Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Seks moet je dóén!

7 februari 2017 · 12:15

Update: 15 november 2024 · 08:29

Als relatiecoach spreekt Cocky Drost-de Wit veel stellen. Ze merkte hoe belangrijk seks is in een relatie, terwijl het vaak een onbelangrijke plaats krijgt.

Cocky: “Als stellen bij mij komen om te praten over iets wat in hun relatie speelt, merk ik dat het bijna altijd ook invloed heeft op hun seksleven. Als een man en vrouw bijvoorbeeld boos zijn op elkaar, is dat vrij snel merkbaar in hun lichamelijkheid richting elkaar. Vrouwen zijn er met name heel goed in om hun geliefde dan op afstand te houden. Mannen kunnen seks en emotionele verbinding gemakkelijker uit elkaar houden. Dat wil nog wel eens voor de nodige spanning zorgen. Zij geven dat dan meestal niet meteen de belangrijkste plek, maar als we langer praten merk ik dat het wél een belangrijk ding is in hun relatie. Als je je emotioneel niet veilig bij elkaar voelt, blijkt dat ook veel invloed te hebben op hoe veilig je je op seksueel gebied bij elkaar voelt. Oftewel: als je emotioneel niet helemaal naakt bij elkaar kunt zijn, is dat op lichamelijk gebied ook erg lastig.

Ik merkte dat seksuele issues vaak werden afgedaan met  ‘Ach dat is niet zo belangrijk’ of: ‘dat komt vanzelf wel goed’, terwijl het juist een veel grotere plaats heeft. Lichamelijkheid is helemaal niet iets wanhopigs. Het is een ontzettend belangrijk onderdeel van een relatie. Het kan mensen van elkaar verwijderen, maar juist ook dichter bij elkaar brengen. 

Ik dacht aanvankelijk dat christenen meer worstelen met seks dan niet-christenen. Er hangen een hoop vooroordelen in de lucht rondom christenen en seks. En het is waar: je opvoeding, normen en waarden spelen inderdaad een rol in de manier waarop je seksualiteit beleeft. Voor veel christenen is dat nog een hele zoektocht. Vaak hangt er toch een zweem van schuld en schaamte omheen – maar gelukkig echt niet altijd. Overigens hoorde ik van een bevriende relatiecoach met een praktijk in Amsterdam, dat zij tegen dezelfde dingen aanloopt. Blijkbaar is het toch een beetje Nederlands om niet gewoon onbevangen te kunnen genieten van seks, maar toch met vragen te tobben als: 'is dit wel hoe het hoort', 'laat ik me niet te erg gaan....' Alsof men ergens onbewust toch een soort remming ervaart.

Je ziet bij christenen inderdaad vaak een soort worsteling: wat zegt de Bijbel, wat mag wel, wat mag niet… Maar uiteindelijk blijken ze ook normale mensen, gewoon seksuele wezens met gezonde seksuele gevoelens. De grootste worsteling van christenen is vooral om dát te kunnen en te durven accepteren. Niet als strijd van wat wel en wat niet mag, maar als iets om intens en vol overgave van te genieten".

Vorige week verscheen haar nieuwe boek 'Ik wil heel dicht bij je zijn'. Cocky is christen, maar ze benoemt dat haar boek geen ‘christelijk boek over seks’ is.
Cocky: "Hoewel ‘trouw’ en ‘schepping’ leidraad zijn geweest bij het schrijven van dit boek, stel ik geen dogmatische kaders waarbij ik vertel wat wel of niet mag. Ik wil aan stellen laten zien hoe heerlijk het is om echt helemaal jezelf te mogen zijn bij elkaar en zowel emotioneel als lichamelijk naakt bij elkaar te kunnen zijn. Je dus echt helemaal gekend weten, zoals God ons kent. Dit boek laat stellen ontdekken dat seks tussen twee mensen een levenslange (en zeer boeiende en uitdagende!) zoektocht is waarin je mag blunderen, excelleren, teleurstellen, verbazen en genieten.

Seks moet je dóén - daarom geeft het boek praktische adviezen die het seksleven ten goede komen: verschillen in beleving tussen mannen en vrouwen, maar ook tips over hoe je je seksuele relatie sprankelend houdt. Over seks moet je ook praten. Daarom geeft het boek ook tal van handreikingen voor een goed gesprek.”

Op 9 februari is er een boekpresentatie in Amersfoort. 

Ik wil heel dicht bij je zijn. 

Tekst: Miriam Duijf

Deel dit artikel: