Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Veronica heeft weer te eten

22 mei 2023 · 14:25

Update: 22 mei 2023 · 14:24

De boeren om haar heen verklaren haar voor gek, maar Veronica uit Malawi weet wat ze doet: ze verbouwt haar maïs op een duurzame manier, die ook nog eens een grotere oogst oplevert. Het heeft haar leven drastisch verbeterd.

Veronica is drie jaar geleden gescheiden van haar man, die voor een andere vrouw koos. Sindsdien is ze een alleenstaande moeder van twee jonge kinderen. Na de scheiding moest ze een heel nieuw bestaan opbouwen; zo heeft ze haar eigen huis gebouwd en voedsel geplant. “Na de scheiding zat ik helemaal aan de grond. Ik had niets. We waren zo arm, dat mensen ons nakeken.” Jarenlang kampte Veronica met misoogsten door klimaatverandering. “Maar nu is maïs onze belangrijkste voedselbron. Hier leven wij van.”

Onkruid bewaren

Er is zelfs genoeg voor drie maaltijden op een dag. Dit komt doordat Veronica een training heeft gevolgd over een revolutionaire landbouwmethode. “Van oudsher is ons geleerd het onkruid te wieden en weg te gooien. Maar tijdens de landbouwtraining heb ik geleerd dat dit niet goed is voor de maïsplanten. Je moet het onkruid op het land laten liggen, want dat helpt om vocht vast te houden in de aarde en dient als voedsel voor de micro-organismen in de bodem.”

Dit project wordt uitgevoerd door onze partnerorganisatie stichting Tree of Life. De landbouwtraining is voor Veronica haar redding geweest. Er zijn extra mensen nodig om meer boeren voor te lichten over deze manier van landbouw. Wil jij daarbij helpen?

EO Metterdaad
EO Metterdaad

Dit artikel hoort bij het programma

EO Metterdaad

Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi
Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi

Dit artikel hoort bij de campagne

Duurzame landbouwmethode biedt hoop in Malawi

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen