Tweede psalmenavond: eeuwenoude psalmen in een nieuw jasje
4 november 2024 · 16:05
Update: 4 november 2024 · 16:15
Na jaren schrijven en schaven zijn de 150 eeuwenoude Geneefse psalmen niet alleen opnieuw berijmd, maar worden ze ook in een nieuw muzikaal jasje gestoken. Tussen de laatste voorbereidingen door, blikken Jan Pieter Kuijper en Roeland Scherff vooruit op de tweede editie van de psalmenavond.
Het was mooi, maar niet altijd makkelijk werk, geeft initiatiefnemer en dichter Jan Pieter Kuijper toe. Al met al duurde het acht jaar voordat de 150 Geneefse psalmen allemaal opnieuw waren berijmd. Inmiddels is De Nieuwe Psalmberijming af en heeft de bundel zijn weg gevonden binnen de kerken. In samenwerking met Roeland Scherff, kerkmusicus en oprichter van Psalternatief, worden ze nu ook in een nieuw muzikaal jasje gestoken. Op 22 november vindt de tweede editie van de psalmenavond plaats in de Tabernakelkerk in Apeldoorn.
Oude melodieën intact
“Ik ben opgegroeid met het zingen van de Geneefse psalmen in de oude berijming”, zegt Jan Pieter. “Ik wil die psalmen graag behouden voor de volgende generatie, maar omdat ik vond dat de bestaande berijmingen verouderd waren, begon ik met het schrijven van nieuwe teksten op de Geneefse melodieën. Die melodieën hebben zich al eeuwenlang bewezen, en ik hoop dat ze ook nog eeuwenlang gezongen zullen worden.”
En precies daarin voelde Roeland zich op zijn beurt geroepen om ook zijn liefde voor de Geneefse psalmen tot uiting te brengen. “Met het verdwijnen van het orgel, verdwijnen vaak ook de psalmen. Dat vind ik zonde. En ik vind het helemaal jammer als mensen geen psalmen meer zingen omdat ze denken dat dit niet met een band kan. Met Psalternatief laten we die oude Geneefse melodieën helemaal intact. We tonen eigenlijk alleen maar hoe je ze niet alleen met een orgel, maar ook met een band kunt begeleiden.”
Meezingen met de nieuw berijmde psalmen?
Voorkeur voor klassiek
Hun beider liefde voor de Geneefse psalmen leidde uiteindelijk tot de tweede editie van de psalmenavond. Jan Pieter: “Het maakt me niet eens zoveel uit hóé we die psalmen zingen, als we het maar blijven doen. De psalmen zijn liederen die Jezus zelf zong en die God aan ons heeft gegeven. Persoonlijk heb ik natuurlijk wel een voorkeur; ik hou van de klassieke vorm. Maar van zo’n uitvoering met band kan ik ook enorm genieten.”
“De klassieke versie vind ik ook heel mooi”, beaamt Roeland. “Ik ben opgegroeid in een kerk waar we wekelijks alleen maar psalmen zongen, begeleid met een orgel. Daar heb ik van genoten. In de kerk waar ik nu zit, hebben we geen organist meer. Soms mis ik dat. Met mijn nieuwe bladmuziek wil ik dus ook zeker niet zeggen dat ik tegen het orgel ben, maar de combinatie van psalm en band vind ik heel bijzonder. Daar ontmoeten de klassieke en de popwereld elkaar.”
Heel hard zingen
Welke toekomstdromen de heren nog hebben? “We zouden nog weleens een klassiek album willen maken”, antwoordt Jan Pieter. “En voor Psalternatief geldt denk ik vooral dat we alle 150 psalmen van bladmuziek willen voorzien.”
“Ik zit nu op een vijfde, dus ik heb nog genoeg te doen”, reageert Roeland lachend. “En daarnaast zou ik het heel mooi vinden als we op een christelijk festival met z’n allen juichend voor God heel hard psalmen zingen.”