Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock

Waarom erger ik me aan mijn vrouw?

6 juni 2019 · 11:36

Update: 10 mei 2023 · 15:10

"Toen ik met haar trouwde, vond ik dat gestructureerde van haar leuk. Dat ze zaken snel regelt en mij werk uit handen neemt: ze vulde mijn impulsieve kant aan. Maar ik merk dat ik me er steeds meer aan erger dat zij overal de controle over wil houden. Hoe kan ik mijn vrouw inzicht geven in haar gedrag?"

Ergernissen komen in elke menselijke relatie wel voor. Soms zijn het de rondslingerende sokken of de niet verschoonde vuilnisbak, soms ligt de oorzaak van de irritatie dieper.
Meestal hebben we de neiging de bron van onze ergernis aan te pakken. Oftewel: we proberen vooral het gedrag van de ander te veranderen. “Het irriteert me dat jij altijd...” en dan volgt vaak het verzoek om daar wat aan te doen. Maar wist je dat de oorzaak van een ergernis juist vaak bij jezelf ligt?

Kwaliteit en valkuil

De man in kwestie ergert zich aan het (te) gestructureerde karakter van zijn vrouw. Dat zit in zijn ‘allergie’, een eigenschap die hem irriteert. Iets wat in jouw allergie zit, staat vaak haaks op een kwaliteit van jezelf. Iemand die flexibel is (een kwaliteit), kan doorschieten in gemakzucht (een valkuil). Daarom is het voor deze persoon een uitdaging zichzelf wat meer structuur te bieden. Maar te veel van het goede zou betekenen dat hij te gestructureerd wordt en per se de controle wil houden. En laat dat dan weer in de allergie zitten van iemand die zelf juist heel flexibel is.

Dieperliggend probleem

Een ergernis kan natuurlijk ook slechts de oppervlakte zijn van een veel dieper liggend probleem. Een steeds terugkerende ruzie kan ook duiden op een kwetsuur of iets anders wat je relatie onder spanning zet. Maar ook als je niet lekker in je vel zit of moe bent, merk je vaak dat je je sneller ergert aan dingen. En dat uit zich meestal bij de mensen die dicht bij je staan.

Tips

Oppervlakkige ergernissen zeggen vooral iets over jezelf. Wat kun je dan doen?
• Je ergeren is helemaal niet zo raar. Vaak is de strijd tegen de ergernis lastiger dan de ergernis zelf.
• Je mag een ergernis gerust uitspreken. Vaak lucht dat al enorm op.
• Als je het uitspreekt, houd het dan bij jezelf. Dat je merkt dat jij het lastig vindt dat..., omdat jij juist meer van ... bent. Gebruik gerust de zin ‘Het ligt aan mij.’ Vermijd daarbij de woorden ‘altijd’ en ‘nooit’.
• Spreek vervolgens een verzoek uit. Bijvoorbeeld: ‘Ik zou het fijn vinden als je de gebruikte handdoeken meteen in de wasmand gooit.’

Speltip

‘Kwaliteitenspel’, Peter Gerrickens, uitgeverij Gerrickens, € 29,95

Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen