enorm en inspireerde mij om mijn eigen relatie met God nieuw leven in te blazen.
Goed jeugdwerk is heel belangrijk om jongeren bij de kerk te houden
Tegenwoordig kan ik mijn geloof combineren met mijn werk: een dubbele zegen. Mijn eigen verhaal laat zien wat jongerenwerk kan betekenen. Goed jeugdwerk is heel belangrijk om jongeren bij de kerk te houden, of te betrekken."
Dichtbij jongeren
"Wat ik mooi vind, is dat wij hier naast jongeren kunnen staan, en nabij kunnen komen.
De relatie die we met de jongeren opbouwen, is superwaardevol. Elke doordeweekse dag hebben we activiteiten voor verschillende leeftijdsgroepen.
De doelgroep van Youth for Christ zijn jongeren tussen 10-23 jaar, maar in Veenendaal zien we vooral tieners tussen 13-19 jaar. We krijgen vaak wel dertig tot vijftig jongeren per week over de vloer. Sommigen komen naar drie, vier of zelfs vijf activiteiten. Heel gaaf om te merken dat we in een duidelijke behoefte voorzien."
Niet-christelijke jongeren
"In de eerste plaats doen we natuurlijk ‘gewoon’ professioneel jongerenwerk. Maar vanuit onze christelijke identiteit kunnen we tegelijk getuigen over wat God doet in ons leven, en wie Hij in het leven van deze tieners wil zijn. Van daaruit weten we jongeren keer op keer te raken en te inspireren, merken we aan de reacties.
In deze wijk is veel armoede, depressiviteit en criminaliteit
In Veenendaal richten we ons bewust op niet-christelijke jongeren. Velen van hen hebben een migratie- en een islamitische achtergrond. Dit is een wijk waarin onder de jeugd veel problemen spelen. Er is veel armoede, depressiviteit en criminaliteit. Veel jongeren zijn op zoek naar hun identiteit: wie ben ik? Ze ervaren soms een enorme spagaat tussen wat ze thuis en alles wat ze daarbuiten horen."
Islamitische achtergrond
We zijn heel duidelijk over onze christelijke identiteit. Het bijzondere is dat er ook jongeren met een islamitische achtergrond deelnemen aan onze jaarlijkse Alpha Youth-cursus. En zeker ook dat we met een groepje van vier tieners elke week naar de kerk gaan, Mozaiek Veenendaal. Geen van die vier heeft een christelijke achtergrond. Een van hen, Anouk, wil zich zelfs laten dopen.
Ze tasten echt af: wie ben jij, en kan ik je vertrouwen? Anders nemen ze je niet serieus
Wat volgens mij een van de belangrijkste dingen is, is dat jongeren zien dat je als vrijwilliger of jongerenwerker authentiek bent. Dat is de sleutel. Ze tasten wat dat betreft echt af: wie ben jij, en kan ik je vertrouwen? Anders nemen ze je niet serieus. Plus: trouw blijven aan je eigen waarden, daar niet mee gaan schipperen.”
Meest gelezen
- Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
Hel of Hotel, te zien op NPO Start
Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
- Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
'Soekt en gij zult vinden'
Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Lees ook
- ‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
Bas van Waas in 'De verandering':
‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
- Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
Nu in de bioscoop
Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
- Waarom een vrouwenhart anders werkt
‘We denken al snel dat we overdrijven’
Waarom een vrouwenhart anders werkt