Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Sabina.
© SDOK

SDOK brengt gratis film en glossy uit

2 februari 2023 · 09:04

Update: 30 januari 2023 · 15:15

Met een gratis film en glossy over het leven van Sabina Wurmbrand, die de moordenaar van haar familie vergaf, wil SDOK Nederlandse christenen “aanmoedigen het radicale, moeilijke en helende pad van vergeving in te slaan”.

Het is een van de krachtigste beelden uit de film Sabina: Tortured for Christ, the Nazi Years: de Roemeense Sabina Wurmbrand (1913-2000) ontmoet na de oorlog de moordenaar van haar Joodse familie, kijkt hem recht in de ogen en omhelst hem dan.

Sabina is door Gods liefde veranderd van een atheïst tot een van de meest invloedrijke christelijke vrouwen van de twintigste eeuw. Ze is in Roemenië vervolgd en gemarteld vanwege haar geloof. Als ze vrijkomt, richt ze samen met haar man SDOK op, om vervolgde christenen te bemoedigen. Haar levensverhaal wordt gekenmerkt door daden van vergeving.

SDOK geeft de film over het turbulente leven van Sabina gratis weg, samen met een glossy over vergeving. Arco van Doleweerd, marketeer bij SDOK, vertelt waarom: “Onze missie is om Nederlandse christenen te bemoedigen met verhalen van vervolgde christenen. Sabina en vele anderen gaan ons voor in het volgen van Jezus, bijvoorbeeld als het gaat om vergeving. Het risico bestaat dat een verhaal zoals dat van Sabina, een soort onbereikbaar ideaal wordt. Dat willen we voorkomen, en daarom maakten we deze glossy met eerlijke verhalen, praktische handvatten en een blik op de God die grossiert in vergeving.”

Wat is vergeving?
“Vergeving is volgens mij de keuze om het oordeel over de ander los te laten. Het is een vrijwillige vorm van lijden, want het doet pijn. Vergeving gaat niet over een gevoel, het is een daad: Sabina stond op, en omhelsde hem. Het kan daarmee het kwaad in de ander breken. Een van de dingen die ik mooi vind aan vergeving, is dat het je confronteert met je afhankelijkheid van God, omdat het zo moeilijk is.”

Wat maakt vergeving zo moeilijk?
“Je krijgt niet altijd meteen een vredig gevoel door iemand te vergeven. Het wringt. Vergeving is daarom geen eenmalige actie, maar een levenshouding. Die krijg je niet op een presenteerblaadje aangeboden. De kracht om te vergeven komt meestal voort uit geestelijke training, een dagelijkse wandel met God. De verhalen – bijvoorbeeld uit de glossy – laten zien dat vergeven een worsteling is, maar ook een weg waardoor God genezing wil brengen.”

Waarom vindt SDOK het belangrijk dat Nederlandse christenen meer handen en voeten geven aan vergeving?
“Het onderwerp ‘vergeving’ is hier actueel. Kijk naar de cancelcultuur: grote fouten en kleine fouten worden snel afgestraft en er is een heel sterke hang naar recht. Hoe komt dat overeen met wat Jezus van ons als christenen vraagt? Hoe kunnen we zijn grenzeloze liefde delen in de cultuur van vandaag? En wat kunnen we daarbij leren van vervolgde christenen, zoals Sabina? Dat laten de film en de glossy zien.”

De link naar de gratis film ‘Sabina: Tortured for Christ, the Nazi Years’ en de glossy ‘Sabina’ zijn te vinden op: Sdok.nl/sabina.

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen