Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Quiz: wat weet jij van de Olympische Spelen in Parijs?

Test jouw kennis aan de hand van 10 vragen

Op vrijdag 26 juli gaan de Olympische Spelen in Parijs officieel van start. Tweeënhalve week lang worden we getrakteerd op spannende wedstrijden, indrukwekkende momenten en verhalen van winst en verlies. Ben jij klaar voor de Spelen? Test nu jouw kennis!

Deel:

Opnieuw Olympisch goud?

TeamNL vertrok met een flinke delegatie naar de Franse hoofdstad. Maar liefst 276 Nederlanders doen mee! Tijdens de vorige Spelen - in 2020 in Tokio - behaalde het Nederlands team maar liefst 36 medailles. Sifan Hassan, Harrie Lavreysen, de hockeydames en de mannen dubbelvier (roeien) kunnen hun olympische titels verdedigen.

  • Hassan won in 2020 goud op de 5.000 meter en de 10.000 meter en komt op beide afstanden opnieuw in actie.
  • Baanwielrenner Lavreysen kroonde zich al Olympisch kampioen sprint en teamsprint. Lukt het hem die prestatie te herhalen?
  • De hockeydames werden al vier keer Olympisch kampioen: in 1984, 2008, 2012 en 2020. Kunnen ze daar een vijfde gouden plak aan toevoegen?
  • Roeiers Koen Metsemakers, Abe Wiersma, Tone Wieten en Dirk Uittenbogaard pakten een gouden medaille in de dubbelvier. Koen en Tone hopen dit kunststukje te herhalen, nu samen met Finn Florijn en Lennart van Lierop.

Let the games begin

Tijdens de openingsceremonie varen duizenden sporters met een boot over de Seine. Handbalsters Loïs Abbingh en 3x3 basketballer Worthy de Jong dragen vrijdag de Nederlandse vlag tijdens de openingsceremonie. Vanaf dat moment is het toernooi officieel van start. EO-presentator Joram Kaat is in Parijs en doet op NPO Radio 1 verslag van de Spelen. Hij is elke avond van 18.30 tot 23.00 uur te horen in RadiOlympia. Luister je mee?

Joram Kaat doet verslag van Olympische Spelen in Parijs

Luistertip

Joram Kaat doet verslag van Olympische Spelen in Parijs

"Het hele toernooi maken we elke dag live radio vanuit Parijs. 13,5 uur lang! Ik doe de avondshift van 18.30 tot 23.00 uur. Alles wat er op sportgebied gebeurt, komt voorbij. En nog veel meer. Denk aan huldigingen, de sfeer vanuit de stad… Alles is live te volgen."

Foto boven: ANP.

--:--