Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Beatrijs Smulders eigen bevalling Ik ben helemaal niet alleen maar voor de thuisbevalling.

Ver­los­kun­di­ge Beatrijs Smulders: 'Ik ben helemaal niet alleen maar voor de thuis­be­val­ling'

13 december 2022 · 17:22

Update: 5 april 2023 · 19:22

Eva-hoofdredacteur Griëtte Vonck spreekt verloskundige Beatrijs Smulders. De bekende verloskundige en auteur van onder andere 'Bloed' staat bekend als een fervent voorstander van de thuisbevalling. Maar haar eigen bevalling eindigde in het ziekenhuis. "Dat maakt niet uit, ls het kind er maar goed uitkomt."

"Als ik naar een bevalling ga, laat ik alles los", vertelt Beatrijs Smulders tijdens het ontbijt aan de eettafel bij haar thuis in Amsterdam. "Dan ben ik tijdloos. En als ik van een bevalling terug kom, ben ik totaal ontspannen."

Hoe haar eigen bevalling dan ging, wil Griëtte graag weten. "Ik ben thuis ontsloten, maar onze Mees lag verkeerd om. Ik dacht: die krijg ik er wel uit. Maar het lukte niet. In het ziekenhuis moest een enorme knip gezet worden en dan nog moest hij met een vacuüm komen."Dat was jammer, maar ook bijzonder", vertelt Nederlands bekendste verloskundige. "Je hebt het niet voor het zeggen in de verloskunde. Je weet niet hoe je bevalt."

Thuisbevalling

"Er zit ook geen oordeel op van: oh jee, het is niet gelukt, het is een keizersnede geworden. Dat maakt niet uit", aldus Beatrijs. "Als het kind er maar goed uitkomt." Ze ontkracht dan ook gelijk een vooroordeel dat over haar leeft: "Ik ben helemaal niet, zoals iedereen altijd klaagt, alleen maar voor de thuisbevalling."

Interview: Griëtte Vonck
Tekst en video: Charlotte van Egmond
Styling en visagie: Joselien Hoogendam
Fotografie: Linda Roelofs

Thuis bevallen, ja of nee?

Nergens anders in de wereld is de thuisbevalling zo normaal en gangbaar als in Nederland. Moeten we dit in stand houden? Daarover wordt gesproken in het programma Dit is de kwestie op 5 april. Bekijk hier argumenten voor en tegen thuisbevallen en praat mee

Deel dit artikel: