Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Rosalie de Graaf (23) is een grote naam in de street art, met opdrachtgevers uit de hele wereld. Ze stopte met haar studie om zich te wijden aan haar passie: grote, realistische muurschilderingen.

Street artist Rosalie de Graaf: 'Ga op zoek naar je doel in het leven'

22 februari 2023 · 08:45

Update: 22 februari 2023 · 09:30

Op jonge leeftijd is Rosalie de Graaf uitgegroeid tot een grote naam in de street art, met opdrachtgevers uit de hele wereld. Onlangs inspireerde ze de schoolverlaters in het tv-programma 'Dream School' (NTR). Zelf stopte ze met haar studie om zich helemaal te wijden aan haar passie: het maken van grote, realistische muurschilderingen.

“Er bestond geen school voor street art", antwoord Rosalie de Graaf op de vraag hoe ze zich deze kunst eigen heeft gemaakt. "Als kind was ik heel creatief en tekende ik al vroeg in 3D. Op mijn 14e zag ik op YouTube hoe iemand een fotorealistisch kunstwerk schilderde dat niet van echt te onderscheiden was. Toen dacht ik: dat wil ik ook! Daarna heb ik honderden video’s bekeken en zoog ik als een spons alle kennis over verf en schildertechnieken op. Die school heb ik inmiddels zelf opgezet; je kunt dit in mijn atelier komen leren.”

Wie is Rosalie de Graaf?

• 23 jaar
• Street artist; geeft workshops in haar eigen atelier in Doesburg en ontwerpt kleding
• Schildert sinds haar 14e; stopte met studie geneeskunde, sindsdien fulltime kunstenaar
• Won in 2019 met haar bedrijf RoosArt de titel ‘Beste Jonge Ondernemer’
• Won in 2021 de Bep van de Velden Award (voor vrouwelijke ondernemers)
• Startte in 2022 de RoosArt Academy

Hoe is het om zo'n groot publiek te bereiken? 
“Mijn werk hangt niet in een museum, maar staat levensgroot op muren en valt veel mensen op. Dat is fijn, al ben ik een paar jaar geleden bedreigd toen ik Trump en Poetin zoenend had afgebeeld. Ik schilder liever geen politieke thema’s meer, ook omdat ik me dan op een kleinere groep zou richten. Met commercieel werk heb ik een veel groter bereik. Daarnaast doe ik een paar keer per jaar een project voor een goed doel.”

Wat is de lekkerste filemuziek?
“Ik houd van soul, gezongen door mooie vrouwenstemmen. Mijn favoriete artiest is de Amerikaanse zangeres Alina Baraz. Naar haar nummers luisteren werkt heel rustgevend.”
(Tekst loopt door onder de foto.)

Waar staat de mooiste kerk?
“Binnenkort hoop ik van een lutherse kerk in Arnhem het mooiste kerkgebouw te maken. Het krijgt een nieuwe bestemming als restaurant, maar met een knipoog naar de oude, religieuze functie: een muurschildering waarop Maria, de zeven hoofdzonden en Luther – omringd door 95 rondvliegende stellingen – zijn afgebeeld. Zelf ben ik niet christelijk opgevoed, maar ik ben wel spiritueel. Het universum leidt me de goede kant op.”

Denk je weleens aan de dood?
“Ja, heel vaak. Zeker sinds drie jaar geleden mijn moeder is overleden. Kort daarop verloor ik meer familieleden. Het confronteerde me op jonge leeftijd met mijn sterfelijkheid. Op mijn moeders kist heb ik een afbeelding geschilderd die zij erg mooi vond: een feniks van bloembladeren, die herrijst uit de as.”

Niemand vraagt me naar een diploma

Wat is je meest onhebbelijke eigenschap?
“Ik ben zo eigenwijs en positief ingesteld dat ik nauwelijks risico’s zie. Mijn vader remt me soms af en vraagt me om iets beter na te denken over grote beslissingen. Net als mijn moeder heeft hij me altijd gesteund, zelfs toen ik met mijn studie stopte. Ik heb er zelf geen spijt van gehad. Mijn klanten vragen me nooit of ik wel een diploma heb.”

Welke vraag zou elk mens zichzelf moeten stellen?
“Wat is mijn passie, mijn doel in het leven? Veel mensen weten dat nog niet. Probeer gerust nieuwe dingen uit! Voordat ik het schilderen ontdekte, had ik al honderd hobby’s gehad. Nu heb ik iets meer vrijheid dan sommige mensen, omdat ik jong ben en geen werkgever of gezin heb. Maar vaak kun je er ook later nog achter komen, als je maar op zoek gaat.”

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen