Verontwaardiging over Kruisigem in Sinterklaasjournaal
14 november 2020 · 10:41
Update: 21 november 2024 · 07:34
Woensdagavond liet het Sinterklaasjournaal de verslaggever zien in het fictieve plaatsje Kruisigem. Naast een aangebracht naambord stond in de berm een Christusbeeld. Op sociale media zijn verontwaardigde reacties te lezen.
Deze week draait alles in het Sinterklaasjournaal om de vraag waar de Sint dit jaar met zijn Pieten zal aankomen. De meeste burgemeesters bieden aan om Sinterklaas in hun stad te ontvangen. Maar verslaggevers gaan ook het land in om onbekende plekken in beeld te brengen, waar dorpsbewoners alles klaarmaken voor de komst van de Goedheiligman. Rachel Rosier peilde de stemming in het fictieve Schroothoop en verslaggever Jeroen reed met een rode eend het dorpje Kruisigem binnen.
Pijn
Dat de NTR-redactie deze plaatsnaam bedacht voor het dorp waar het Christusbeeld te zien is, leidt tot onbegrip en boze reacties van verschillende christenen. Jurriën ten Brinke uit Apeldoorn schrijft op zijn Facebookpagina: “Best creatief verzonnen allemaal, maar het doet ons uiterst pijn. Want AD 2020 zijn er nog altijd miljoenen mensen (lees ruim 2,5 miljard) die in Christus geloven, deel van God Zelf, gekomen uit liefde in een gebroken en zeer kwetsbare wereld. Om onze zonden, fouten en tekortkomingen voor altijd te vergeven. Die Christus is onze Heer, Jezus, de Zoon van God, die als Redder en Messias inderdaad gekruisigd werd.” Onder zijn bericht zijn instemmende reacties te lezen, maar ook kritische kanttekeningen: “Wat je hierboven beschrijft kan ook waarheid blijven terwijl anderen dit anders zien of er een geintje van maken. Het christendom is ontstaan met verdrukking en verguizing. Accepteer dat en doe niet zo kleinzerig.”
Grappen over iedereen
Het Reformatorisch Dagblad schrijft dat de aflevering van het Sinterklaasjournaal veel vragen oproept: “Waarom wil de NTR niet langer gebruik maken van zwarte pieten om geen kijkers te kwetsen, maar lijkt het kwetsen van christenen geen probleem? Kán de omroep zich voorstellen dat kijkers met een christelijke levensovertuiging zich gekwetst voelen?” De krant citeert woordvoerder René Takken: “Wie het programma kent, weet dat we al 20 jaar grappen maken over alles en iedereen, inclusief onszelf.”
Beeld: ANP