Sluit je aan

Gratis inloggen

Doe je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen op alle sites van de EO.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Rozemarijn is burgerlijk ongehoorzaam voor het klimaat

9 februari 2023 · 12:01

Update:13 juli 2023 · 11:26

Ze ervaart God het meest dichtbij als ze gearresteerd wordt en in een politiecel belandt. Rozemarijn van ’t Einde is klimaatactivist en theoloog. “God geeft ons deze prachtige schepping cadeau, maar die wordt compleet verkwanseld door de mensheid”, vertelt ze aan Jurjen ten Brinke in het programma Bid, bedank, bewonder.

Het liefst zou Rozemarijn ook niet bezig zijn met alle klimaatproblematiek. “Ik vond aardrijkskunde een heel stom vak op de middelbare school”, grapt ze. Toch doet ze mee aan burgerlijk ongehoorzame demonstraties, zoals wegen blokkeren en gebouwen bezetten. “Gewone demonstraties brengen niet wat nodig is”, legt ze uit. “We moeten in opstand komen, op een geweldloze manier, om aandacht te vragen voor het probleem. Dan is er namelijk ineens wel media-aandacht voor, anders niet. Ik zou ook liever willen dat het anders kon, maar dat is niet het geval. Als we het nu niet doen, dan is het te laat.” 

Opkomen tegen heersers

Haar geloof in God is een belangrijke drijfveer voor haar. “God geeft ons deze prachtige schepping cadeau, maar die wordt compleet verkwanseld door de mensheid.” Actievoeren is voor haar daarom niet meer dan logisch. “Ik zie de Bijbel vol staan met mensen die opkomen voor rechtvaardigheid, die opkomen voor het grote belang, die opstaan tegen heersers die levens verwoesten. Zo iemand probeer ik ook te zijn”, vertelt ze.

Ik zie de Bijbel vol staan met mensen die opkomen voor rechtvaardigheid

“Ik ben vooral veel bezig met mensen die schade lijden doordat wij rijke landen maar blijven uitstoten. Mensen die hun huis verliezen door klimaatverandering, die geen eten hebben omdat de oogsten mislukken, die moeten vluchten. Ik kan daar als rijke westerling een bepaalde verantwoordelijkheid in voelen richting hen, omdat ik in opstand kan komen tegen het schadelijke beleid van mijn land en de instanties waar ik aan verbonden ben.”

Een week plat liggen

Een bijkomende belemmering is dat Rozemarijn een ziekte heeft aan haar zenuwstelsel. “Disruptief actievoeren, met arrestatie, dat geeft gewoon heel veel stress. Zeker toen ik nog zieker was, moest ik na een arrestatie soms wel een week plat liggen. Tegenwoordig is het een dag, dus dat vind ik wel te overzien.” Het is het helemaal waard voor haar. “Het kost me veel, maar het levert ook veel op.” Rozemarijn bidt altijd of God erbij wil zijn. Dat ervaart ze ook echt, zo blijkt uit haar boek Rebelleren voor het leven: “Op geen andere plek voel ik me zo dicht bij God als na een arrestatie. Zo dicht bij mijn roeping als mens, als christen, als aardbewoner. De uren in mijn zachtgele cel zijn een cadeau. Een moment waar ik de rust vind om te bidden en om me gedragen te weten.”

De grootste zegen

Ze hoopt dat er meer mensen op gaan staan voor de schepping. “Als je je nu lekker voelt bij hoe het gaat in de wereld, dan let je niet op.” Haar strijdlied is Maak ons hart onrustig van Schrijvers voor Gerechtigheid. “Juist dat, dat je je onprettig voelt bij wat gebeurt, dat is de grootste zegen die je nu kunt hebben. Want dat is gepast.” Ondanks alles verliest ze de moed niet. “Als je actievoert, handel je vanuit hoop dat je iets kan veranderen. En dat je een rol kan spelen daarin. Dat je daadwerkelijk gelooft dat God mensen roept om iets te doen en dat je dat ook gaat doen.”

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Bekijk het hele gesprek met Rozemarijn van ’t Einde in het programma Bid, bedank, bewonder op zondag 12 februari om 09:20 uur op NPO2 of later via NPO Start.

Bid, bedank, bewonder

Dit artikel hoort bij het programma

Bid, bedank, bewonder

Bid, bedank, bewonder