Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Waarom we zuiniger moeten zijn met water – en hoe je dat kunt doen.

Waarom we zuiniger moeten zijn met water – en hoe je dat kunt doen

23 november 2020 · 07:30

Update: 15 november 2024 · 13:30

Wilbert kwam erachter dat we in Nederland zo’n 120 liter water per persoon per dag gebruiken. Water dat met gebruik van veel energie wordt gereinigd. Hij vroeg zich af: Zou het ook minder kunnen?

Ik weet niet hoe jullie dat doen, maar ik gebruik best veel water. Ik douche, kook, doe de afwas en ga zo nog maar even door. Op dit moment gebruiken we per persoon 120 liter water per dag. Dat is al minder dan we in het begin van deze eeuw verbruikten, maar toch nog een flinke hoeveelheid.

Maar wat is nu eigenlijk het probleem met water? Is het zo onduurzaam om er gebruik van te maken? Het is er toch gewoon?

Nou het punt is dit: het reinigen van water kost erg veel energie en kan helaas lang niet altijd even milieuvriendelijk. En een kringloop die niet gesloten is, is überhaupt niet duurzaam. Bovendien daalt door de winning van drinkwater het grondwaterpeil: dat versterkt de verdroging van natuurgebieden.

Watervoetafdruk

Dan hebben we het niet eens over onze watervoetafdruk: al het water dat wordt verbruikt om onze consumptiegoederen te produceren. Als je dat bekijkt, verbruiken we als Nederlander maar liefst 4100 liter water per persoon per dag.

Alles bijelkaar toch wel goede redenen om te kijken of we dat verbruik kunnen terugdringen. Daarom wat tips.

Tips voor waterbesparing

  • Ga minder in bad en douche korter en minder. Het is niet per se nodig om onder een warme straal te staan terwijl je jezelf inzeept of je tandenpoetst toch? Ook handig: een douchetimer. Zo sta je niet ongemerkt langer onder de douche dan je wilt.
         
  • Zelf afwassen of een vaatwasmachine aanzetten: wat is duurzamer? Hier lees je er meer over. 
         
  • Kook niet een hele pot thee, als je thee wilt, maar gewoon een kopje. Scheelt water en scheelt energie! 
         
  • Geef duurzame innovaties een plek in je huis. Hier zie je een mooi overzicht.
         
  • Spoel onduurzame dingen verf of chemicaliën niet door het toilet of de gootsteen. Daardoor voorkom je dat er niet onnodig kosten gemaakt hoeven te worden om het water te reinigen.
         
  • Wil je meer weten over je watervoetafdruk? Vul deze eens in om daar iets meer over te leren. En ja, je kunt waterbewuster winkelen. Bijvoorbeeld door je spijkerbroek te kopen van een merk dat chemicaliën weert en bewust met minder water produceert. Mooie innovatoren op dat gebied zijn bijvoorbeeld de jeans van Armed Angels en die van het Nederlandse merk Mud, dat onlangs zelfs een Sustainability Leadership Award kreeg. In dit artikel vind je meer shoptips.

En zoals altijd: sta even stil bij je gebruik. Doe een touwtje om de kraan om je een week lang bewust stil te zetten bij de vraag of je de kraan echt nodig hebt. Veel succes! 

Heb jij nog tips voor een minder watergebruik? Laat het me weten via redactie@lazarus.nl of via onze social-mediakanalen. 

    Deel dit artikel: