Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Rapper Pjotr: "Routines vermoeiend? Mij geven ze energie!"

Zo helpen routines Pjotr in zijn muziekcarrière

Bij een rapper verwacht je misschien een chaotisch leven, maar bij Pjotr is dat verre van waar. Hij houdt van routines. Nadat de Zutphenaar in 2018 de 'Most Wanted Award' won, zette hij alles op alles om zijn droom als rapper waar te maken. In het voorjaar van 2024 bracht hij zijn nieuwe album 'Paradijs' uit. In de EO-podcast 'Life Rules' bespreken Joram Kaat en Pjotr Golsteyn hoe vaste routines voor balans zorgen in de hectische agenda van de muzikant. "Mijn vrouw vindt al die routine soms een beetje irritant, maar ik heb ze nodig."

Deel:

Tijdens zijn studie Acedemische Pabo merkt de rapper dat uitstel er snel insluipt. Hij wilde verder in de muziekscene, dus besloot het rappen aan te pakken als een baan. Voor uitstel was geen plek meer. "Ik ging YouTube afstruinen naar ‘how-to-build-a-routine’ filmpjes", vertelt hij eerlijk. Inmiddels moet Pjotr er zelf om lachen, maar het heeft hem enorm geholpen. Juist door elke dag in een vast ritme aan zijn muziek te werken, bereikte hij steeds meer mensen. Hij werd zelfs uitgenodigd voor de 101barz sessies (het grootste hiphop platform van Nederland, red.).

Fysiek en mentaal scherp

Elke ochtend begint de muzikant met sporten. Joram reageert verrast: "Elke ochtend?!". "Voor mij is dat key", zegt Pjotr, "al is het maar een kwartiertje. Daardoor blijft het een routine. Anders verslonst het." Het sporten helpt hem om fysiek en mentaal scherp te blijven. Een andere vaste gewoonte van de rapper is stille tijd met bidden of bijbellezen. Dit doet hij elke ochtend. "Het kan druk in mijn hoofd zijn, maar dit helpt me altijd om mijn gedachten weer te ordenen."

Notificaties op je telefoon

Als rapper heb je natuurlijk geen vaste werktijden en daarmee geen automatische structuur in je werkweek. "Ik probeer wel elke dag naar de studio te gaan", vertelt Pjotr. Om ervoor te zorgen dat hij zich daar echt op muziek focust, heeft hij alle notificaties op zijn telefoon uitgezet. De routine is bedoeld om voor minder schermtijd te zorgen, maar dat wil niet zeggen dat het altijd lukt. "Sommige dagen check ik mijn telefoon extra vaak. Juist omdat meldingen uitstaan, ga ik kijken of er nieuwe berichten zijn." Op de meeste dagen zorgt het voor rust in zijn hoofd, dus laat Pjotr deze leefregel niet direct los.

Creatief zijn op commando?

Dat de muzikant van routines en regelmaat houdt is ondertussen wel duidelijk. Joram is nieuwsgierig of deze vaste gewoontes ook bij een creatief proces als muziek maken werken. Pjotr ziet muziek maken als trainen, net zoals een sporter dat doet. "Ik daag mezelf uit om elke ochtend te schrijven." De ene keer levert het iets moois op en soms ook niet. "Ik probeer elke dag naar de studio te gaan, zo blijft mijn stem warm en zit ik in een bepaalde manier van denken."

Joram vindt het ook wel vermoeiend klinken. "Vermoeiend? Mij geeft het energie! Juist doordat het in mijn ritme zit kost het weinig moeite en muziek maken vind ik het allerleukste om te doen", zegt Pjotr.

Stelling: Routines geven energie

Met beide benen op de grond

Pjotr is streng voor zichzelf en stelt hoge eisen. Gelukkig heeft hij ook een routine die hem weer met beide benen op de grond zet. Elke twee weken spreekt hij met vrienden en hun partners af voor een bijbelstudie of een goed gesprek. "We beleven het geloof op dezelfde manier en dat geeft mij houvast. Eigenlijk is dit ongemerkt een routine geworden, we spreken al sinds mijn twaalfde af." Doordat ze elkaar al zo lang kennen, gaan gesprekken al snel de diepte in.

Als muzikant kun je altijd wel aan het werk blijven. "Nog even een leuke post delen, verder schrijven aan een songtekst, netwerken etc." Het is voor Pjotr zoeken naar een goede balans tussen werk en geloof. "Soms denk ik: 'Ben ik nu te veel op pad voor muziek en te weinig in de kerk?'" De vaste afspraak met zijn vrienden helpt hem om hier weer even bij stil te staan. Daarnaast denkt de rapper regelmatig aan het advies van zijn moeder: 'Je bent eerst christen, daarna maak je muziek.'

Luister 'Life Rules' met Pjotr

In de podcast gaan Pjotr en Joram verder in gesprek over Pjotr's nieuwe muziekalbum 'Paradijs'. Ook deelt de rapper hoe hij een goede balans tussen werk en privé houdt. Benieuwd naar meer? Hieronder luister je de volledige podcast terug.

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--