Urker kapper Teun Föhn: 'Koning David was best wel een ondeugd'
2 mei 2024 · 09:57
Update: 8 mei 2024 · 11:55
De Urker kapper Teun Kapitein, ook bekend als Teun Föhn, is een van de gasten in de voorjaarsserie van Bijbelen met sterren. “Ik ben benieuwd hoe anderen denken over de Bijbel. Of je een gemene deler hebt. In de Bijbel zit heel veel troost en steun.”
1. Wat wilde je als kind worden?
“Dat was vrij snel duidelijk: iets met interieur of iets met haar. Ik heb alle poppen van mijn zussen vernacheld, tot grote ergernis van mijn vader. Als we met Playmobil speelden, bouwden mijn broers het huis en dan deed ik de styling: de gordijnen en de aankleding van de poppetjes. Dat is eigenlijk altijd zo gebleven. Gisteren heb ik een vloer gelegd, een plafond gemaakt en bij iemand het haar en de make-up gedaan. Iedereen heeft een andere taal van liefde geven. Iets of iemand mooi maken is mijn taal.”
2. Wat weet bijna niemand van je?
“Dat ik een tijdje in de vis heb gewerkt. Ik werkte bij de vriesband en de vershandel. Ik moest kisten kabeljauw en platvis omstorten. Dat betekent dat er nieuw ijs in gaat.”
3. Wat doe je op je eerste dag als baas van Nederland?
“Regeltjes afschaffen en meer duidelijkheid bieden aan ondernemers. Wat mij betreft ook minder belastingen, zodat er wat overblijft van je spaargeld.”
4. Welk historisch moment had je graag meegemaakt?
“De tijd van Lodewijk XIV natuurlijk. Een beetje theatraal, daar hou ik wel van. Een kijkje nemen aan het hof van Versailles in een roerige periode van de geschiedenis had ik wel interessant gevonden. Die Lodewijk plukte trouwens het volk ook kaal met belastingen.”
5. Welke Bijbelse figuur spreekt jou aan?
“Koning David spreekt me aan. Dat was best wel een ondeugd, een rusteloze ziel, zo zie ik hem. En een boef. Hij pakte de vrouw van een ander af. Maar hij kwam toch weer tot de bron terug. Tijdens de opnames van Bijbelen met sterren vond ik het zo mooi dat we door alle verschillen heen in dit verhaal raakvlakken ontdekten en de verbinding maakten met elkaar.”
Bijbelen met sterren
'Bijbelen met sterren', vanaf zondag, 5 mei, 23.16 uur, NPO 2 of kijk later terug via NPO Start
6. Wat is je meest onhebbelijke gewoonte?
“Ik geef soms te laat mijn grenzen aan en dan kan ik onredelijk worden. Dan kan ik om iets kleins heel boos worden, terwijl er heel veel onder zit wat dan opspeelt.”
7. Om welke gunst zou je Jezus willen vragen?
“Dat mensen meer respect en begrip voor elkaar hebben en de dialoog met elkaar aangaan, zonder te beoordelen of te veroordelen. Dat zou mijn vraag aan Jezus zijn. Het Nieuwe Testament is geënt op de liefde van Christus die geneest en verbindt. Dat wordt vaak vergeten. In de huidige maatschappij, op wereldniveau, is die boodschap zo belangrijk. Respecteer een ander en ga met elkaar in gesprek.
Weet je, soms zijn er hogere doelen die belangrijker zijn dan jezelf. Ik denk aan mijn moeder die nu dement wordt, die verlies ik nu iedere dag. Ik ben blij dat ik voor haar mag zorgen. Dat je dichtbij bent, daar gaat het om. Dat is ook de liefde die je dan ontvangt.
Van Jezus leer ik dat je in het leven je zekerheden en regels aan de kant moet zetten voor een hoger doel. Daar moet je wel zelf aan werken. Je moet die verbinding zoeken.”
Meest gelezen
- Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
Hel of Hotel, te zien op NPO Start
Verliefd worden op een ex-gedetineerde: ‘Er zit een heel mens achter ‘de daad’, leer die eens kennen’
- Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
'Soekt en gij zult vinden'
Gerrit (24) ontwikkelde een eigen datingsite
- Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Aan boord op de Global Mercy
Josianne verhuisde met haar gezin naar Sierra Leone: ‘Tijd voor elkaar vrijmaken kan een uitdaging zijn’
Lees ook
- ‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
Bas van Waas in 'De verandering':
‘Ik zei dat ik mijn hele gezin wilde vermoorden’
- Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
Nu in de bioscoop
Film 'Iedereen is van de wereld', over een inspirerende actie van een zieke tiener
- Waarom een vrouwenhart anders werkt
‘We denken al snel dat we overdrijven’
Waarom een vrouwenhart anders werkt