Navigatie overslaan
Sluit je aan

Gratis inloggen

Praat mee op onze sites, beheer je gegevens en abonnementen, krijg toegang tot jouw digitale magazines en lees exclusieve verhalen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Achter de schermen bij de opnames van het EO-Programma Een Buitengewoon Gesprek.

‘Ze voelen zich eindelijk gezien’ – pro­gram­ma­ma­ker Maartje Paans over ‘Een buitengewoon gesprek’

vandaag · 15:17

Update: vandaag · 15:17

Van scherp en gedurfd tot persoonlijk en ingetogen. Zes bekende Nederlandse kunnen een breed scala aan vragen verwachten van mensen met autisme in het EO-programma ‘Een buitengewoon gesprek’. Programmamaker Maartje Paans stelde de groep deelnemers samen en begeleidde de opnames. “Voor veel van hen was dit de eerste keer dat ze écht het gevoel hadden dat ze erbij horen.”

Ze werkt al jaren met mensen met een beperking en is eigenaar van een inclusief castingbureau, waar zij zich inzet voor eerlijke representatie in de media. Programmamaker Maartje Paans maakt programma’s over en met mensen met een beperking, en dat doet ze niet zomaar. “Ik vind het belangrijk dat er veel meer diversiteit zichtbaar is op de televisie. Mede door het gezin waarin ik opgroeide, met een vader die spastisch was, is het mijn missie geworden om een eerlijke afspiegeling van de maatschappij te laten zien.”

Tekst gaat hieronder verder.

  • Kijk 'Een buitengewoon gesprek' nu op NPO Start

    Aflevering gemist? Kijk 'Een buitengewoon gesprek' met Youp van 't Hek nu op NPO Start.

Mooie mensen

Een buitengewoon gesprek is gebaseerd op het Franse format Les Rencontres du Papotin, waarin mensen met autisme het gesprek aangaan met beroemdheden. “Toen ik hiervoor werd gevraagd, was ik meteen enthousiast. Zeker toen ik de casting van de journalisten mocht doen.” Maartje zocht naar een zo divers mogelijke groep mensen met autisme. “Ik heb oproepen gedaan via fora, sociale media en allerlei instanties.”

Dat autisme veel verschillende vormen kent, maakte de selectie complex. “Helaas is het onmogelijk om álle aspecten te laten zien, daar is autisme te veelkleurig voor. Maar ik ben blij met de diversiteit van de uiteindelijke groep.” De keuze voor de deelnemers – in het programma aangeduid als ‘journalisten’ – werd gemaakt op basis van de vragen die ze zelf hadden bedacht. “De producent koos uiteindelijk voor inspirerende en bijzondere mensen die opvielen door hun unieke blik op de wereld.”

Helaas is het onmogelijk om álle aspecten te laten zien, daar is autisme te veelkleurig voor

Van casting tot camera

De opnames verliepen op het tempo van de deelnemers. “We hebben alles zo ingericht dat iedereen zich veilig kon voelen en zichzelf kon zijn. Redactievergaderingen duurden soms uren, maar waren ook ontzettend leuk. We lagen regelmatig in een deuk om de onverwachte en soms absurde vragen die bedacht werden. Ik hou daarvan. Hun eerlijkheid is verfrissend en ontroerend tegelijk.”

De opnamedagen waren intensief, vertelt Maartje. “De gesprekken duurden ruim tweeënhalf uur. Dat is behoorlijk lang om geconcentreerd te blijven. Daarom maakten we ruimte voor ontprikkeling: als iemand even wilde pauzeren of weglopen, kon dat. We pasten het proces aan op hun tempo. De gasten wisten daardoor vooraf niet precies hoelang het zou duren, maar gaven aan dat ze het proces bijzonder vonden.”

Afleveringen

De eerste aflevering met Youp van ’t Hek trok direct ruim 1,1 miljoen kijkers. “Het was prachtig om te zien hoeveel impact het had”, zegt Maartje. “Tegelijkertijd kreeg ik ook een aantal negatieve reacties, bijvoorbeeld over het gebrek aan diversiteit onder de journalisten. Maar in de eerste aflevering zie je nog niet iedereen, dus ik nodig hen uit om ook de andere afleveringen te kijken.” Vanaf 8 april zullen er vijf nieuwe afleveringen van Een buitengewoon gesprek worden uitgezonden. “Gaandeweg zullen ook de andere journalisten aan bod komen. Dan zal de diversiteit van de groep journalisten duidelijker worden.”

In de volgende afleveringen komen onder anderen Rico Verhoeven, Caroline van der Plas, Frank Lammers, Hanneke Groenteman en Jandino Asporaat langs op de set. “Ze vonden het stuk voor stuk bijzonder om met deze groep journalisten in gesprek te gaan en leuk om hieraan mee te werken.”

‘Ze voelen zich eindelijk gezien’

Voor de deelnemende journalisten betekende het programma meer dan alleen televisie maken. “Sommigen vertelden me dat ze hun leven lang hebben gehoord dat ze niks kunnen, dat ze nergens bij horen”, zegt Maartje. “En nu zaten ze ineens in een landelijk programma. We voelden hoe ze groeiden. Ze namen boeiende interviews af. Ze stelden scherpe, fijne, en grappige vragen. Ze werden serieus genomen. Ze waren zichtbaar.”

Voor Maartje is dat misschien wel het waardevolste aspect van dit hele project. “Ik zag hun zelfvertrouwen groeien. Ze bloeiden op. En vooral: ze voelden zich eindelijk gezien.”

Een buitengewoon gesprek

Dit artikel hoort bij het programma

Een buitengewoon gesprek

Een buitengewoon gesprek

Meest gelezen

Lees ook