Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Veilig alleen over straat? Dit kan je doen!

5 februari 2020 · 16:09

Update:15 november 2024 · 11:03

Loop of fiets je altijd net wat harder door als je ’s avonds alleen over straat moet? Of ga je pas naar bed als je dochter veilig thuis is? Dan ben je niet de enige, want veel vrouwen voelen zich onveilig op straat. Maar wees niet bang: met deze tips van Eva ga je veilig alleen over straat.

Met allerlei gruwelverhalen uit het nieuws in je achterhoofd, houd je je hart misschien vast als je dochter ’s avonds laat over straat moet. Of wie weet voel je jezelf ook niet helemaal op je gemak, alleen op straat. Ook al probeer je ‘m te verdringen, de vraag zal ongetwijfeld een keer door je hoofd gegaan zijn: wat kan ik beginnen als ik in een gevaarlijke situatie terecht kom?

Er zijn handige tips en adviezen, gadgets, verdedigingswapens en vechttechnieken – allerlei dingen om jou veiliger te maken én veiliger te laten voelen op straat. Want: wéten wat je kunt doen, geeft al een stukje zelfvertrouwen.

Allereerst: tips om veilig alleen over straat te gaan

  1. Vertel altijd iemand waar je naartoe gaat.
  2. Neem altijd je telefoon met je mee.
  3. Zoek van tevoren uit waar je naartoe moet, zodat je niet hoeft te zoeken.
  4. Vertrouw en luister naar je instinct in verdachte situaties.
  5. Loop zelfverzekerd, met je hoofd omhoog, en maak oogcontact met mensen.
  6. Onthoud dat je een makkelijker doelwit bent als je loopt te appen en juist een moeilijker doelwit als je aan het bellen bent.

Ten tweede: tips voor als je in een verdachte situatie terecht komt (bijvoorbeeld als je lange tijd gevolgd wordt)

  1. Onthoud dat wegrennen alleen maar zin heeft als je dichtbij een veilige plek bent. Als dat het geval is, kan het slim zijn om het onverwachts op een hollen te zetten en binnen te vallen bij een café, pompstation of bioscoop.
  2. Vraag een betrouwbaar uitziende voorbijganger of ze een stukje met je mee willen lopen of fietsen. Spreek diegene heel direct aan, zodat duidelijk is dat je het tegen hem/haar hebt. Zeg bijvoorbeeld: ‘mevrouw met die rode sjaal’ of ‘meneer met die bril’ en leg uit dat er al een tijdje iemand achter je aan loopt.
  3. Stap, als je langs een winkel of café loopt, naar binnen en bel iemand of ze je op kunnen komen halen.
  4. Bel aan bij een huis waar het licht brandt en leg de situatie uit.
  5. Als je je telefoon vergeten bent of als deze leeg is, kan je altijd een taxi aanhouden en de chauffeur vragen om de politie te bellen. Of je kan een voorbijganger vragen of je zijn/haar telefoon even mag lenen.

Ten derde: tips voor als je lastiggevallen of aangevallen zou worden

  1. Roep zo hard als je kan ‘brand, brand!’. Dat klinkt misschien gek, maar je zult hier sneller reactie op krijgen dan wanneer je ‘help, help!’ schreeuwt.
  2. Kijk om je heen of je een geparkeerde auto ziet staan waarvan je denkt dat die een alarm heeft. Geef een flinke stoot tegen de auto, zodat het alarm afgaat. Dit zal de dader afschrikken.
  3. Doe er alles aan om te voorkomen dat je wordt meegenomen. Schreeuw, schop, sla, kras en stamp om je los te worstelen.
  4. Stuur een SOS-bericht met je smartphone. Je kunt je telefoon zo instellen dat je in een onveilige situatie heel snel een SOS-bericht kunt versturen, terwijl je telefoon een foto maakt en een hard geluid maakt. Check of jouw telefoon goed is ingesteld: zoek bij instellingen op SOS.

Zelfverdediging 1: ‘wapens’

Weten wat je kan doen kan al helpend zijn, maar misschien voel je je nog steeds kwetsbaar als je alleen over straat moet. Er bestaan meerdere ‘wapens’ die je ter zelfverdediging mag gebruiken in Nederland. Stuk voor stuk zijn ze gemaakt om iemand tijdelijk uit te schakelen, zonder langdurig letsel te veroorzaken. Het mooie is: sommige heb je waarschijnlijk sowieso al in je tas zitten.

Let op: bij al deze wapens geldt dat het simpelweg een manier is om iemand even uit te schakelen, zodat jij een paar seconden hebt om weg te komen. Daarnaast veroorzaken ze weliswaar geen permanente schade, maar moet je ze alleen gebruiken in echte noodsituaties. Vertrouw op je instinct.

Sleutels

Je sleutels kunnen een effectief wapen vormen, omdat ze klein en onopvallend, maar ook scherp zijn. Als je alleen over straat gaat – op de fiets of lopend – kan je je sleutelbos in je gebalde vuist houden, met één of twee sleutels tussen je vingers doorgestoken. Zo kan je makkelijk uithalen en krassen als je aangevallen zou worden.

Telefoon

Ook je telefoon kan je als zelfverdedigingswapen gebruiken, omdat het vanwege z’n hardheid een goed stootwapen is. Als iemand dreigend op je afkomt, kan je met de telefoon in hand tegen de kaak of de ribbenkast van diegene slaan/stoten. Zo creëer je meer impact dan wanneer je zonder telefoon slaat.

Haarlak / deodorant

Misschien heb je wel een klein busje haarlak of deo in je tas rondslingeren. Die zijn beide heel handig om iemand tijdelijk uit te schakelen, zonder veel schade te veroorzaken. Pepperspray is illegaal in Nederland, maar dit werkt (bijna) net zo goed. Spuit het onverwachts in de ogen van de dader.

Zelfverdedigingsspray

Deze spray is het legale alternatief voor pepperspray. Bij het gebruik van de zelfverdedigingsspray verblind je de dader niet alleen, waardoor jij weg kan komen, maar markeer je hem ook. De rode verf uit de spuitbus is zó hardnekkig dat deze 1 tot 3 dagen op het gezicht van de dader blijft zitten. Zo is diegene herkenbaar voor de politie. Spuit het onverwachts in het gezicht van de dader.

Invi armband

De armbanden van Invi zijn stijlvol én houden je veilig. In gevaarlijke situatie kan je de armband open ‘klikken’, waardoor er een heel vieze geur – een soort kleine stinkbom – vrijkomt. Dit zal een aanvaller afschrikken, waardoor jij weg kan komen. De Invi armbanden hebben de Philips Innovation Award gewonnen voor het beste design.

Hero SOS armband (Safelet)

Met deze siliconen armband, van het merk Safelet, kun je in noodsituaties een alarm naar je vrienden en familie sturen. Deze mensen (in de app ‘guardians’ genoemd) nodig je van tevoren uit via de bijbehorende app. Zodra je op het knopje drukt en een alarm verzendt, kunnen je guardians zien waar je bent en je helpen.

Persoonlijk alarm

Een persoonlijk alarm is een heel klein apparaatje – niet groter dan een sleutelhanger. In noodsituaties kun je met één druk op de knop een alarm van 130 decibel laten afgaan. Hiermee schrik je niet alleen je aanvaller af, maar trek je ook de aandacht van de mensen in de omgeving. Niet gek voor een apparaatje van slechts een paar gram.

Zelfverdediging 2: krav maga

Die veiligheidsgadgets en wapens kunnen echt een verschil maken in noodsituaties. Maar wil je je daadwerkelijk kunnen verdedigen? Dan kan een zelfverdedigingssport, zoals krav maga, een uitkomst zijn.

Krav maga is een Israëlische verdedigingssport die zich richt op concrete noodsituaties en als uitgangspunt heeft om je zelfvertrouwen te vergroten. Je leert technieken die veel effect hebben, maar weinig kracht kosten. Dat maakt krav maga geschikt voor (bijna) iedereen, want je hoeft er niet heel fit of sterk voor te zijn!

Cursus zelfverdediging

De beste manier om je zekerder te gaan voelen en de technieken onder de knie te krijgen, is om lessen te volgen bij een plaatselijke vereniging. Wil je alleen een paar technieken leren, dan kan je je ook aanmelden voor een cursus ‘zelfverdediging voor vrouwen’. Veel verenigingen die krav maga lessen geven, bieden ook zulke cursussen aan.

Instructievideo’s

Zie je het niet zo zitten om te oefenen op de mat van een vereniging? Dan kun je ook instructievideo’s van krav maga docenten vinden op YouTube. Zo kun je allerlei technieken oefenen, gewoon lekker thuis.

Lees ook: Goed ruziemaken: zo doe je dat

    Deel dit artikel: