Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Vooroordelen: hoe kom je er los van?

3 augustus 2018 · 16:48

Update: 15 november 2024 · 10:52

Vooroordelen. Je weet dat het niet goed is om ze te hebben, omdat ze je belemmeren om zuiver naar mensen en situaties te kijken. Ze maken ons makkelijk kritisch, negatief en natuurlijk oordelend. Maar ze zijn er zo vaak zonder dat je het door hebt…

Vooroordelen zijn oordelen die gebaseerd worden op een bepaald stereotype en die we hebben vóórdat we het gehele verhaal kennen van iemand, of voordat we ons hebben verdiept in een bepaalde situatie. Eigenlijk is het een mening die niet gebaseerd is op feiten.

Zo kun je ‘vooroordeellozer’ leven:
 

1. Word je bewust van (jouw) vooroordelen

Zonder bewustwording is er ook geen verandering mogelijk. Als jij je niet bewust bent van het feit dat je met vooroordelen leeft, kun je er ook niet los van komen. Laat staan dat je er ooit vanaf komt. Dus kijk eens kritisch naar je eigen hart en bid dat de heilige Geest jou inzicht zal geven in de vooroordelen die je (onbewust) hebt. Onderschat het niet: in het gezin waar je opgroeide kreeg je bepaalde vooroordelen mee. Maar ook in de kerk, op school, vanuit de cultuur waaruit je komt, of door de buren die bepaalde dingen ‘wel goedkeurde of juist niet’ leerde je om meningen te vormen over bepaalde mensen of situaties.

2. Bid dat God je door Zijn ogen laat kijken

Gods liefde is niet vatbaar voor vooroordelen. God ziet het hart aan en kijkt dwars door uiterlijk vertoon, door diploma’s (of het niet hebben ervan…), door verwondingen uit het verleden en door al onze opsmuk heen. Maar wij zijn eerder geneigd om alles en iedereen in hokjes te proppen, zodat we makkelijk en overzichtelijk informatie kunnen verwerken. Klinkt logisch, maar eerlijk is dat vaak niet.

Onderzoek eens hoe je kijkt naar of praat over bepaalde mensen of bevolkingsgroepen. Welke vooroordelen heb je? En durf jezelf dan vervolgens de vraag te stellen: ‘Is het echt waar wat ik denk of  vind?’ Bijvoorbeeld: ‘Mensen uit achterstandswijken zijn dom’, is dit echt waar? Of: ‘Christenen die niet naar een kerk gaan, zijn geen echte christenen…’, is dat echt zo? Of: ‘Als je heel druk doet, dan heb je ADHD.’ Oh ja?
 

3. Heb lief

Vooroordelen ontstaan vaak door een gebrek aan kennis of door halve informatie wat we ergens hebben opgepikt. We vormen voor onszelf een mening op basis van die halve informatie en gaan ervan uit dat we de waarheid kennen. Waardoor we verder ook geen onderzoek doen of de kennis die we hebben eigenlijk wel klopt.

Dus als je los wilt komen van je vooroordelen, is het van belang dat je mensen en hun verhalen leert kennen, oftewel dat je gaat liefhebben. Praat eens met een vrouw uit een achterstandswijk. Neem de tijd om (zonder oordeel!) te luisteren naar de verhalen van christenen die niet naar een kerk gaan, of naar mensen die heel druk gedrag vertonen. Vaak blijkt dat onze vooroordelen helemaal niet op de waarheid berusten. Wanneer wij leren liefhebben, dan leren we naar de wereld kijken zoals God dat doet: we zien het hart aan van mensen…

Lees ook dit artikel: 10 vooroordelen over autisme

Deel dit artikel: