Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Waarom huilen wij?

22 oktober 2019 · 12:10Visie

Update:15 november 2024 · 08:21

Of je het nu wilt toegeven of niet: huilen doen we allemaal weleens. Maar waarom biggelen die tranen soms over je wangen? Is het echt zo dat vrouwen vaker naar de tissues grijpen dan mannen? En wat heeft gapen daarmee te maken? Visie neemt de waterlanders onder de loep en zoekt het uit.

Hoe zat het ook alweer?

Kleine traankliertjes in het slijmvlies aan de bovenkant van je ogen maken traanvocht aan om je oog te beschermen. Bij heftige emoties of irritatie produceert de traanklier extra traanvocht. Traanbuisjes voeren het vocht uit je ogen af. Wanneer de traanklieren zoveel vocht aanmaken dat de traanbuisjes het niet meer kunnen afvoeren, ontstaat er een overstroming en rollen de tranen over je wangen. 

Zijn er verschillende soorten tranen?

Ja, er zijn drie groepen tranen. Basale tranen zijn tranen die door kleine traankliertjes onder het ooglid worden aangemaakt. Met iedere keer dat je knippert, wordt er met dit traanvocht een nieuwe ‘tranenlaag’ over je ogen gelegd. Deze tranen houden de ogen vochtig, en beschermen en voeden ze. Gaan je ogen prikken als je uien snijdt of als er een vuiltje in zit? Dan zijn de reflextranen aan het werk. Dat zijn tranen om je ogen schoon te spoelen. Het derde soort tranen zijn emotionele tranen. Deze tranen worden aangestuurd vanuit je hersenen als reactie op je gevoel. 

Tranen zijn chemisch gezien net speeksel

Huilen vrouwen meer dan mannen?

Vrouwen huilen gemiddeld twintig tot vijftig keer per jaar, mannen vijf tot twintig keer. Hormonen spelen hierin een grote rol. Het vrouwelijke hormoon prolactine werkt namelijk drempelverlagend, het mannelijke hormoon testosteron is juist drempelverhogend. Vrouwen huilen niet alleen vaker, ze huilen ook langer: gemiddeld zes minuten. Dat is twee keer zo lang als een huilbui van een man. 

Waarom moet je huilen als je gaapt?

Bij een goede gaap doen heel wat gezichtsspieren mee. Ze trekken je mond zo ver mogelijk open, zodat je veel zuurstof inademt. Ook worden je ogen dichtgedrukt, wat druk zet op je traanbuizen. Door die druk wordt traanvocht geproduceerd. Dat verklaart je vochtige ogen na een gaap. 

Dieren huilen niet om emotionele redenen, dat doen mensen alleen.

Kunnen dieren huilen?

Alleen mensen huilen om emotionele redenen. De geluiden die dieren maken, lijken misschien op huilgeluiden van de mens, maar hebben hier emotioneel gezien niets mee te maken. Dat wil niet zeggen dat sommige dieren geen emoties of pijn voelen. Ze huilen er alleen niet van. 

Waaruit bestaan tranen?

Tranen zijn chemisch gezien net speeksel. Ze bestaan uit hormonen, eiwitten, water en zout. Emotionele tranen bevatten hormonen met proteïne. Die werken pijnstillend. 

Bijbelteksten over tranen

In de Bijbel wordt vaak geschreven over huilen en tranen, onder andere in de volgende verzen:

  • Job 16:16: ‘Mijn gezicht ziet rood van tranen, over mijn ogen daalt de diepste duisternis.’ 
  • Psalm 56:9: ‘Mijn omzwervingen hebt u opgetekend, vang mijn tranen op in uw kruik.’ 
  • Psalm 116:8: ‘Ja, u hebt mijn leven ontrukt aan de dood, mijn ogen gedroogd van tranen.’
  • Psalm 126:5: ‘Zij die in tranen zaaien, zullen oogsten met gejuich.’
  • Klaagliederen 3:49: ‘Mijn ogen vloeien van tranen, zonder rust, zonder ophouden.’
  • Openbaring 21:4: ‘Hij zal alle tranen uit hun ogen wissen.’ 


Hoe zeg je dat iemand huilt?

Schreien, wenen, janken, blèren, brullen, grienen, jengelen en krijsen. De Nederlandse taal geeft tal van opties om aan te duiden dat de tranen bij iemand over de wangen lopen. Er zijn (soms kleine) verschillen in betekenis. Zo is schreien zachtjes, blèren duidelijk hoorbaar, krijsen schel en impliceert snikken een stotende ademhaling. 

Tekst: Aliene Boele

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook