Recept hartige muffins
13 februari 2022 · 09:15
Update: 19 november 2024 · 14:27
In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Met onderstaand recept kun jij de hartige muffins ook maken.
TIP
Maak het mengsel de avond ervoor, zet ze in de bakvormpjes en bak ze de volgende ochtend in de oven voor een heerlijke ontbijt. Het recept maakt 10 grote muffins of 18 kleine cup cakes.
Ingrediënten
- 250 ml volle melk
- 125 ml olijfolie
- 1 grote courgette
- 6 plakjes spek
- 270 gr bloem
- ½ tl verse of gedroogde rozemarijn
- ½ bosje gehakte dille (vers)
- ½ gesnipperde sjalot
- 2 eieren
- 1/2 tl zout
- 1 tl bakpoeder
- ½ tl baking soda
- ½ bosje gehakte peterselie
- 120 gr kaas (zet extra kaas aan de kant om de bovenkant van de muffins mee te versieren.)
Bereidingswijze
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius.
Bereid de vormpjes voor: je kunt papieren cup cake vormpjes gebruiken of een bakvorm. Spuit de bakvorm goed in met olijfolie. Rasp de twee grote courgettes in een kom en laat ze 15 minuten staan.
Leg ondertussen de bacon op een ovenplaat en bak 15 minuten in de oven.
Laat dit daarna 10 minuten afkoelen en snij dan in kleine stukjes.
Klop de eieren, melk en olijfolie samen in een grote mengkom.
Zeef de bloem, bakpoeder, baking soda en zout erdoorheen.
Blijf kloppen totdat de ingrediënten goed gemengd zijn, maar klop niet te lang.
Het kan zijn dat je na het kloppen nog een paar kleine klontjes tegenkomt, maar maak je geen zorgen, ze lossen van zelf op tijdens het bakken.
Knijp met schone handen zoveel mogelijk vocht uit de courgettes en voeg dit toe aan het mengsel, samen met de gehakte bacon, rozemarijn, dille, peterselie, sjalotten en geraspte kaas. Meng het geheel met een spatel.
Schep het mengsel in de muffinvormpjes en strooi er een beetje kaas overheen.
Bak 40 minuten in de oven.
Serveer warm met zure room of gezouten boter.
Eet smakelijk!
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'