Waarom zijn pinksterkerken zo populair?
21 februari 2018 · 15:15
Update: 19 november 2024 · 15:43
Hoe ontwikkelt de Pinkstergemeente zich wereldwijd? Hoe komt het dat dit de snelst groeiende stroming is binnen het christendom? Wat kunnen gevestigde kerken van de pinksterbeweging leren en welke risico’s lopen pinksterkerken? In EO Live geeft theoloog en cultureel antropoloog Miranda Klaver antwoord op deze vragen.
Kenmerkend voor een pinkstergemeenten is dat het er vaak wat informeler aan toegaat, stelt Klaver. "Ze beginnen bijvoorbeeld niet altijd op tijd. Ook in de liturgie is er veel ruimte voor spontaniteit. En wat als eerste opvalt, is bijvoorbeeld de muziek. In deze kerken speelt muziek een heel belangrijke rol."
Heel centraal staat Jezus, bendarukt ze. "Dat wordt soms wel vergeten. In die zin is het een echt orthodoxe kerk. Het gaat over de betekenis van het geloof, over de dood en opstanding van Jezus, en er is veel aandacht voor de heilige Geest. Zo is er ruimte voor bijzondere ervaringen, spreken in tongen en de gaven van de Geest, en hebben ze aandacht voor genezing, en bevrijding van geesten."
Hoe ontwikkelt de pinkstergemeente zich?
"Wereldwijd is er sprake van groei, al verschilt dat per werelddeel. In Afrika vind je ongeveer de helft van alle pinksterkerken, een derde zit in Noord- en Zuid-Amerika. In Azië ligt dat percentage op 15%. Hoewel het christendom in Europa krimpt, is ook hier groei bij de pinksterkerken te zien."
Wat kunnen de gevestigde kerken leren van de pinksterkerken?
"Veel kerken nemen elementen van pinksterkerken over. Zo wordt er nagedacht over de heilige Geest en stilgestaan bij de gaven van de Geest. Ook binnen Nederlandse kerken ontstaat er meer ruimte voor de opvatting dat iedereen ingezet kan worden en dat niet alleen de dominee een bepaalde taak of rol heeft."
Welke risico’s lopen Pinkstergemeenten?
"Deze kerken zijn vaak autonoom en ontstaan veelal rond een charismatische leidersfiguur. Wat je ook ziet, is dat er vaak correctiemechanismen ontbreken. Wanneer leiders geen goede bedoelingen hebben, kunnen er gemakkelijk dingen ontsporen."
Wie zich bij zo’n kerk wil aansluiten, doet er volgens Klaver goed aan na te gaan of de betreffende gemeente bij een overkoepelende organisatie is aangesloten. "Het is ook belangrijk te kijken naar de organisatie van de kerk en welk type leiderschap er in die kerk is."
Beluister hier het hele gesprek met Miranda Klaver.