Vegan Church brengt boek Dier & Evangelie uit
‘Mijn eten is gevarieerder, kleurrijker en smakelijker’
Het leven is een geschenk voor mens én dier. Dat vraagt ons om anders naar de geschapen werkelijkheid te kijken, vindt Sandra Hermanus-Schröder van Vegan Church. “Ik wil het geloof in God de Schepper maximaal omarmen.”
Daarom koos Sandra (57) er zeven jaar geleden voor om veganistisch te gaan leven. Ze consumeert geen dierlijke producten meer en eet alleen plantaardig (seizoens) voedsel. In 2015 richtte ze met vier anderen het platform Vegan Church op. Het platform geeft binnenkort het boek Dier & Evangelie uit.
Vegan Church is een platform, geen kerk. Vanwaar deze naam?
“Toen ik veganistisch ging leven, ontdekte ik dat de veganwereld – in tegenstelling tot wat je er soms als buitenstaander van zou verwachten – heel compassievol is. Vol liefde voor alles wat leeft. De kerk, waar ik van harte deel van uitmaak, ken ik ook zo. Toch waren deze twee werelden niet met elkaar in gesprek. Dat wilden wij veranderen.
Enerzijds willen we de kerk er bewust van maken dat God de Schepper is van álles wat leeft, anderzijds willen we de veganwereld in contact brengen met de kerk. Vooroordelen die over en weer leven, kunnen we dan uit de weg ruimen.”
Voedselvraagstuk
Sandra’s inspiratiebron is Marcus 16:15, waar Jezus zegt: ‘Trek heel de wereld rond en maak aan ieder schepsel het goede nieuws bekend.’ Sandra: “Dat is een heel spannende tekst. Wat bedoelt Hij? Je hoort mij niet zeggen dat Jezus als Hij nu leefde vegan zou zijn, maar ook niet dat dit niet zou kunnen. Deze tekst daagt mij uit om in deze tijd, met het voedselvraagstuk waar wij nu voor staan en met de uitdagingen op het gebied van dierenwelzijn, op een bewuste manier te leven.”
Eerlijke voedselverdeling
Daarbij merkt de theologe dat praten over een eerlijke voedselverdeling onder christenen beter werkt dan praten over dierenwelzijn. “Wist je dat volgens wetenschappers de oogst van plantaardig voedsel voldoende kan zijn voor 12 tot 14 miljard mensen? En dat terwijl nu 800 miljoen mensen in honger leven en plantaardige voeding nu jaarlijks aan 100 miljard dieren wordt gegeven.”
Kun je het als consument ooit goed doen?
“We leven na de zondeval en in genadetijd. Als de Heer terugkomt, zal de aarde vernieuwd worden, gerecycled op een goddelijke manier. Toch kunnen wij tot die tijd verschil maken, want we zijn intelligente, bijna goddelijke wezens, volgens Psalm
Hoe ga je om met vooroordelen als ‘links’, ‘soft’ of ‘doorgeslagen’?
“Vegan Church heeft daar zowel uit christelijke als uit veganistische hoek mee te maken. ‘Links’ hoor ik trouwens niet meer, want ChristenUnie en SGP besteden veel aandacht aan dierenwelzijn. Atheïstische veganisten vinden christenen vaak achterhaald en kunnen niet begrijpen dat we de Bijbel als richtlijn voor ons leven hebben, omdat er bijvoorbeeld passages over dierenoffers en spijswetten in staan.”
Waar gaat het boek ‘Dier & Evangelie’ over?
“Het bevat het gedachtegoed van de anglicaanse theoloog Andrew Linzey, voor wie Marcus 16:15 eveneens een eyeopener was. Hij vindt dat wij christenen dierenrechten serieus moeten nemen en niet moeten laten ‘kapen’ door atheïstische activisten. Een dier heeft recht op leven, omdat God dat leven geeft.”
Geschreven door
Reinald Molenaar