Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Stel dat je één dag in de week niets hoeft en doet...

6 december 2021 · 07:30

Update: 15 november 2024 · 13:34

Esther deelt in deze drukke decembermaand tips die haar hielpen om minder gehaast te leven. Dit keer: doe één dag in de week niets.

We hollen onszelf voorbij en raken massaal overspannen. Dat moet anders, zegt John Mark Comer in zijn boek The Ruthless Elimination of Hurry. Na mijn overspannenheid in 2019 ben ik ook anders leven en zijn adviezen sluiten daarbij aan. Volgens Comer heeft Jezus ons voorgeleefd hoe het ook zou kunnen. Vorige week schreef ik al hoe goed het voor je is om in drukke tijden de stilte en eenzaamheid te zoeken. Nu ga ik in op zijn tweede tip om één dag in de week niets te doen. Oftewel in Bijbelse termen: het houden van sabbat.

Op zoek naar vervulling

Wij leven met chronisch onbevredigde verlangens, schrijft Comer in zijn boek. En hij is ervan overtuigd dat niets in dit leven, los van God, ons volledige vervulling kan geven. Maar tragisch genoeg zoeken we het wél buiten God.

De rusteloosheid over die onvervulde verlangens zorgt voor een gehaast leven vol materialisme en ambities, waardoor we steeds onrustiger worden. Social media versterken deze rusteloosheid door jaloezie en een gevoel van ontevredenheid op te wekken.

Maar, net als in het Bijbelse Egypte, zijn er mensen die slachtoffer worden van onze drang naar meer, groter en hoger. Ook onze samenleving is gebouwd op de onderdrukking van de armen. Er zijn vandaag de dag 40 miljoen slaven in de wereld. En er is één manier om dat te stoppen: minder consumeren.

Eén dag niks doen…

Wat zou het effect zijn als ik één dag in de week niets doe? Wat zou er met onze samenleving gebeuren als alle commercie één dag in de week stopt? Websites geen bestellingen aannamen? Amazon en IKEA één dag per week dicht gingen? Wat zou dat betekenen voor hardwerkende mensen? Dat ze één dag per week mogen uitrusten om bij hun familie te zijn?    

Jezus zei tegen de religieuze leiders in zijn tijd: ‘De sabbat is gemaakt voor de mensen, de mensen niet voor de sabbat.’ De rustdag is gemaakt voor de mensen.

Bedenk hoe je je voorbereidt op Kerst. Je zorgt dat je alles in huis hebt, maakt het speciaal en hebt aandacht voor wat je op die dagen gaat doen. Sabbat is hetzelfde, maar dan zonder de stress. Eens in de week vieren we alles wat goed is in Gods wereld. Comer doet dit wekelijks op zaterdag, maar verbindt hier geen vaste dag aan.

‘We moeten een streep zetten: ik ben tevreden. Ik drink uit de bron van het gewone leven: een maaltijd met vrienden, tijd met familie, een wandeling door het bos, een kop thee. Vertraag lang genoeg om te genieten van het leven met God. Een leven die geeft wat materialisme je nooit kan bezorgen: tevredenheid.’

Geen slavendrijver meer

Comer schrijft dat zijn rustdag vaak de beste dag van zijn week is. Hij verheugt zich erop: ‘De sabbat is de dag waarop ik me het meest verbonden voel met God, mijn vrouw en familie. Met mijn eigen ziel. Het is de dag waarop ik me wakker en vredig voel. Deze dag zet de toon voor mijn hele week. Ik wil geen slaaf of slavendrijver meer zijn. Ik ben vrij en wil dat blijven.’

Mijn rustdag is de zondag. In de ochtend ga ik met mijn gezin naar de kerk. In de middag open ik mijn werkmail niet en reageer ik niet op berichten in politieke appgroepen. De zondag is voor God, mijn gezin, familie en vrienden. Reflectie en ontspanning.

Dan pas merk ik hoe sterk de neiging is om altijd maar productief te zijn. Hoe snel ik mijn werkmail tóch open. Het is een kunst om jezelf te disciplineren en dat kost tijd. Wat het mij oplevert? De wetenschap dat ik zonder al mijn prestaties een waardevol mens ben. En een fris hoofd op maandagochtend. Na een sterke cappuccino, dat wel.   

De foto hierboven is gemaakt door Esther. Op een zondag...  

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen