Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Veelgestelde vragen over orgaantransplantatie

Per 1 juli is de nieuwe donorwet van start gegaan. Wat betekent die wet precies? Welke keuzemogelijkheden zijn er? En hoe ziet het donatieproces eruit? Hieronder een paar veelgestelde vragen over orgaantransplantatie.

Deel:

Wat houdt de nieuwe donorwet in?
Sinds 1 juli is de Donorwet veranderd. Iedereen in Nederland vanaf 18 jaar staat nu in het Donorregister. Het is aan jou om een keuze te maken. Wanneer je jouw keuze niet invult, komt er bij jouw naam 'Geen bezwaar tegen orgaandonatie' te staan.

Hoe kan ik orgaandonor worden?
Heb je een keuze gemaakt? Geef deze dan door via de website www.donorregister.nl. Het doorgeven van jouw keuze kost slechts een paar minuten.

Wat kan ik kiezen?
Er zijn vier keuzemogelijkheden:Ja, ik wil donor worden. Nee, ik wil geen donor worden. Mijn partner of familie beslist. Ik wijs één persoon aan die beslist.Je kunt jouw keuze doorgeven via de website donorregister.nl.

Wat gebeurt er als ik donor word?
Alleen wanneer je in het ziekenhuis overlijdt, is orgaandonatie mogelijk. Op de website van het Donorregister staat uitgebreid beschreven hoe het donatieproces werkt.

Kan mijn familie nog afscheid nemen als ik donor ben?
Ja. Ook als je donor bent, heeft jouw familie tijd om afscheid te nemen. Zowel vóór als na de donatie. Lees hier meer over op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

Kan ik tijdens mijn leven een orgaan of weefsel afstaan?
Ja, het is mogelijk om bij leven een orgaan of weefsel af te staan. Alleen de volgende organen en weefsels komen hiervoor in aanmerking: nieren, beenmerg, een deel van de lever, een deel van de longen. Uiteraard gelden er wel strenge voorwaarden. Lees hier meer over op de website van de Nederlandse Transplantatie Stichting.

--:--