Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Stel grenzen aan ongewenst gedrag

Blog van Carianne Ros

Deel:

In mijn vorige blog schreef ik over mannen die hun echtgenoten uitschelden, en wat zij daaraan kunnen doen. Maar net zo belangrijk is het om als vrouw (of als man, als jij door je vrouw wordt uitgescholden) na te denken over jouw aandeel in deze strijd. Wat kun jij eraan doen om dit gedrag en die negatieve woordenstroom die over je heen komt, te stoppen?

1. Goede grenzen en grenzenloosheid

Ga eens na: in hoeverre ben jij opgegroeid met goede grenzen? Goede grenzen geven je een gevoel van liefde en eigenwaarde. Je weet wie je bent, wat je fijn vindt en wat niet en je durft dit ook te communiceren, in de wetenschap dat jouw grenzen gerespecteerd worden.

Grenzenloosheid heeft te maken met het niet kunnen of mogen stellen van eigen grenzen. Als je je altijd moest aanpassen aan je omgeving en weinig ruimte kreeg om jezelf te ontwikkelen, was het lastig om je eigen grenzen te leren ontdekken. Net zoals het in sommige gezinnen normaal is dat jouw post opengemaakt wordt of dat je dagboek gelezen wordt – grenzeloos gedrag. Ouders die elkaar respectloos behandelden of uitscholden, hebben je een slecht voorbeeld gegeven. En als je dan vervolgens ook op school nog werd gepest, uitgescholden, mishandeld of geïntimideerd, leer je vaak grenzeloos te leven.  

2. Ken je eigen grenzen

Stel jezelf vragen die je helpen na te denken over je eigen grenzen. Wie ben jij als je je allermooiste zelf bent? Hoe spreek je? Hoe gedraag je je? Wat heb je aan? Hoe gaan de mensen met je om? Wat zeggen ze tegen jou en over jou? Hoe raken mensen je aan? Wat vind je fijn en wat niet? Hoe wil je dat er naar je gekeken wordt? En hoe communiceer je dat?

Ik weet nog heel goed dat mijn zusje mij ooit een keer heeft uitgescholden. Nu was zij veel dominanter en ook sterker dan ik, dus meestal ging ik confrontaties en conflicten uit de weg. Maar kennelijk was dit voor mij een grens: zó wilde ik niet genoemd worden! Ik keek haar héél boos aan, zei op zeer indringende toon en heel duidelijk dat ze me nooit, maar dan ook nooit meer zo mocht noemen, ging naar mijn kamer en heb drie dagen niet met haar gesproken – totdat ze haar excuses aanbood. Misschien wat extreem (en kinderlijk) om het op deze manier aan te pakken, maar in elk geval heel effectief: ze heeft me nooit meer uitgescholden!

3. Hou je eigen grenzen in acht én die van anderen

‘Nee’ zeggen tegen vervelend, intimiderend of zelfs bedreigend gedrag, is heel goed en belangrijk om te doen. Misschien beseft je partner niet eens dat hij jou kwetst met die woorden of met dat gedrag. Dus: zég het en laat het niet zomaar over je heenkomen. Misschien ben je in eerste instantie verbijsterd als je uitgescholden wordt, maar accepteer het niet. Geef aan dat je deze woorden en deze toon níet wilt horen en blijf dat (op een liefdevolle toon!) zeggen. En als het te erg wordt: zorg voor professionele hulp!

Als je wilt dat jouw man jouw grenzen respecteert, zorg er dan ook voor dat jij zijn grenzen respecteert! Geef het goede voorbeeld, want goed voorbeeld, doet (in principe…) goed volgen. Jij wilt niet uitgescholden worden door je partner? Waak er dan voor dat jij hem ook niet uitscheldt, intimideert, mishandelt of tekortdoet! En dan bedoel ik dat je er niet alleen op let welke woorden je uitspreekt, maar óók welke gedachten je over hem hebt. Want gedachten vormen woorden en woorden vormen daden…

Dit is soms heel moeilijk om te bedenken, maar: welke liefdevolle woorden wil jij over je man denken en uitspreken? Hoe of waarmee kun jij hem zegenen?

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Carianne Ros

--:--