Tips van Herman Boon om te bidden en te vasten
13 maart 2024 · 11:35
Update:13 maart 2024 · 14:10
De veertigdagentijd is voor veel christenen een periode van vasten en bezinning, in aanloop naar Pasen. Wat is eigenlijk de Bijbelse betekenis van vasten? Waarom zou je je eten laten staan en kan dat je daadwerkelijk dichter tot God brengen? Freelance Eva-redacteur Hendriëlle neemt de proef op de som en gaat zelf ook drie dagen bidden en vasten.
In veel culturen wordt er gevast. Zowel het jodendom, het christendom, de islam als het hindoeïsme en boeddhisme kennen vastenrituelen. Wat is de betekenis van vasten in de Bijbel? Wat brengt het je als je een aantal dagen vast en bidt?
Herman Boon, christelijk spreker en leider van conferenties op het gebied van bidden en vasten, is overtuigd van het geestelijke nut van vasten. “Er zijn meer dan tachtig teksten in de Bijbel die over vasten gaan. Het bekendste voorbeeld is Jezus. In Johannes 14:12 lees je: ‘Wie dezelfde werken doet als ik, doet nog grotere dingen.’ Jezus kon na zijn periode in de woestijn doven laten horen, verlamden laten lopen. Wat Jezus deed, was bovennatuurlijk. Wat God ons wil leren, is dat wij ook bovennatuurlijk dingen gaan oppakken.”
Geestelijk voorbereiden
Hoe moeten wij dat dan doen? Zijn we na een periode van niet-eten, Bijbellezen en worship luisteren, ook in staat om grootse, profetische wonderen te verrichten? Herman Boon is overtuigd van wel, net zoals hij denkt dat iedere christen in tongen zou kunnen spreken. “In Lucas 4:14 ging Jezus vol van de kracht van God de woestijn uit. Alle wonderen gingen na het vasten in. Vasten is het geestelijk voorbereiden op doen wat God vraagt.”
Door te vasten stop je met jezelf dienen en leidt je een op God gericht leven
De combinatie van vasten, bidden en Bijbelonderwijs kan veel brengen, zegt Boon. “Ik heb ontelbare genezingen en bevrijdingen meegemaakt. Puur door bidden en vasten. Vasten zet de kracht van de Heilige Geest vrij. Dat is wat je nodig hebt. Het vraagt overgave: Jezus zegt: “Als je bij mij wilt horen, moet je je kruis op je nemen en jezelf verloochenen. Nee zeggen tegen je eigen verlangens.” Volgens Herman Boon kunnen we allemaal wel een situatie in gedachten nemen, dat we de kracht niet hebben om ergens tegenin te gaan. “Door te vasten stop je met jezelf dienen en leidt je een op God gericht leven.”
‘Vasten is een krachtig middel’
Is het niet heel moeilijk om dat lekkere broodje te laten staan als je geestelijk wel wilt, maar je maag rommelt van de honger? “Vasten is een krachtig middel. Je wordt er heel sterk van. Het is geen mensenwerk. Wij bekijken vasten met menselijke gedachten, maar God heeft het ingesteld om ons dicht bij Hem te brengen, zodat we de kracht krijgen zoals Jezus kracht kreeg. Je bent veel met het Woord bezig. Wij moeten leren om het Woord uit te voeren; de Bijbel bestuderen, een gebedsleven opbouwen.”
Wij bekijken vasten met menselijke gedachten
Tips om te bidden en vasten
Herman Boon heeft een aantal tips, zodat een leek als ik het ook kan gaan proberen. Want dat diepe, geestelijke leven, die connectie met God, is ook wat ik zoek. Ik wil Zijn aanwezigheid voelen. Ik sta momenteel op een kruispunt in mijn leven en weet niet welke kant ik op moet. Ik wil mij bezinnen op wat ik nu eigenlijk verder wil of moet met mijn leven. Waartoe ik op aarde ben is wel een erg grote levensvraag, maar existentiële vragen houden mij wel bezig.
“Begin met lof prijzen en aanbidden. In de Bijbel staat ook: ‘nader tot God, dan nader Ik tot jou’. Je moet Zijn liefde gaan proeven. Wat de wereld je te bieden heeft, is niet wat je zoekt. Er is maar één ding wat verzadigt en dat is Hem leren kennen. Als je niet weet wat te bidden, begin dan met het Onze Vader. Wees stil voor Hem, lees de Bijbel, haal de ruis uit je leven.”
Er is maar één ding wat verzadigt en dat is Hem leren kennen.
Je hoeft niet gelijk heel radicaal te beginnen, volgens Boon. “Begin eens met één maaltijd overslaan en ga Bijbellezen. Maak een gebedslijst: waar maak ik me zorgen over, waar moet verandering in komen? Zijn er duidelijke wensen in je hart? Spreek ze door met de Vader.”
‘Begin bij Psalm 25 en spreek de woorden hardop uit’
Als je niet weet waar je moet beginnen met Bijbellezen, adviseert Boon bij Psalm 25 te beginnen en woord voor woord hardop uit te spreken. “Daarin staat: toon mij de weg, laat de weg zien die goed voor mij is. Zet een cd op en zing gewoon mee. Bekijk een eenvoudige preek. Begin met zes keer tien minuten per dag. De tien minuten na het lezen gebruik je om je gebedsschrift in te vullen. Schrijven maakt je rustig. Schrijf ook je gebeden op. Vertel alles wat je bezighoudt aan de Heer, ook je zorgen. Belangrijk is dat je er de tijd voor neemt. Liefde is tijd. Als je God beter wilt leren kennen, moet je daar de tijd voor nemen. Dan kan de liefde groeien.”
Dag 1
Gewapend met de tips van Herman Boon en Gods Woord, waag ik me ook aan vasten. Het is niet de eerste keer dat ik dat probeer, de vorige keer kreeg ik een flinke snack-attack voor ik goed en wel begonnen was. Daarom leg ik dit keer de lag relatief laag: ik ga echt niet negen of tien dagen vasten. Een maaltijd overslaan vind ik ook weer zo slap, dat doe ik al regelmatig als ik geen honger heb of een snackbui wil compenseren. Drie dagen volledig vasten lijkt me haalbaar.
Ik begin de dag met koffie en gebed, wat voor mij beide eerste levensbehoeften zijn. Mijn plan is om Psalm 25 te lezen, maar alsof de duivel ermee speelt, maak ik een verkeerde beweging en ligt het volgende moment de koffie over mijn bed. Ik houd het maar op geestelijke weerstand en begin met een dappere nieuwe poging.
Drie dagen volledig vasten lijkt me haalbaar
Ik zet mijn worship playlist van Spotify op. Ondertussen laat ik de woorden van Psalm 25 tot mij doordringen. Het voelt eerst een beetje vreemd om ze hardop uit te spreken, onwennig bijna. Maar daardoor dringt de betekenis wel beter tot mij door: ‘Maak mij, HEER, met Uw wegen vertrouwd, leer mij Uw paden te gaan. Wijs mij de weg van uw waarheid en onderricht mij, want U bent de God die mij redt, op U blijf ik hopen, elke dag weer’.
Ik weet niet of het door het gebrek aan voedsel komt, maar de tekst komt wel even binnen. Vooral nu ik door een moeilijke periode ga, valt het niet mee om op God te hopen en überhaupt staande te blijven. En hoe vaak wil ik wel niet mijn eigen pad gaan? Ik neem mijn gebedslijst door, ik bid voor naasten die het moeilijk hebben en de wereld om ons heen, maar stiekem ook een beetje voor mezelf, dat ik deze uitdaging vol mag houden.
Dag 2
Ik voel wel aan mijn maag dat ik niets gegeten heb. Maar mijn nieuwe motto is: koffie is ook een ontbijt. Hoewel ik mijn dag wil beginnen met God, check ik toch eerst de laatste Facebook-updates en nieuwtjes via de NOS-app. Een gewoonte die ik er maar niet uit krijg. Gelukkig heb ik het snel in de gaten en ik leg mijn telefoon weg om tijd te maken voor aanbiddingsmuziek en gebed. Op advies van Herman schrijf ik ongenuanceerd op wat er in mij opkomt. Dat lucht op en ik merk dat ik daarna meer ruimte heb om te bidden.
Na het bidden stort ik me fanatiek op het huishouden, maar vervolgens ben ik helemaal uitgeblust. Rond een uur of twaalf begint mijn maag luid te knorren en hoeveel water ik ook drink, daar trapt ‘ie dus niet in. Ik besluit mezelf een mandarijn toe te staan. En vooruit, een gekookt ei. Zoals Herman Boon zegt: “Vasten is geen wedstrijdje zo min mogelijk eten.”
Dag 3
Ik zou blij zijn als het morgen is
Op dag drie ben ik in de weer met een Bijbels dagboekje van Max Lucado en de Bijbel. Ik merk dat het meer een routine begint te worden om, in plaats van een bak yoghurt naar binnen te schuiven, Bijbelse voeding tot mij te nemen. De rest van de dag heb ik regelmatig honger of ‘trek’, zoals ze hier in het westen zeggen. Op sommige momenten voel ik mij opmerkelijk scherp en bij de les, op andere momenten begin ik te trillen. Ik zou blij zijn als het morgen is.
Dag 4
Het is gelukt, de drie dagen zitten erop. Ik had er misschien te hoge verwachtingen van, ik hoopte op een duidelijke koers of richting in mijn leven, die heb ik nog niet. Wel heb ik het gevoel dat ik meer in contact sta met God, door te bidden en de Bijbel te lezen. Ook zingen en het luisteren van muziek geeft mij dat gevoel.
Als eindelijk het moment aanbreekt dat ik weer een sinaasappeltje mag, keert mijn maag zich om, dit was duidelijk te heavy. Mijn vastenperiode eindigt dus niet zo best, maar inmiddels ben ik met mijn tweede poging bezig. Ik probeer dit keer om het een dagje langer vol te houden en niet alleen mijn fysieke, maar ook mijn geestelijke uithoudingsvermogen te trainen.
Lees ook: hoe je tijdens de veertigdagentijd kan vasten op 5 manieren.
Beeld: Unsplash
Dit artikel hoort bij de campagne
Wat is Pasen?