Psychiater uit nieuw programma 'Tygo in de psychiatrie':
30 november 2019 · 09:11
Update:19 november 2024 · 14:38
De wereld van de psychiatrie is moeilijk te doorgronden. Bij een hulpvraag komen daar vaak ook nog eens gedoe met zorgverzekeringen en verkeerde diagnoses bij. “Ieder mens loopt vroeg of laat tegen zijn grenzen aan.”
De deur van zijn werkkamer op het divisiebureau hersenen in het Universitair Medisch Centrum Utrecht staat open. Psychiater Jim van Os (59) komt direct achter zijn bureau vandaan en loopt naar de tafel bij het raam. Nog voordat we zitten, begint hij al te praten over het nieuwe EO-programma Tygo in de psychiatrie. In deze serie duikt acteur Tygo Gernandt in de complexe en gesloten wereld van de psychiatrie.
Labelen
Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en vraagt zich af of dit de juiste manier is. Van Os, hoogleraar en psychiater, staat Tygo diverse keren te woord over het labelen van psychiatrische patiënten. “De mens is psychisch broos,” begint hij. “Zoals veel mensen door het jaar heen last hebben van verkoudheid, zo kwakkelen velen ook met hun psyche. Van alle Nederlanders ervaart veertig procent in die mate problemen dat ze ooit tijdens hun leven hulp nodig hebben, blijkt uit epidemiologisch onderzoek.”
De persoon
De manier waarop in Nederland – en ook in de rest van Europa – wordt gekeken naar psychisch lijden, is aan het veranderen, vertelt Van Os. De gedachte dat kennis die op feiten is gebaseerd de enige juiste kennis is, wankelt. “Dat geldt voor heel de geneeskunde, niet alleen voor de psychiatrie. We zien dat je moet kijken naar de persoon tegenover je, niet alleen naar zijn nieren of zijn hart. En we moeten veel bescheidener zijn, omdat we heel veel níét weten.”
Dit artikel hoort bij het programma
Tygo in de psychiatrie