Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Ooit gehoord van tempeltheologie? Johan legt het je uit.

Ooit gehoord van tem­pel­the­o­lo­gie? Johan legt het je uit.

15 november 2017 · 14:00

Update: 2 december 2024 · 16:00

‘De tempeltheologie heeft me een nieuwe blik gegeven op de Bijbel’. In een online serie neemt Johan je mee op ontdekkingstocht.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

We gaan ontdekken dat we het scheppingsverhaal heel anders gaan zien als we het gaan lezen als een tempelverhaal. Hetzelfde gaat op voor vele verhalen uit het Oude Testament, de geschiedenis van Jezus, het ontstaan van het christendom, de kerk en de toekomst. De tempel blijkt een lens te zijn waardoor heel veel op z’n plaats zal vallen. En het is ook nog eens praktisch toepasbaar. Graag neem ik je via tempeltheologie mee naar een nieuw soort christendom en een nieuw soort kerk. Wat gaan we dan doen? Wie zijn we dan?

Waarom een tempeltheologie?

Tempeltheologie heeft mij geholpen de bijbel beter te begrijpen. Ik kan me inleven in de schrijvers van de verhalen. De tekst krijgt daarmee ook praktisch nut. Zo zag ik de scheppingsverhalen vroeger als statische verhalen over het ontstaan van de fysieke werkelijkheid. Nu zie ik ze als verhalen waarin God laat zien hoe de aarde wordt als hij er zijn woonplaats (tempel) van heeft gemaakt. Ik snap ook meer van Jezus’ leven en waarom hij zo bezig was met Jeruzalem en de tempel. En waarom hij een groep mensen om zich heen had verzameld die later de kerk zou gaan heten. Opnieuw als een soort tempel.

Ook ontdek ik steeds meer dat mensen die zich om wat voor reden dan ook geen christen noemen best veel hebben aan het idee van een hemel die de aarde raakt. Dit hele concept werkt als een verhaal waarbij mensen aanvoelen: het is waar en ik kan hier wat mee. Dat is het toffe van tempeltheologie: het sluit aan bij een brede groep mensen, maar heeft het tevens over een heel nieuwe wereld. En dat schuurt en daagt uit. Kortom: welkom in Gods nieuwe wereld.

Wil je meer lezen over tempeltheologie? Een aanrader is het engelstalige The Temple and the Church’s Mission: A Biblical Theology of the Dwelling Place of God van G.K. Beale. 

The Bible project heeft een heel aardige introductie gemaakt over het thema hoe Gods sfeer en de menselijke sfeer elkaar overlappen. De tempel speelde daarin een grote rol. Bij het Bible project filmpje hoort gratis materiaal, dat je hier kunt vinden.

Deel dit artikel: