Sparen zonder te bezuinigen, zo doe je dat!
20 juli 2023 · 17:00
Update: 26 juli 2023 · 11:58
Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid, bijvoorbeeld door een spaarrekening voor onvoorziene kosten en grote uitgaven. Maar hoe begin je met sparen, zonder je uitgaven drastisch te veranderen? Budgetcoach Jacoba Wallet geeft tips.
“Sparen is belangrijk om te zorgen dat je niet voor financiële verrassingen komt te staan”, zegt Jacoba. Dit zijn haar zes tips om jou te helpen sparen, zonder dat je moet bezuinigen.
1. Budgetteren kun je leren
Je financiën, daar maak je liever geen potje van. Om je budget voor al je kostenposten te bepalen, adviseert Jacoba daarom om verschillende potjes te maken. “Ik trek dat zelf heel ver door. Ik reserveer bijvoorbeeld geld voor onverwachte ziektekosten, belastingen, kleding, een pot voor onvoorziene kosten …” Ze neemt kleding als voorbeeld: “Meestal koop je niet iedere dag of maand nieuwe kleren, maar elk seizoen wil je wel iets nieuws. Als je daarvoor iedere maand geld apart legt weet je wat je speelruimte is, en kun je daarbinnen geld uitgeven. Doe je dat niet, dan geef je snel te veel uit.”
2. Inzicht in je financiën
Allemaal leuk en aardig, maar waar moet je beginnen? “Het is in het begin een heel administratief geneuzel”, erkent Jacoba. Ze geeft een aantal concrete stappen om mee aan de slag te gaan. “Allereerst moet je weten hoeveel er iedere maand binnenkomt en wat er uitgaat aan vaste lasten, dat zijn bedragen die al vaststaan. Daarna kun je gaan kijken naar wat je nodig hebt om van te leven. Dat gaat dus over boodschappen en andere maandelijks terugkerende kosten. Vervolgens zie je welk bedrag er overblijft, en kun je dit verdelen in potjes.”
Om die verdeling te maken raadt ze aan om terug te kijken naar je uitgaven van het afgelopen jaar. Waar is je geld naartoe gegaan? “Veel mensen denken dat je met contant geld meer grip hebt op je uitgaven, maar op een bankrekening kun je precies terugvinden waaraan je je geld hebt besteed."
3. Wees realistisch
Om te zien hoeveel je kunt sparen, adviseert Jacoba om eerst te kijken naar hoeveel je nu overhoudt aan het einde van de maand. Zo kun je een realistisch spaardoel opstellen. “Kijk altijd naar wat je de laatste tijd hebt uitgegeven. Je kunt zeggen: ‘Ik heb een gezin van vijf personen, ik geef nu 250 euro per week uit aan boodschappen en ik wil daar 100 euro van maken’, maar dat is niet realistisch.” Je hoeft jezelf niet direct een groot spaardoel op te leggen, begin klein, en stel het doel eventueel bij als je merkt dat het je makkelijk afgaat.
4. Bespaar op abonnementen
Je kunt natuurlijk rigoureus je tweede auto verkopen als je meer wilt sparen, maar kleine beetjes helpen ook. Abonnementen bijvoorbeeld. Het lijken kleine bedragen, maar opgeteld is het toch iedere maand een flinke som. “Zes euro hier, elf euro daar, al met al kun je soms wel vijftig euro per maand besparen. Als jij een abonnement op vier schermen hebt bij Netflix, terwijl je het ook met één afkan, kun je de helft van de kosten besparen.” Het is dus zeker de moeite waard om je vaste abonnementen eens langs te lopen. Dat proefabonnement op Amazon Prime dat is blijven doorlopen, de sportschool waar je eigenlijk nooit meer komt … Het zijn allemaal maandelijkse uitgaven die je met een paar klikken kunt stopzetten.
5. Kies niet altijd voor aanbiedingen
Kleurrijke reclamefolders met schreeuwerige letters, ‘OP = OP’, wat kunnen ze soms verleidelijk zijn. Toch zijn aanbiedingen niet per se de beste keuze, zegt Jacoba. “Het kost ontzettend veel tijd als je alle folders door moet spitten, op zoek naar de beste koopjes. Daarnaast koop je snel te veel als je op aanbiedingen let. Hoe vaak koop je wel niet iets dat je helemaal niet nodig hebt omdat het nu eenmaal zo’n goede deal is? Ook ben je meer geneigd om voor een A-merk te kiezen als er een bordje met ‘1 + 1 gratis’ naast staat, terwijl het huismerk vaak alsnog goedkoper is.” Zo zie je maar weer: goedkoop is meestal duurkoop.
6. Doorbreek het taboe
Naast deze praktische tips benadrukt Jacoba het belang van praten over geld. “Ik vind dat we opener mogen zijn over hoe het écht financieel met ons gaat. Wat ik merk is dat schone schijn vaak tot problemen leidt, omdat we denken dat we meer moeten uitgeven. Als de buurvrouw een mooie bakfiets voor de deur heeft staan, denk je al snel: waar doet ze het toch van? Als we eerlijker over geld gaan praten is het misschien minder rooskleurig dan het lijkt, maar ook echter. Dan kunnen we elkaar helpen, bijvoorbeeld door een pan macaroni te koken voor de buur die het niet zo breed heeft. Ik hoop echt dat het taboe op praten over geld verdwijnt.”
In het nieuwe seizoen van Waar Doen Ze Het Van? adviseert Jacoba de familie Huisraad over hun financiën. De eerste aflevering is te zien op 17 augustus om 21:33 uur op NPO1.
Dit artikel hoort bij het programma
Waar doen ze het van?