Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

© Unsplash

Vijf verrassende tips om jouw tuin nieuw leven in te blazen!

vandaag · 09:00Visie

Update: vandaag · 16:21

De winterse kou verdwijnt langzaam en de lente staat weer voor de deur! Het perfecte moment om de tuin in te gaan. Helaas is niet iedereen gezegend met een groot gazon of groene vingers. Daarom ging Visie op zoek naar vijf verrassende tips waarmee je iedere tuin nieuw leven inblaast.

1. Zorg voor een goede bodem

Volgens Judith van Lent, eigenaar van tuinbedrijf May and June, is het belangrijk om te beginnen bij de basis. Een goede bodem is altijd de basis voor een rijkbloeiende tuin. Zorg daarom allereerst dat de bodem altijd bedekt blijft en schoffel niet tussen de planten. Een kale bodem is namelijk per definitie ongezond. Als je geen bodembedekkende planten hebt, kun je de bodem bedekken met organische materialen zoals compost, bladeren, houtsnippers, cacaodoppen of grasmaaisel. Compost voedt de bodem en zorgt dat zowel micro-organismen als bacteriën, maar ook zichtbare organismen, als wormen er kunnen leven. Die creëren samen een web dat onder andere zorgt voor een luchtige bodemstructuur, waarin water en voedingsstoffen goed kunnen worden opgenomen. Een bedekte en levendige grond is dus heel belangrijk.

2. Zet planten tactisch neer

Als de bodem goed is, kan het poten beginnen. Daarbij is het volgens Judith belangrijk om je planten van hun ideale groeiomstandigheden te voorzien. Als een plant eigenlijk niet goed kan groeien op de plek waar je die wilt hebben, wordt de plant namelijk kwetsbaar. Kwetsbare planten zijn sneller slachtoffer van plagen en ziektes. Daarnaast moet er balans zijn tussen natuurlijke vijanden, zodat er nergens een overschot ontstaat. Lok grotere dieren zoals egels, vogels en muizen door hen te voorzien van voedsel en verstopplekken. Trek ook insecten, door de aanwezigheid van nectar en voldoende water. Leg bijvoorbeeld een mini-vijvertje aan waar salamanders, kikkers en andere jagers naartoe komen, die vervolgens jouw overschot aan muggen weer eten.

3. Geef bijen de ruimte

Dat bijen heel belangrijk zijn, wist je misschien al. Ze bestuiven planten en zorgen er zo voor dat je tuin goed bloeit. Voor een fris ogend gazon is het daarom belangrijk om ze goed de ruimte te geven. Volgens Imker Michiel Versteeg doe je dit het beste door inheemse planten te zaaien. “Tegenwoordig kopen we allemaal exotische planten, maar bijen en hommels kennen inheemse soorten het beste. Die zullen ze dus ook het meest bestuiven.” Ook het plaatsen van verschillende planten is volgens Michiel erg belangrijk. “Planten hebben verschillende bloeitijden. In de bloeitijd heeft de bij kans om te bestuiven. Wanneer je planten met verschillende bloeitijden plaatst, heb je het hele seizoen een groene tuin en geef je de bijen goed de ruimte. Een echte win-win situatie dus.”

Wie veel bijen wil, moet goed uitkijken met bestrijdingsmiddelen. “Alles wat echt bestrijding is, is giftig voor de bij. Deze middelen worden na het spuiten opgenomen door de bodem en komt zo weer in planten terecht. De afgelopen jaren zagen we een ontzettende slakkenplaag. Wil je die natuurlijk bestrijden, dan moet je stro neerleggen.”

Ruimte hoeft nooit een probleem te zijn, als je het maar goed benut

4. Tuinier verticaal

Waar de een gezegend is met een grote tuin, moet de ander het doen met een balkonnetje. Volgens Judith hoeft ruimte nooit een probleem te zijn, als je het maar goed benut. “Gebruik een zitbank ook als verhoogde border door achter de zitting, plantenbakken te maken. Zet klimmers tegen de muur of plaats zelfs een kant en klare haag in een bak om een natuurlijke afscheiding te creëren. En werk zo min mogelijk met ronde vormen. Dat is op een klein oppervlak juist inefficiënt, want je verliest altijd iets aan ruimte als je meerdere ronde potten bij elkaar zet. Rechthoekig past veel beter in elkaar. En wees niet bang om hoge planten te kiezen. Hoe voller en volumineuzer hoe beter!”

5. Zorg voor duidelijke zichtlijnen

Peter den Hertog is bedrijfsleider bij hovenier Ernst Baas. Volgens hem wordt je tuin pas een echte eyecatcher wanneer je rekening houdt met de zichtlijnen van je huis. Dit zijn de lijnen die je ziet wanneer je naar buiten kijkt. Denk bijvoorbeeld aan de lijn van je achterdeur tot je schuur. Plaats je daar een lijn tegels, dan wordt je tuin al snel saai. Maar zorg je voor een spannende onderbreking als een haag of een mooie boom, dan zorgt dat voor een fris uitzicht. Ook voldoende contrast in de zichtlijnen is volgens Peter belangrijk voor een stralende tuin. ”Je moet zorgen voor veel groen, dat is fris. Kies planten met verschillende groottes, bladvormen en hoogtes, maar durf ook bomen of bloemen met verschillende kleuren te poten.”

Waar ben jij trots op?

Heb jij een ultieme tuintip? Stuur deze dan, samen met een foto van die oude boom, die mooie bloeiers in pot, of dat strakke gazon, naar Visie@eo.nl en wie weet zie je jouw tuin terug op EO.nl!

Tekst: Willemijn Bakker

    Deel dit artikel:

    Meest gelezen

    Lees ook