Verken de Bijbelboeken
1 november 2024 · 09:41
Update: 27 november 2024 · 09:28
Wat is jouw favoriete Bijbelboek? En is er ook een Bijbelboek dat je niet of nauwelijks leest? In 'Dit is de Bijbel' zetten we regelmatig een Bijbelboek centraal; op zoek naar nieuwe inzichten, waardevolle weetjes en inspirerende lessen.
In de podcast behandelen we heel uiteenlopende Bijbelboeken: van de meest bekende tot de meest verrassende. Door in de Bijbel te lezen en erover in gesprek te gaan, ontdekken we nieuwe perspectieven op oude teksten én leren we de rijke diversiteit van de Bijbel beter begrijpen.
🎧 Luister nu
- Luister nu
Afl. 5 - Waarom zitten deze boeken in de Bijbel en andere niet?
Naast de 27 boeken in het Nieuwe Testament zijn er nog andere boeken, zelfs evangeliën, gevonden die níet in onze Bijbel zitten. Zoals bijvoorbeeld de evangeliën van Thomas, Maria Magdalena en Judas. Is de selectie van Bijbelboeken die we nu hebben een politieke of een historisch te rechtvaardigen keuze?
- Luister nu
Afl. 61 - Exodus deel I: de opstanding van het Oude Testament
De Exodus, een Bijbelboek waar je onmogelijk omheen kan. Telkens wordt er in de Bijbel teruggegrepen op dit cruciale verhaal. Wat maakt dit verhaal zo belangrijk, waarom maakt God de farao extra koppig en waarom zitten veel dingen vaak toch net anders dan je had gedacht?
- Luister nu
Afl. 62 - Exodus deel II: God komt gevaarlijk dichtbij
In deze aflevering praat David Boogerd met theoloog Koert van Bekkum. We horen over grote thema's als de tien geboden, het gouden kalf, de Tabernakel en de mysterieuze manier waarop dit boek eindigt.
- Luister nu
Afl. 45 - Het meest schokkende boek van de Bijbel: Rechters
Voordat Gods volk roemruchte koningen had als David en Salomo, werd het geregeerd door zogenoemde ‘rechters’. Het boek leest als een achtbaan met kleurrijke figuren als Gideon, Simson en krachtige vrouwen als Debora.
- Luister nu
Afl. 35 - Het meesterwerk Ruth
Een fascinerend meesterwerk én een meeslepend verhaal dat een interessant inkijkje geeft in de cultuur en gebruiken van die tijd. Het boek Ruth behandelt veel actuele thema’s, zoals vluchtelingen, man-vrouwverhoudingen en het overstijgen van barrières. Word je boos op God of blijf je Hem vertrouwen?
- Luister nu
Afl. 67 - De Psalmen deel I: een emotionele achtbaan
Het boek 'Psalmen' bevat 150 gedichten en liederen die je meenemen op een emotionele achtbaan langs hoge euforische pieken en diepe donkere dalen. David Boogerd bespreekt dit bijzonder boek met theoloog en dichter Catharinus van den Berg.
- Luister nu
Afl. 68 - De Psalmen deel II: een huiveringwekkend vers en euforisch slotakkoord
In deel II over de Psalmen ontdekken we de mooie, meditatieve kant van de Psalmen maar stuiten we ook op het meest huiveringwekkende vers van de Bijbel. Wat kunnen we daarmee?
- Luister nu
Afl. 41 - Ester: het Bijbelboek waar God niet in voorkomt
Esther is een spannend en bij vlagen komisch Bijbelboek over een joods weesmeisje dat koningin van het machtige Perzië wordt. Het boek is - met Hooglied - het enige Bijbelboek waar God niet in voorkomt. Wil dat ook zeggen dat God afwezig is?
- Luister nu
Afl. 79 - Job en het omgaan met lijden
Job wordt geconfronteerd met onvoorstelbaar lijden en verlies, en dat lijkt te worden goedgekeurd door God! Waarom overkomt dit een rechtvaardig man als Job? Is lijden dan een straf van God? Wat leert het boek Job ons over lijden, rechtvaardigheid en de wegen van God?
- Luister nu
Afl. 7 - Het meest 'onchristelijke' boek van de Bijbel: Prediker
De hoofdboodschap van Prediker lijkt min of meer: het leven is zinloos, dus geniet ervan zo lang het kan want we gaan allemaal dood en dan is er niks meer. Waarom is dit boek toch opgenomen in de Bijbel? En wat heeft het ons te zeggen?
- Luister nu
Afl. 96 - Jeremia: snoeihard en troostrijk
Het Bijbelboek Jeremia is een wilde achtbaan: de ene snoeiharde tekst buitelt over de andere. Het is een beladen boek, omdat God hier vooral naar voren komt als een snoeihard oordelende God. Is dit boek dan alleen maar klagen ('jeremiëren')? Of kunnen we sprankjes hoop vinden?
- Luister nu
Afl. 48 - Het hartstochtelijke en emotionele boek Hosea
Hosea is misschien wel het moeilijkste boek van de Bijbel. Het staat vol van aanklachten, strafaankondigingen en angstaanjagende symbolen. Toch wordt Hosea ook de 'profeet van de liefde' genoemd. Verdiep je samen met David Boogerd en Stefan Paas in dit indrukwekkende boek.
- Luister nu
Afl. 37 - Het literaire genie van de profeet Amos
Amos behoort to de meest kunstige boeken van de Bijbel. Hij verdedigt gerechtigheid, stelt ongelijkheid en hypocrisie aan de kaak en gebruikt soms nogal grof taalgebruik. David Boogerd bespreekt deze fascinerende profeet met theoloog en hoogleraar Stefan Paas.
- Luister nu
Afl. 22 - Het hilarische Bijbelboek Jona
Het is een bekend verhaal: Jona wordt opgeslokt door een grote vis en na 3 dagen weer uitgespuugd. Jona is niet alleen een grappig boek, het is een gelaagd verhaal met een verrassend einde. Waarom wordt in dit korte boek zo de draak gestoken met een profeet, zijn uitverkoren volk en misschien ook wel met ons?
- Luister nu
Afl. 73 - De (apocriefe) Bijbelboeken die protestanten missen
Judit, Tobit en Jezus Sirach: het zijn namen die je misschien niet herkent, maar tóch in de Bijbel voorkomen. Het zijn namelijk apocriefe of deuterocanonieke boeken van het Oude Testament. Katholieken en orthodoxen hebben ze wél in de Bijbel, maar protestanten laten ze er vaak buiten. Hoe zit dat?
- Luister nu
Afl. 81 - De vier evangeliën en hoe ze verschillen
Mattheüs, Markus, Lukas en Johannes. Er zijn vier evangeliën – zeg maar biografieën - in de Bijbel, die gaan over één persoon: Jezus. Wat voegen de vier perspectieven toe? En wat moet je weten om de vier evangeliën beter te begrijpen?
- Luister nu
Afl. 11 - Het meest raadselachtige boek van de Bijbel: Openbaring
Volgens sommigen is Openbaring een boek dat in geheime codetaal de toekomst voorspelt, volgens anderen gaat het boek over het Romeinse Rijk en de tijd waarin het boek geschreven werd. Hoe moeten we dit raadselachtige boek interpreteren?
Meer informatie
In aflevering 5 spreekt David met theoloog Almatine Leene over de samenstelling van de Bijbel. Waarom zijn bepaalde boeken opgenomen en andere niet? Daarnaast duiken we in specifieke Bijbelboeken, zoals Exodus (afleveringen 61 en 62), waarin de bevrijding van Israël en Gods nabijheid op indrukwekkende wijze worden beschreven. Ook het meeslepende boek Rechters (aflevering 45) en het prachtige verhaal van Ruth (aflevering 35) komen aan bod.
Wil je meer weten over de Psalmen? Zet dan aflevering 67 en 68 op. Al snel ontdek je dat emotie hier de boventoon voert: van diep verdriet tot grote euforie.
Voor wie de boeken van de profeten wil ontdekken, zijn er onder andere afleveringen over Amos (aflevering 37), Hosea (aflevering 48) en Jeremia (aflevering 96).
En natuurlijk mijden we ook het meest raadselachtige boek van de Bijbel niet: Openbaring. In aflevering 11 onderzoeken we hoe we dit boek moeten interpreteren.
💬 Praat mee
Praat mee
Over welk Bijbelboek wil jij graag een aflevering horen?
Inloggen bij eo
Super dat je jouw perspectief wil delen! Log in om je reactie te plaatsen.
Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.
Hulp nodig?
Check de veelgestelde vragen.
Ontdek meer categorieën
Dit artikel hoort bij de podcast
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen