Scheppingsdrift: Koning David
29 november 2021 · 11:11
Update: 19 november 2024 · 14:33
Je held kan van zijn of haar voetstuk vallen. Maar moeten helden überhaupt wel op voetstukken staan? In deze aflevering van Scheppingsdrift gaat het over David. Profetische koning, poeët, reuzendoder David. Jezus wordt “Zoon van David” genoemd. Hij is de held van Israël.
De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.
Maar er kleven ook wel aardig wat nare dingen aan hem. Verkrachting, moord, getroebleerde relatie met zijn zonen en dochters. Is hij wel zo’n held? En wat zegt het over de heldenverering van andere helden?
Allard Amelink bespreekt het wederom met Lieke Wijnia, conservator van het Museum Catharijneconvent in Utrecht; Ab Nieuwdorp, presentator van De Klassieken op NPO Radio 4; en theoloog en schrijver Alain Verheij.
De kunstwerken in deze aflevering zijn:
- "The Bird’s Song” uit The Pilgrim's Progress van Ralph Vaughan Williams
- David et Goliath van Edgar Degas
- Hallelujah van Jeff Buckley
- Symphonic Poem: Saul en David en Johan Wagenaar
- David en Bathseba van Lucas Cranach de Oudere
- David et Bethsabee, d’apres Lucas Cranach van Pablo Picasso
- Miserere van Gregorio Allegri
- The Godfather van Francis Ford Coppola
- Geschonden Geweten (The Power and the Glory) van Graham Greene
Over Scheppingsdrift
Bijbel en kunst zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de podcast Scheppingsdrift duikt presentator Allard Amelink, samen met theoloog Alain Verheij en kunstkenners Lieke Wynia en Ab Nieuwdorp, elke aflevering in een Bijbelverhaal. Aan de hand van muziek, literatuur, film en beeldende kunst gaan ze op zoek naar de verhalen achter de kunst en naar de betekenis van die eeuwenoude verhalen voor vandaag de dag.
Dit artikel hoort bij de podcast
Scheppingsdrift