Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Van overleven naar leven, 5 tips

20 mei 2021 · 10:35

Update: 14 november 2024 · 17:08

Ben jij opgegroeid met ouders die onvoldoende afgestemd waren op wat jij als kind nodig had? Dan ben je niet alleen.
Veel volwassenen zullen dit herkennen. Ik geloof nog steeds dat elke ouder met de beste intentie en met wat hij/zij destijds zelf beschikbaar had de kinderen opvoedt. Maar helaas betekent dit ook dat veel kinderen op bepaalde vlakken tekort komen. In vormen die we herkennen als een teveel aan iets negatiefs (mishandeling, misbruik - emotioneel, fysiek, seksueel) of een te weinig aan iets positiefs (verwaarlozing, emotionele beschikbaarheid en afstemming)

5 tips voor wanneer je je hierin herkent:

  • Wat je hebt meegemaakt bepaalt niet wie je nu bent; het zijn de strategieën die je toen hielpen (om te overleven) die je meedraagt tot in je volwassen leven. Toen had je geen keus. Die heb je nu wel. Jij kunt kiezen om het NU anders te doen.
  • Afwijken van je ‘oude strategieën' is niet makkelijk. Ze worden namelijk ingezet op onbewust niveau. Wél kun je leren er iets naast te zetten. Een alternatieve optie.
  • Betrap je jezelf op zo’n oude strategie? Dan ben je al op de juiste weg. Bewustwording is de eerste stap. Welke neiging krijg je dan? Is het ook NU nog steeds noodzakelijk?
  • Het kan helpen om stil te staan bij de volgende vraag? “Wat is het allerergste dat er zou kunnen gebeuren?”
  • Stel dat jij iets zou kunnen zeggen tegen dat kleine meisje of die kleine jongen die toen geen andere keus had? Misschien kun je iets van mildheid en compassie voelen voor hoe de strategieën je ooit echt hielpen. Dat opent langzaamaan de weg naar authenticiteit; worden zoals God je bedoeld heeft. Zonder oordeel ruimte in mogen nemen, grenzen aan kunnen geven, je uitspreken én…. geliefd voelen.

www.praktijkkindengezin.com

Meer tips?

Diep
Diep

Dit artikel hoort bij het programma

Diep