Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Vibeke Roeper: 'Zolang ik me kan herinneren, verwonder ik me over taal'

30 september 2022 · 11:30

Update: 1 oktober 2022 · 12:22

Tijdens de Week van het Nederlands, van 1 tot en met 8 oktober, kunnen we de veelzijdigheid van onze taal ontdekken. Vibeke Roeper, directeur van het Genootschap Onze Taal, stimuleert graag onze nieuwsgierigheid op taalgebied en relativeert angst voor verandering. “Mensen denken vaak nog dat wij er zijn om te zeggen hoe het moet.”

“Het Vlaamse Huis deBuren en de Nederlandse Taalunie organiseren de Week van het Nederlands, en Onze Taal doet mee", vertelt Vibeke Roeper. "Op zaterdag 1 oktober maken wij de winnaar van de Taalboekenprijs van 2022 bekend. Ook organiseren we sinds corona elk jaar het online Taalvragenvuur: een van onze taaladviseurs en een Vlaamse collega beantwoorden live taalvragen.”

Hoe ontstond jouw liefde voor taal?“
"Die is er al zolang ik me kan herinneren. Als kind had ik al een steeds terugkerende verbazing en verwondering over taal. Altijd wilde ik er meer over weten; dat is zo gebleven.”

Wat valt je in deze tijd op aan taal? 
“Ik begrijp dat het verwarrend is als taal verandert. Zelf probeer ik juist met belangstelling naar nieuwe ontwikkelingen te kijken. Welke taal nu ‘juist’ is, hoeft niet altijd zo belangrijk te zijn. Die relativering helpt je om vooruit te kijken. Zelf heb ik een allergie voor geadopteerde Engelse uitdrukkingen, zoals: ‘Ik groei tomaten in mijn tuin.’ Maar mijn kinderen vinden dit soort constructies heel normaal en ik betrap mezelf er soms ook op!”

Wie is Vibeke Roeper?

• 56 jaar
• Studeerde neerlandistiek, historische letterkunde en bedrijfskunde
• Bekend van boeken over ontdekkingsreizen in de zestiende en zeventiende eeuw; won in 2002 de Zilveren Griffel voor haar kinderboek Zwarte Peper, Scheurbuik
• Was onder meer hoofd cultuureducatie en directeur van Stichting Plein C
• Sinds 2017 directeur van het Genootschap Onze Taal

Wat is je favoriete Bijbelverhaal? 
“Ik ben niet met de Bijbel opgegroeid, maar zie de Bijbel wel als een belangrijke culturele bron, ook voor onze taal. Velen gebruiken onbewust uitdrukkingen die teruggaan op de Bijbel, zoals ‘Wie een kuil graaft voor een ander, valt er zelf in’, ‘een rib uit mijn lijf’ of ‘parels voor de zwijnen werpen’.”

Met welke eigenschap heeft God je royaal bedeeld? 
“Ik denk dat mijn genen en mijn omgeving me bedeeld hebben met relativeringsvermogen en met optimisme: het is nooit zo erg als je denkt en uiteindelijk komt het altijd goed.”

Welke taal 'juist' is, hoeft niet altijd zo belangrijk te zijn



Welk moment in je leven wil je opnieuw beleven? 
“De tijd dat mijn kinderen nog klein waren. Als leden van een jong gezin konden we zó in elkaar opgaan. De wereld was nog niet zo groot en voelde heel veilig. Een fijne periode, waarnaar ik wel weer terug zou willen keren.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
“Al sinds mijn middelbareschooltijd is Karakter van Bordewijk mijn favoriete boek. Een mooi verhaal waaruit optimisme en vooruitgangsstreven spreekt. Maar het is ook een goede schets van de tijd waarin het speelt, de jaren twintig, een tijd waarin de verschillen tussen de standen groot waren en je afkomst bepaalde hoe je leven zou verlopen. Het mooie van het verhaal is dat de hoofdpersoon zich daaraan weet te ontworstelen.”

Beeld: Anne Rosenberg/Onze Taal

    Deel dit artikel: