Recept botercake
24 april 2022 · 09:15
Update: 19 november 2024 · 14:26
In het programma EO Life maak Elizabeth Lopez, winnares van Heel Holland Bakt, iedere week iets lekkers in de keuken. Elizabeth maakte deze heerlijke botercake, ook wel Kouign Amann, en jij kunt deze cakejes ook maken!
Ingrediënten
Bladerdeeg
- 500g tarwebloem
- 14g instant gist
- 40g kristalsuiker
- 12g zout
- 250g lauwwarm water
- 100g roomboter, op kamertemperatuur
Toerboter
- 250g roomboter
- 100 Kristalsuiker
- 150 g tarwebloem om mee te bestuiven
Bereidingswijze
Voorbereiding
- Leg een bakplaat met siliconen bakmat in de vriezer.
- Vet de deegringen in en bestrooi ze met suiker.
Het deeg
- Meng de tarwebloem, gist, suiker, zout en boter en water minsten 10 minuten in de keukenmachine tot een soepel deeg.
- Vorm het deeg tot een bal en leg het in de ingevette kom.
- Wikkel losjes in folie of dek het af met een natte theedoek.
- Laat ongeveer een uur rijzen of tot het in volume verdubbeld is.
- Stort het deeg op je werkblad en vorm het tot een rechthoek.
- Leg het deeg op de bakplaat met siliconen mat uit de vriezer.
- Vries elke kant 30 minuten.
Toeren
- Rol de boter uit tot een plak. Gebruik hiervoor een diepvrieszak of bakpapier.
- Laat de boterplak in ieder geval 10 minuten rusten voordat je hem gaat gebruiken .
- Zorg ervoor dat je boter koel, maar soepel is. Idealiter hebben de boter en het deeg dezelfde consistentie.
- Bestuif je werkblad lichtjes met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoek die 2 keer zo lang is als de boterplak.
- Leg de boter op het deeg en vouw het deeg er overheen.
- Rol het deeg uit tot een plak van 72 centimeter.
- Borstel de overtollige bloem eraf en vouw het in vieren.
- Draai een kwartslag, rol opnieuw uit tot 72 centimeter en vouw weer in vieren.
- Pak het deeg in folie en laat het een uur rusten in de koelkast.
- Bestuif je werkblad weer met bloem en rol het deeg uit tot 72 centimeter.
- Bestrooi de hele plak met suiker.
- Vouw het deeg in 3 delen.
- Wikkel het deeg weer in folie en laat 30 minuten in de koelkast rusten.
- Verwarm de oven op 180 graden.
- Rol het deeg uit tot een vierkant van 24 x 24 centimeter.
- Verdeel het deeg in 9 vierkantjes.
- Vouw de 4 hoeken van de vierkantjes omhoog en leg elk deegje in een deegring.
- Laat de deegjes rijzen tot het in volume is verdubbeld.
- Bestrooi met nog wat suiker.
- Bak de taartjes in 35 minuten gaar.
- Je kunt het gebakje serveren met slagroom en verse fruit naar keuze.
Eet smakelijk!
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Bede van bisschop Budde ging viraal: ‘Ik wist dat ik een risico nam’
Wil je zien
Bede van bisschop Budde ging viraal: ‘Ik wist dat ik een risico nam’
- Rick Evers: 'Voor de koninklijke familie ben ik 'noodzakelijk kwaad"
Het weekend van Rick Evers
Rick Evers: 'Voor de koninklijke familie ben ik 'noodzakelijk kwaad"
- Chatten met Jezus én paus Franciscus?
Jurjen ten Brinke: 'Ik zou er geen gebruik van maken'
Chatten met Jezus én paus Franciscus?