Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Politieke podcast 'De Spindoctors' wint PrinsjesPodcastprijs

Redacteur Guido van Dijk deelt ins en outs van dé politieke EO-podcast

Wat is de beste politieke podcastaflevering van het jaar? Die vraag staat centraal bij de PrinsjesPodcastprijs, die traditiegetrouw in september wordt uitgereikt. Vandaag werd de aflevering 'Alles komt door Omtzigt' van EO/NPO Radio 1-podcast 'De Spindoctors' bekroond tot beste van het jaar. Eerste Kamervoorzitter Jan Anthonie Bruijn en juryvoorzitter Splinter Chabot reikten de prijs uit aan redacteur Guido van Dijk.

Deel:

De Spindoctors wordt gepresenteerd door Tijs van den Brink. In de podcast praten politicologen Julia Wouters en Raymond Mens over de spins en frames van politici. "We zijn in februari 2021 met De Spindoctors begonnen", vertelt Guido. "Toen nog met Julia Wouters en Jack de Vries. Halverwege is dat Raymond Mens geworden." Inmiddels telt de podcast ruim honderd afleveringen, waarin allerlei politieke onderwerpen de revue passeerden.

'Alles komt door Omtzigt'

"De winnende aflevering Alles komt door Omtzigt hebben we gemaakt in de tijd van de formatie. Het was de periode dat Omtzigt eigenlijk helemaal niet wilde formeren. Hij wilde allerlei voorwaarden, wel/niet met Wilders samen, Wilders wel/niet als premier, een normaal kabinet of extraparlementair kabinet...

Omtzigt werd lang gezien als de 'nieuwe politicus' die dingen blootlegde en tegengewerkt werd. Hij was voor veel mensen de gedoodverfde premier. En in die periode kwam voor het eerst naar buiten wat in Den Haag al langer gezegd werd: dat het eigenlijk heel moeilijk is om met hem samen te werken. Dat hij onder grote druk staat, emotioneel is, driftbuien heeft...

In De Spindoctors bespraken we 'Wat moet hij nu doen?'. Zijn imago van 'redder' was flink beschadigd nu er een heel andere kant naar boven kwam. Daarom zochten Tijs, Julia en Raymond in deze aflevering naar spins voor Omtzigt. Wat kon hij op dat moment het beste doen richting de media en naar ons als kiezer? Dat zorgde voor een heel leuk en dynamisch gesprek."

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Links en rechts: 'Blijf met elkaar in gesprek'

"Onze podcast gaat over beeldvorming", legt Guido uit. "Veel mensen krijgen via tv, radio, internet en podcasts alleen wat 'snippers' uit de politiek mee. Wij proberen al die snippers - al die boodschappen - te 'ontspinnen'. Wat bedoelen ze nou écht als ze dat zeggen? En waarom formuleren ze een bepaalde boodschap op deze manier?

Het allerleukste is dat we werken met een heel links mens (Julia), een heel rechts mens (Raymond) en daartussenin moet Tijs het maar zien te bedwingen. Ze gaan heel leuk met allemaal een verschillende mening met elkaar in gesprek. Daarin is ook ruimte voor een felle discussie. Ze zijn het lang niet altijd met elkaar eens, maar blijven met elkaar aan tafel zitten. En volgens mij herkennen heel veel luisteraars zich in Julia of Raymond. Maar we geven direct mee: 'Blijf wel met elkaar praten'."

De Spindoctors - Jan Pieter Kos en Guido van Dijk
Jan Pieter Kos (links), bedenker van De Spindoctors, en redacteur Guido van Dijk (rechts) poseren met de cheque.

De 'spin' centraal

Als redacteur baant Guido zich een weg tussen de uiteenlopende meningen van het drietal. "Ik doe de voorbereiding van de gesprekken: ik maak het draaiboek, selecteer de fragmenten, spreek het met ze door en monteer het samen met collega Willem de Gelder. Daarbij probeer ik de spin centraal te zetten en geef Raymond, Julia en Tijs daarna ruimte om tegen elkaar in te gaan."

Vooruitblik naar het politieke najaar

Guido sluit af met een nieuwtje: "We zijn tot aan de kerst wekelijks te horen! En er gaat ongetwijfeld veel moois gebeuren. Te beginnen bij aanstaande maandag; dan kan je ons live bijwonen vanaf 15.15 uur op het Buitenhof in Den Haag. Verder ligt er nu een regeerakkoord, er komen Algemene Politieke Beschouwingen, Omtzigt zit ziek thuis. En wat gaat er gebeuren met deze vier mensen aan het roer? Het wordt een interessante tijd voor de politiek en dus ook voor podcast De Spindoctors!"

--:--