Reinier van den Berg: "Het planten van bomen is een tastbare en concrete manier om iets bij te dragen aan een betere wereld"
18 januari 2021 · 11:31
Update: 14 november 2024 · 17:01
“Wist je dat bomen kunnen communiceren? Onder de grond bevindt zich een mysterieuze, ingenieuze wereld waar boomwortels, samen met een heel scala aan kleine organismen, als een complex systeem samenwerken. Symbiose onder de grond. Boven de grond scheiden bomen ondermeer aromatische stoffen af om elkaar informatie door te geven. Als het niet goed gaat met een van de omringende bomen, kunnen ze elkaar als het ware te hulp schieten.”
Plant ook een boom!
Reinier van den Berg is weerman bij RTL, klimaatdeskundige en duurzaam ondernemer.
Zijn liefde voor natuur vindt z’n wortels in zijn opvoeding. “Mijn ouders waren verzot op natuur. Ze maakten een klein paradijsje van hun tuin. Dat neem je toch mee. Toen ik zelf een huis kocht, kon dat natuurlijk geen tegeltuin met een paar bloempotten worden. Daar moest ook een paradijsje komen.”
Door zijn studie milieuhygiëne aan de universiteit van Wageningen en zijn werk als meteoroloog krijgt hij steeds meer zicht op klimaatverandering. En dus ook op hoe groot en zorgwekkend dat is. Reinier realiseert zich dat het vijf over twaalf is. Hij leest veel over de problematiek, maar vooral ook over mogelijke oplossingen. Reinier: “De ontwikkelingen gaan snel en er ontstaat gelukkig ook steeds meer draagvlak voor duurzaamheid. Innovatieve bedrijven zijn volop bezig met duurzame oplossingen. Maar het meest groene wat je kan doen, is toch echt bomen planten. Groener dan een boom wordt het niet.”
Blijf op de hoogte van acties en nieuwtjes
De noodzaak van bomen
“De waarde van bomen is echt heel groot. Neem zoiets als biodiversiteit: alles wat kan leven in bossen, leeft omdat er bomen zijn. Dat is waanzinnig. Bepaalde planten hebben bomen nodig om te leven; ze gedijen in de luwte van bomen. Ook voor veel dieren is het hun natuurlijke leefomgeving. Zelfs weersystemen kunnen in verband worden gebracht met bossen. Denk maar aan de term regenwoud. Een groot bosgebied als de Amazone verdampt zoveel water, dat er aan de lopende band regenwolken ontstaan. Via rivieren komt dat water beschikbaar voor nog veel grotere gebieden. Bovendien geeft een bos verkoeling, door de schaduw, maar ook door het verdampen van vocht.
Voor de gezondheid van mensen is het bos ook van grote waarde. Iedereen heeft wel iets met een lekkere wandeling in het bos en voelt zich daarna goed. Maar het is veel meer dan alleen maar ‘een goed gevoel’. Na een wandeling in het groen treedt er een fysiologische verandering op. Er is onderzocht dat een boswandeling bloeddrukverlagend werkt en dat je er dus echt tot rust van komt.”
Boek Bladgoud
“Met mijn boek ‘Bladgoud, de onschatbare waarde van bomen’ hoop ik mensen uit te nodigen om op een andere manier het bos te ervaren. Te zien hoe belangrijk het is dat we er in slagen om de bomencurve weer de andere kant op te buigen. Met elkaar moeten we onze bossen beschermen.”
Bomen planten
“Het planten van bomen is een tastbare en concrete manier om iets bij te dragen aan een betere wereld. Voor iets als zonnepanelen of een elektrische auto heb je een heleboel geld nodig. Maar een boom kan je relatief goedkoop op de kop tikken. Als je hem goed verzorgt, wordt hij vanzelf steeds meer waard.
Het is wel belangrijk om niet zomaar in het wilde weg een miljoen bomen te planten, maar na te denken of een boom geschikt is voor het toekomstige klimaat van Nederland. Een berk heeft bijvoorbeeld ondiepe wortels. Nu onze zomers steeds droger en heter worden, wordt het voor een berk steeds lastiger om voldoende grondwater op te nemen. Loofbomen zijn heel geschikt voor ons klimaat. Van oorsprong hebben wij hier eiken, beuken, kastanjes, essen en iepen. Wanneer je een mix maakt van deze soorten, zorg je voor een goede diversiteit passend binnen ons klimaat.”
Het favoriete bos van Reinier
Dit artikel hoort bij het programma
Nederland plant bomen