Vooralsnog geen 'megakerk' van Tom de Wal in Dussen
18 december 2024 · 13:11
Update:18 december 2024 · 15:27
Er komt vooralsnog geen megakerk van Frontrunners Ministries in het Noord-Brabantse dorp Dussen. De omstreden evangelist en gebedsgenezer Tom de Wal, die de organisatie leidt, heeft de aanvraag voor zijn zogenoemde omgevingsvergunning officieel ingetrokken. Dat schrijft het Algemeen Dagblad.
De krant noemt dat opmerkelijk, omdat het college van burgemeester en wethouders in de gemeente Altena juist op het punt stond om een beslissing te nemen. Omwonenden hebben er volgens het Algemeen Dagblad een dubbel gevoel bij.
Voormalig partycentrum
Tot eind januari had de gemeente de tijd om de plannen van De Wal te beoordelen, die in Dussen geboren is. Dat moment was de afgelopen periode al diverse keren verplaatst, omdat de Frontunners-evangelist uitstel vroeg om de juiste stukken te kunnen aanleveren. De Wal had het plan opgevat voormalig partycentrum De Rietpluim, waarin hij nu al activiteiten organiseert, te slopen en op die plek een groot, multifunctioneel kerkgebouw neer te zetten.
12 meter hoog
Het zou een complex van maar liefst ruim 120 meter lang, 60 meter breed en op sommige plaatsen 12 meter hoog moeten worden, dat tevens als hoofdkantoor van Frontrunners Ministries dienst moet doen. In het nieuwe gebouw zou plaats komen voor zo'n 1775 gasten (in Dussen zelf wonen circa 2500 mensen). Er zouden onder meer een kleine conferentiezaal, kantoorruimtes, moderne tv-studio's en klaslokalen voor een fulltime bijbelschool in gevestigd worden.
Gouden gevel
Het complex zou een gouden gevel krijgen en qua afmetingen de op één na langste kerk van Nederland worden. "Alleen de monumentale Sint-Janskerk in Gouda, gebouwd vanaf 1280, is met 123 meter langer. Die andere Sint-Jan, in Den Bosch, moet zijn positie op nummer twee afstaan, want die meet ‘slechts’ 115 meter," schreef Het Parool begin dit jaar.
'Geen tijd meer'
Het AD citeert De Wal over de reden waarom de plannen zijn ingetrokken: "Op basis van de resultaten van een recente bespreking van het plan met het gemeentebestuur is het wenselijk om de huidige vergunningsaanvraag in te trekken. Dit biedt ruimte om een aantal aandachtspunten in het plan te verwerken waar we geen tijd meer voor hadden binnen deze aanvraag."
Posters
De krant sprak met Helga Gardenier van Bewonersinitiatief Dussen, die zelf dicht hij het voormalige partycentrum woont. Zij zegt blij te zijn dat de door velen als megalomaan bestempelde plannen voorlopig in de ijskast staan. Tegelijk wil ze niet "te vroeg juichen", omdat ze niet definitief van tafel zijn. "Hij komt namelijk met een nieuw, aangepast plan. Daar zijn we niet gerust op."
Op posters achter de ramen van tientallen huizen in Dussen hingen volgens Omroep Brabant posters met daarop de tekst 'Opgepast, Frontrunners brengt overlast!' toen bekend werd dat De Wal een hypermodern kerkgebouw, inclusief veel parkeerplekken, wilde laten verrijzen in het dorp.
De Wal zou volgens het AD verder willen overleggen met Altena, waar Dussen onder valt. Daarna is Stichting Frontrunners van zins een nieuwe vergunningsaanvraag in te dienen. Wanneer, is nog niet bekend.
Daar zijn we niet gerust op
Omstreden
Tom de Wal is, evenals zijn stichting, omstreden. Onder meer omdat deze evangelist en gebedsgenezer beweert dat onder meer kanker, kinderloosheid, autisme en homoseksualiteit te genezen zijn. Hij organiseert veel bevrijdings- en genezingsdiensten. Tevens beweert hij dat geloof en financiële welvaart bij elkaar horen ("God geeft vanuit Zijn rijkdom").
Welvaartsevangelie
Hij geeft al zijn boeken gratis weg en vraagt geen toegangsprijs voor evenementen, maar roept gelovigen wel op gul giften te geven. "In kerken hangt een demonische geest als het gaat om financiën", stelt Tom de Wal. "Uit angst om uitgemaakt te worden voor het welvaartsevangelie, wordt er nauwelijks meer opgeroepen om geld te geven voor het Evangelie. Daardoor is er minder geld voor het koninkrijk van God en dat is van de duivel.”
'Dat is van de duivel'
'Meer goed dan kwaad'
"Deze prediker heeft plannen voor een megatempel die miljoenen moet kosten", schreef theoloog en Frontrunners-criticus Willem Maarten-Dekker vorig jaar zomer in een column. "Hij trekt veel mensen met de boodschap dat zij genezen kunnen worden van hun kwalen en volgegoten met de heilige Geest. Maar het kwalijke is vooral dat hij daarbij manipuleert en inspeelt op de zwakke plekken die mensen hebben, hun angsten en hun verdriet. Kinderloze stellen, die ten einde raad zijn, belooft hij dat ze zwanger zullen worden, als ze maar genoeg geloven – en genoeg geld geven. Als het wonder niet gebeurt, ligt het aan je gebrek aan geloof. Zo’n boodschap doet de naam van het christendom geen goed maar kwaad."