Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Tv-programma 'Een buitengewoon gesprek' oogst lof én kritiek

13 januari 2025 · 15:14

Update: 16 januari 2025 · 18:19

Meer dan 1,1 miljoen Nederlanders keken zondagavond naar de eerste aflevering van het nieuwe EO-programma 'Een buitengewoon gesprek'. Het verrassende, openhartige interview met cabaretier Youp van 't Hek wist veel kijkers te raken.

In Een buitengewoon gesprek stellen 32 journalisten met een autismespectrumstoornis vragen aan bekende Nederlanders. "Hun eerlijkheid en ontwapenende aanpak zorgen ervoor dat gasten op een verrassende en persoonlijke manier hun verhaal doen", vertelt EO-eindredacteur Els Griffioen. "Dit leidt tot bijzondere, openhartige gesprekken waarin een nieuwe kant van de BN’ers naar voren komt."

Ongepolijste tv

"Mooi en puur. Dit is voor de verandering weer eens mooie ongepolijste tv", schreef Paul op Instagram. "Het was een prachtig gesprek, van beide kanten. Heel open", schreef Pieta op Facebook. Ook Gregory was positief verrast: "Helemaal uit gekeken als een zapper...was onder de indruk hoe Youp de vragen antwoord en autisme/dementie zo laagdrempelig maakte. Merci Youp, gasten en EO." Masha reageerde op TikTok: "Iedereen heeft zijn eigen mooie talent, doen waar je goed in bent en waar je gelukkig van wordt..."

Wendy op EO Instagram

En dit zie ik dan net op de dag dat ik een gesprek heb over mijn speciale zoon op zijn speciale school met alle uitdagingen waar een moeder zich zorgen over maakt. #alleskomtgoed

Stereotypisch?

Het programma oogstte niet alleen lof. Diverse kijkers uitten ook hun zorgen; in het bijzonder over de representatie van mensen met een autismespectrumstoornis. Zo reageert Rianne: "Leuk dat zij genieten, maar jammer dat er weer zo’n stereotypisch beeld van autisten wordt neergezet. Altijd die extreme gevallen...". Ook Liset spreekt zich uit op Instagram: "En weer word Ass verkeerd neergezet. Nou niet verkeerd het spectrum is zoveel groter. Zoals ik en mijn zoon beide Ass."

De programmamakers nemen de zorgen serieus en benadrukken de zorgvuldige manier waarop het programma tot stand kwam. "Natuurlijk erkennen we dat autisme zich in veel verschillende vormen uit", reageert Els Griffioen. "We snappen dat niet iedereen zich herkent in de journalisten in het programma. Helaas zien we veel onjuiste aannames langskomen, bijvoorbeeld dat niemand een middelbareschooldiploma heeft. Of dat iedereen naast ASS nog een andere diagnose heeft. Die aannames zijn absoluut niet waar.

Onze interviewers hebben autisme. Waar ze precies op het spectrum zitten, maakt niet uit. Iedereen is gelijk. Daarmee hebben we juíst een krachtige boodschap te pakken: ieder mens - mét of zonder ASS - is authentiek en voegt iets toe. Iedereen heeft recht op een plek aan tafel. Iedereen mag gehoord worden."

  • Kijk 'Een buitengewoon gesprek' nu op NPO Start

    Aflevering gemist? Kijk 'Een buitengewoon gesprek' met Youp van 't Hek nu op NPO Start.

'Een fractie van het gesprek'

"Helaas merken we dat sommige mensen reageren op basis van een kort fragment op social media. Zo’n kort fragmentje toont natuurlijk maar een fractie uit het daadwerkelijke gesprek, waardoor zomaar een onvolledig beeld kan ontstaan. Dat is jammer. We zijn ontzettend blij met onze 32 journalisten en hopen dat in de loop van de afleveringen steeds duidelijker wordt hoeveel zij in hun mars hebben."

Reageren?

Heb je een vraag of opmerking over Een buitengewoon gesprek? Laat het ons weten via dit reactieformulier.
Een buitengewoon gesprek

Dit artikel hoort bij het programma

Een buitengewoon gesprek

Een buitengewoon gesprek

Deel dit artikel:

Meest gelezen

Lees ook