Voorkom decemberstress – 15 tips om tot rust te komen tijdens de drukke feestdagen
30 november 2023 · 09:49
Update: 9 december 2024 · 14:00
Hartstikke leuk, die feestdagen – maar december kan nogal overweldigend zijn. Hoe bewaar je de rust tussen de boodschappen en kerstvieringen door? Met deze tips voorkom jij decemberstress.
Je hopt van pakjesavond naar een kerstborrel, van het ene familiediner naar het andere en oh ja, wanneer is die lichtjeswandeling ook alweer? Je dochter moet oefenen voor het kinderkerstfeest, je hebt nog een aantal gedichten en cadeaus af te strepen en het liefst wil je nog een mooie outfit shoppen. Last van decemberstress? Geen nood: hierbij een aantal tips om de feestdagen enigszins rustig door te komen.
1. Plan vooruit
Maak een duidelijke planning voor de feestdagen. Inclusief boodschappen (wat en wanneer), cadeaus en reismomenten. Zo blijf je het overzicht houden en weet je waar je aan toe bent.
2. Laat perfectionisme los
Wie zegt dat alles perfect moet zijn? Die servetjes zien er ongevouwen op je bord ook prima uit en die kerstjurk van vorig jaar kan echt nog wel een keer. Je haar hoeft niet perfect in de krul en een bak stroopwafelijs is een hartstikke oké dessert. Ook als dingen anders lopen dan gepland: probeer flexibel te zijn. Gaat er een wijnglas omver? Meldt iemand zich op het laatste moment ziek, wordt het vlees maar niet gaar? Adem in, adem uit…
3. Glip ertussenuit
Zet kruizen in je agenda en neem bewust tijd voor jezelf. Of dat nu een doordeweekse avond is of een uur op Eerste Kerstdag. Doe in die tijd iets waar je rustig van wordt: wandelen, een boek lezen, in bad gaan of even op bed liggen bijvoorbeeld.
4. Beweeg
Kun je bijna rollend over straat door al die oliebollen en appelbeignets? Om fit te blijven – zowel lichamelijk als mentaal – is het belangrijk dat je blijft bewegen. Probeer elke dag lekker te lopen, volg een online sportles of ga een eindje fietsen.
- Vraag nu aan
Ontvang de gratis Ezel Chiel zoek-kleurplaat
Maak de kerstvakantie met jouw kinderen extra bijzonder: zoek samen met Eziel Chiel en Anne de kerstfiguren in de tekening. Download en print de plaat óf laat ‘m bij je thuisbezorgen.
5. Zeg nee
Niemand is ermee geholpen als het je allemaal te veel wordt. Durf daarom nee te zeggen als je voelt dat je te veel hooi op je vork neemt. En dat geldt ook als je echt geen zin hebt in wéér een stuk stol. Geef je grenzen aan en zorg goed voor jezelf, ook al zul je daarmee mensen moeten teleurstellen.
6. Houd een ‘digital detox’
Leg je telefoon vaker weg en probeer in het moment te genieten. Je zult merken dat het echt rust geeft als je een tijd niet inlogt op sociale media en je niet bezig ‘hoeft’ te zijn met berichtjes lezen, story’s bekijken, foto’s maken, etc. Wat hierbij kan helpen: spreek op een feestdag af dat één iemand foto’s maakt, zet je internet uit (zodat je wel telefonisch bereikbaar bent in noodgevallen) en/of stel de kleuren van je scherm in op grijswaarden.
7. Houd een ‘dopamine detox’
We overspoelen onze hersenen met scrollen, snoepen, shoppen en gamen. Dat kan je geest behoorlijk uitputten. Overweeg daarom eens een ‘dopamine detox’ met een van deze 31 ideeën.
8. Maak een bucketlist (de feestdageneditie)
Er ‘moeten’ veel dingen tijdens de feestdagen – maar probeer ook tijd te maken voor de dingen die jíj wil. Maak een lijst met dingen die je het liefste wil doen. Een kerstfilm kijken in pyjama, een gezellige kerstfair bezoeken, slapen onder de kerstboom, ergens een koffie to go halen en touren met de auto? Bedenk jouw ideale kerstactiviteiten en probeer daar werk van te maken dit jaar.
9. Schrijf je intenties op
Ga ook een beetje dieper als je nadenkt over de feestdagen. Hoe voel jij je dit jaar? Welke feesttradities mis je, of wil je juist introduceren? Wat is je intentie voor de feestdagen, hoe wil jij ‘er zijn’? Mooi om erover na te denken en het op te schrijven.
10. Delegeer
Ook al ben jij de gastvrouw of -heer, probeer niet alles tot in de puntjes te willen regelen. Als mensen zin hebben in een drankje, geven ze dat wel aan (of nog beter: bieden ze aan om zelf rond te gaan) en joh – prima als dat bakje pinda’s al een tijdje leeg is. Probeer zoveel mogelijk te delegeren. Vraag je oom om hapjes uit te delen, je nichtje om de tafel te helpen dekken en je broer om nog even langs de supermarkt te gaan. Je hoeft niet alles alleen te doen.
- Dit wil je proeven: zalig zoete kerstrecepten
Dit wil je proeven: zalig zoete kerstrecepten
11. Geniet van kleine momenten
Met je telefoon op afstand en stresslevel op 0 (oké, 1 of 2 misschien), heb je meer ruimte in je hoofd om te genieten in het moment. Geniet van blije gezichten, mooie woorden, de warmte van een deken en de laagstaande zon die naar binnen schijnt. Van lekker eten, een mooie kerstdienst en een goed gesprek. Zet je hart open voor het mooie in jouw leven en probeer daar dankbaar voor te zijn.
12. Zoek verbinding
Koester de tijd met degenen die je lief zijn. Stel eens een vraag die wat dieper gaat, doe samen een leuk bordspel of haal de sjoelbak van zolder. Misschien is het ook een mooi moment om je geliefden te vertellen hoeveel je van ze houdt.
13. Deel uit
Door prachtig versierde etalages en verleidelijke reclames zijn we snel geneigd om méér te willen. Probeer ook te focussen op degenen die het minder hebben. Misschien kun je iets naar de Voedselbank brengen, een mooi bedrag overmaken naar een goed doel of iemand uitnodigen die eenzaam is met de feestdagen.
14. Word stil
Probeer regelmatig stil te worden. Steek bijvoorbeeld een kaars aan en lees een stukje uit de Bijbel of een ander mooi boek. Of bezoek eens avonddienst in de kerk.
15. Reflecteer
December is een goede gelegenheid om te bedenken wat er allemaal is gebeurd het afgelopen jaar. Wat waren mooie momenten, waar ben je trots op? Welke boeken heb je gelezen, wat was de mooiste film die je hebt gezien? Leuk om een overzicht te maken van dit jaar en plannen te maken voor het volgende. Er zijn online allerlei reflectievragen te vinden; google bijvoorbeeld eens op ‘december journal prompts’.
Hoe ga jij decemberstress voorkomen?
Dit artikel hoort bij de campagne
Waar is Jezus?