Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Zangeres Emma Heesters heeft baarmoederhalskanker en roept haar volgers op: ‘Laat je uitstrijkje maken!’.
© Emma Heesters

Zieke Emma Heesters: ‘Laat je uitstrijkje maken!’ Waarom is dat cruciaal?

8 januari 2025 · 12:00

Update:9 januari 2025 · 15:48

Zangeres Emma Heesters (29) is ziek. Ze heeft uitgezaaide baarmoederhalskanker en deelt dit met haar 2,2 miljoen volgers op social media. Ze roept iedereen op om een uitstrijkje te laten maken, waarom is dat cruciaal?

Vanaf je dertigste levensjaar krijg je als vrouw de oproep om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker. Een oproep waar lang niet iedereen gehoor aan geeft, zo blijkt uit cijfers van het RIVM en KWF. Emma Heesters maakte in een social media post bekend dat haar kanker is uitgezaaid en dat haar behandelingstraject helaas nog niet klaar is. “Ps. laat je uitstrijkje maken”, zo eindigt de zangeres haar bericht.

Lees verder onder de post.

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Het belang van een uitstrijkje

Waarom doet nog niet iedereen mee aan het bevolkingsonderzoek? We vragen het aan Nine Schierbeek (34), die sinds 2018 werkzaam is als arts bij de afdeling gynaecologie en verloskunde. Momenteel is zij in opleiding tot gynaecoloog en is zij actief op social media als @komteenvrouwbijdegynaecoloog. 

Het bevolkingsonderzoek is er om baarmoederhalskanker in een vroeg stadium te ontdekken. “Vanaf de leeftijd van dertig jaar word je (bijna) elke vijf jaar opgeroepen voor het maken van een uitstrijkje”, legt Nine uit. “Tijdens het onderzoek kijken ze alleen of het HPV (humaan papillomavirus) aanwezig is. Zo ja, dan gaan ze het uitstrijkje verder analyseren op afwijkende cellen. Ze kijken hiernaar omdat afwijkende cellen het meest worden veroorzaakt door het HPV.”

Nine Schierbeek

Als je eenmaal baarmoederhalskanker hebt, is een behandeling veel ingrijpender.

“De meeste vrouwen hebben gelukkig geen baarmoederhalskanker bij een afwijkend uitstrijkje”, vertelt Nine. “Maar ze hebben wel een hoger risico om dit over de jaren te ontwikkelen. Het is goed als je daar op de hoogte van bent, zodat je het kunt opvolgen of laten behandelen. Als je eenmaal baarmoederhalskanker hebt, is een behandeling veel ingrijpender.”

Tekst gaat hieronder verder.

Praat mee

Laat jij elke vijf jaar een uitstrijkje maken?

Waarom laten niet alle vrouwen zich testen?

“Vaak zien vrouwen op tegen het maken van een uitstrijkje door het onderzoek dat verricht wordt. Met een spreider wordt er in de vagina gekeken naar de baarmoedermond en daar wordt een strijk van afgenomen. Dit onderzoek wordt ervaren als onprettig", legt Nine uit. “Verder is er soms sprake van schaamte of een negatieve seksuele ervaring of negatieve ervaring bij eerder gynaecologisch onderzoek. Het komt ook voor dat vrouwen bang zijn voor de uitslag of denken dat het hen toch niet overkomt.”

Hierbij is communicatie belangrijk, stelt Nine. “Zelf merk ik dat met rust en een gesprek het eigenlijk altijd wel lukt. Het is belangrijk om te vermelden dat je je echt niet hoeft te verontschuldigen voor hoe je eruit ziet. Het maakt niet uit welk ondergoed je draagt, of je geschoren hebt, of je onder de douche bent geweest, welk gewicht je hebt, etc.”

Testen vanaf je dertigste

In de medische wereld speelt de vraag waarom mensen met een baarmoeder pas op hun dertigste mee mogen doen aan het bevolkingsonderzoek. Emma Heesters is theoretisch zelfs 'te jong' voor een HPV-test. “Het ontwikkelen van baarmoederhalskanker kost vaak wel jaren, hierdoor heeft het vaker testen in het merendeel van de gevallen geen toegevoegde waarde”, weet Nine. “Indien je klachten hebt van tussentijds bloedverlies of bloedverlies bij seksueel contact is het goed om een uitstrijkje te laten maken.”

Studenten Demy Hulshorst en Charell Meijer roepen op social media, onder het account @HPVetkut, op om de leeftijd van het onderzoek te verlagen naar 25 jaar oud. Op het kanaal delen ze verder informatie over HPV en persoonlijke verhalen over HPV of baarmoederhalskanker.

Wist je dat je ook via een zelftest kan meedoen aan het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker? Bestel de zelftest hier.

De weergave van Instagram vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Beeld: Instagram @emmaheesters

Meest gelezen

Lees ook