Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Twaalf eyeopeners uit ‘Dit is de Bijbel’

5 januari 2024 · 09:32

Update: 8 januari 2024 · 14:46

Wist je dat er een Bijbelboek is dat spreekt over vogelpoep en draken? En dat ‘je andere wang toekeren’ wel eens iets heel anders zou kunnen betekenen dan vaak gedacht? In het zesde seizoen van de podcast ‘Dit is de Bijbel’ duikt journalist David Boogerd met vaste en nieuwe theologen, opnieuw in de mooie, moeilijke en merkwaardige kanten van de Bijbel. Hieronder lees je een Bijbels inzicht uit elk van de twaalf afleveringen.

1. De Bijbel als afgod

In de eerste aflevering van het seizoen bespreekt David samen met theoloog Koert van Bekkum de betekenis van afgoderij in de Bijbel. En die afgoderij gaat verder dan een beeldje van een of andere god. Van Bekkum concludeert dat afgoderij volgens de Bijbel iets uit de schepping is dat je leven stuk maakt of belangrijker wordt dan God zelf. Geld, macht en zelfs een Bijbel(vertaling) kunnen daardoor een afgod zijn. 
Beluister aflevering #72 - Afgoderij en de Bijbelse godin Asjera

2. Onze (protestantse) Bijbel mist belangrijke boeken

Protestanten hechten ten opzichte van katholieken minder waarde aan de apocriefe of deuterocanonieke boeken van het Oude Testament. Toch wordt in de (protestantse) Statenvertaling en de Nederlandse Geloofsbelijdenis het lezen van deze boeken aanbevolen. Naast fascinerende teksten over vogelpoep en draken, begrijp je volgens theoloog Arnold Huijgen het Nieuwe Testament beter door de apocriefe boeken te lezen.
Beluister aflevering #73 - De (apocriefe) Bijbelboeken die protestanten missen

3. ‘Misschien wel het meest misbruikte stuk Bergrede’

“Keer tegen degene die je op de rechterwang slaat, ook de linkerwang toe.” Deze woorden van Jezus uit de Bergrede klinken verzetloos en passief. Maar volgens theoloog Almatine Leene klopt deze interpretatie niet. Een slag met de hand gold in de tijd van Jezus namelijk als een enorme vernedering. Door je andere wang toe te keren, geef je daarmee juist te kennen dat je niet vernederd bent. 
Beluister aflevering #74 - De belangrijkste toespraak ooit: de Bergrede van Jezus

4. Gelovige goddelozen

Theoloog Catharinus van den Berg wijst erop dat goddelozen in de Psalmen geen atheïsten zijn. Het gaat bij dit woord om mensen die in God geloven, maar leven alsof Hij niet bestaat. Ze doen alsof God irrelevant is, door zich niet volledig aan Hem en Zijn geboden toe te wijden.
Beluister aflevering #75 - Op weg naar de stad van vrede: Jeruzalem (de pelgrimspsalmen)

5. Petrus, apostel der heidenen

Paulus wordt doorgaans beschouwd als de apostel die zich het meest toelegde op het verspreiden van het evangelie onder de heidenen (niet-Joden). Maar wist je dat het Petrus was, die er door middel van een visioen toe werd gebracht de eerste groep niet-Joden in de gemeente op te nemen? Je kan het lezen in Handelingen 10.
Beluister aflevering #76 - Petrus: de ontstuimige apostel waar Jezus zijn kerk op bouwt

6. De wet is koning

In vrijwel het hele oude Nabije Oosten was een koning de alleenheerser, die boven de wet stond. Uniek aan de Israëlische koning was echter dat hij onder de wet stond. Uiteindelijk was God de koning, voor wie iedereen gelijk is. Volgens theoloog Stefan Paas is de koning in de Bijbel dan ook ten diepste een ambtenaar.
Beluister aflevering #77 - Politiek en de Bijbel

7. De man trekt in bij zijn vrouw

In aflevering 78 over de betekenis van het Bijbelse huwelijk wijst theoloog Suzan Sierksma-Agteres op een ander uniek én vrouwvriendelijk Bijbels perspectief. Waar namelijk in de meeste oude culturen de vrouw het ouderlijk huis verlaatte, is dat in de Bijbel andersom. In Genesis 2:24 staat: “Daarom maakt een man zich los van zijn vader en moeder en hecht hij zich aan zijn vrouw, en zij zullen één lichaam zijn.”
Beluister aflevering #78 - Huwelijk (en scheiding) in de Bijbel

8. Niet dragen maar klagen

Job staat bekend om zijn vroomheid, zelfs nadat hij vrijwel alles in zijn leven verliest. Toch klaagt Job in hoofdstuk 3 van het gelijknamige Bijbelboek steen en been. En dat is heel Bijbels, stelt Almatine Leene. Denk bijvoorbeeld aan de Psalmen en Klaagliederen: “Niet klagen maar dragen, is heel onbijbels.”
Beluister aflevering #79 - Job en het omgaan met lijden

De Bijbel verzet zich geregeld tegen ons begrijpen, dat maakt het zo interessant

9. Jezus wijst Maria af

In Dit is de Bijbel bespreekt elke nieuwe theoloog zijn favoriete mooie en merkwaardige Bijbeltekst. Debutant en theoloog Frank Bosman wees als merkwaardige Bijbeltekst op Johannes 2. Toen op de bruiloft te Kana de wijn op was en Maria Jezus om hulp vraagt, reageert Jezus namelijk afwijzend. “Ik kom hier niet uit, Jezus zegt: ‘bemoei je niet’”, stelt Bosman. Maar dat is volgens de theoloog geen probleem: “De Bijbel verzet zich geregeld tegen ons begrijpen, dat maakt het zo interessant.”
Beluister aflevering #80 - De schoonheid van de Bijbel

10. Fascinerende geslachtsregisters

De vier evangeliën belichten Jezus allemaal met een eigen perspectief. Zo wijst het geslachtsregister van Abraham tot Jezus in Mattheüs, op het Joodse karakter van dit evangelie. Lukas, die zijn evangelie schreef voor een niet-Joods publiek, gaat in zijn geslachtsregister zelfs helemaal terug tot Adam. Hiermee benadrukt Lukas dat Jezus niet alleen Israël komt verlossen, maar de hele wereld.
Beluister aflevering #81 - De vier evangeliën en hoe ze verschillen

11. De meeste geciteerde tekst in het Nieuwe Testament

Het Nieuwe Testament staat bol van verwijzingen naar het Oude Testament. De tekst die het vaakst wordt aangehaald is Psalm 110. Het interessante van deze psalm is dat het koningschap wordt gekoppeld aan het priesterschap, iets wat volgens het Nieuwe Testament in Jezus wordt verenigd.
Beluister aflevering #82 - Werd de komst van Jezus voorspeld? (Messiaanse profetieën)

12. Vreugde vind je in… wijn?

De Bijbel leert dat God onze vreugde is. Toch vind je in de Bijbel ook teksten waarin vreugde wordt geuit over aardsere zaken, zoals wijn, brood en ‘de vrouw van uw jeugd’. Theoloog Margriet van der Kooi wijst op de bron van deze vreugde: “Het is de goedheid van God die het ons gunt.”
Beluister aflevering #83 - Vreugde in de Bijbel (en waarom dat anders is dan geluk)

Alle afleveringen van Dit is de Bijbel zijn te beluisteren via je favoriete podcast app. Heb je een vraag naar aanleiding van de podcast of dit artikel? Mail deze naar ditisdebijbel@eo.nl en wellicht wordt je vraag beantwoord in een Q&A-aflevering van Dit is de Bijbel.
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen
Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen

Dit artikel hoort bij de podcast

Dit is de Bijbel | Leer de Bijbel kennen