‘Poepdokter’ Nienke: ‘Luisteren naar je eigen lijf is waardevoller dan welk dieet dan ook’
15 oktober 2021 · 11:08
Update: 24 juli 2023 · 16:07
Nienke Gottenbos is darmfloratherapeut en voedingsdeskundige. Begin oktober kwam haar bestseller ‘De Poepdokter: Gezond van mond tot kont’ uit in een geactualiseerde uitgave. Hierin vertelt de darmexpert hoe je je darmen in topconditie houdt en daarmee je lichaam tevreden. Want de darmflora heeft invloed op zoveel meer dingen dan je denkt.
“Voor mij is – naast voeding en leefstijl – de darmflora één van de drie basispijlers voor een goede gezondheid. Je darmflora heeft namelijk een enorme invloed op wat er verder in je lijf gebeurt. In je darmen worden de voedingsstoffen opgenomen en de afvalstoffen afgescheiden. Dat zijn superbelangrijke processen. Zo heeft je darmflora invloed op je hersenwerking, je energie, je gewicht én je immuunsysteem.”
Het belang van je darmen is veel groter dan je zou denken
Maar tegelijkertijd weten mensen veel te weinig over het onderwerp. Nienke ziet in haar praktijk vaak dat mensen niet goed weten hoe ze voor hun darmen moeten zorgen. “Als ik aan mijn cliënt vraag of hij merkt dat de klachten erger worden bij het eten van bepaalde dingen, valt het vaak stil. Ze weten simpelweg niet hoe ze erachter kunnen komen. Mensen zijn het contact met hun lichaam en onderbuik een beetje kwijt.”
ONS ONDERBEWUSTE
De darmflora zit zodanig op het scherpst van de wetenschappelijke snede, dat er elke dag nieuwe onderzoeken naar voren komen en dus nieuwe kennis bijkomt. De invloed die je darmflora heeft op je lichaam is heel groot. Nienke: “Wat veel mensen ook niet weten, is dat je darmen heel goed communiceren met je hersenen. Stel, je eet in een Grieks restaurant, maar krijgt ruzie met je tafelpartner. Op dat moment gaan je darmen op slot en heb je geen honger meer. Jouw darmen kunnen op dit moment de link leggen dat Grieks eten niet goed is, omdat het je stress geeft. De eerstvolgende keer dat je een souvlaki eet, zal je merken dat je darmen kunnen protesteren. Dan denk je: goh, mijn darmen kunnen niet goed tegen Grieks. Terwijl het eigenlijk geen echte allergie is, maar ons onderbewuste dat de link heeft gelegd."
HET POEP-TABOE
Rondom poepen en darmklachten zit een taboe. “Dit is ook waarom mensen er weinig over weten,” vertelt Nienke. “Maar aan de andere kant is het taboe goed te verklaren in sociaal opzicht.”
Het taboe is verklaarbaar, maar het is juist nodig om er op een gewone manier over te praten.
“Ontlasting bestaat natuurlijk uit afvalstoffen. Wij moeten ook niet de neiging krijgen om daarbij in de buurt te willen komen. Dus die afkeer ervan is op zich heel natuurlijk.”
Daarom is het taboe verklaarbaar volgens poepdokter Nienke. “Maar toch is het is nodig om er op een gewone manier over te praten. Door het taboe durven mensen het onderwerp niet te bespreken - soms zelfs niet met de huisarts - en dat kan leiden tot gevaarlijke situaties. We zouden het meer moeten normaliseren, want als er iets is wat iedereen elke dag doet, dan is het wel poepen. Als het goed is…”
STRESS
We leven in een maatschappij waarin we veel stress ervaren. Ook dat heeft de nodige negatieve gevolgen op de darmflora. Nienke: “Stress is iets dat door veel mensen onderschat wordt. Als er iemand bij mij in de praktijk komt en zegt dat hij heel gezond eet, maar wel een heel drukke en stressvolle baan heeft, dan heeft dat eigenlijk net zoveel negatieve invloed op je darmflora als wanneer hij drie keer per week bij de McDonalds zou eten.” Dit stukje bewustzijn wil Nienke graag aan mensen meegeven. “Soms denk je dat je alles goed doet, maar zolang je de stress niet kunt managen, is dat net zoveel van invloed als verkeerde voeding.”
Om te ontspannen, moet je eerst bewegen
Wat volgens poepdokter Nienke ook vaak het geval is, is dat mensen van stress gelijk naar ontspanning willen. Maar dat is niet hoe het psychologisch werkt. Nienke: “Je moet eerst bewegen om te ontspannen. Stress zorgt er namelijk voor dat de voedingsstoffen naar de hersenen en spieren gaan. Als je die voedingsstoffen vervolgens niet gebruikt, gaan ze verloren en gaan je spieren zich vastzetten. En dan kun je eigenlijk ook niet ontspannen. Het is belangrijk dat je de cirkel rond maakt.”
WC-MEDITATIE
“Je hoeft niet elke dag twee uur op je yoga-matje te zitten. Ik denk dat het juist goed is voor mensen die vaak stress ervaren om juist meerdere kleine rustmomentjes in te lassen op een dag.” Zo heeft Nienke het in haar boek over ‘wc-meditatie’. “Als je op de wc zit, is het slim om even je ogen en oren dicht te doen en rustig adem te halen. Als je dat vijf keer per dag doet, is dat vaak al genoeg. Hier heb je eigenlijk veel meer aan dan na een stressvolle dag naar de yoga-mat toe te vliegen om vervolgens te verwachten dat je kan ontspannen.”
ETEN IN ALLE RUST
“Het is belangrijk om eerst even te ontspannen voordat je gaat eten. Vooral als je dagelijks stress ervaart. Neem echt even de tijd. Bidden voor het eten, zelfs als je niet gelovig bent, werkt daar erg aan mee. Je gaat even rustig zitten en haalt een paar keer adem en bent even bewust dankbaar voor het eten dat op je bord ligt. Op deze manier kom je in de ‘ruststand’ en kun je je eten pas goed verteren.”
BEWUSTZIJN
Nienke probeert mensen te leren om naar hun eigen lijf te luisteren. “Er is elk jaar wel weer een andere dieet-goeroe die beweert hoe je het moet doen. Maar dat is onzin. Er is geen dieet dat voor iedereen geldt en dat zal ook nooit bestaan. Daarom is luisteren naar je eigen lijf waardevoller dan welk dieet dan ook.” Het stukje bewustzijn is waar het volgens haar uiteindelijk om draait. “De overkoepelende boodschap is dat je zelf invloed hebt op hoe het met je darmen gaat en daarmee dus hoe het met je lijf gaat. En wat mensen daar vervolgens mee willen doen, moeten ze zelf weten. Maar dan heb ik in ieder geval de informatie gegeven.”
DE POEPDOKTER
Vijf jaar geleden kwam ‘De Poepdokter: Gezond van mond tot kont’ uit. Nu is het boek geactualiseerd en daarmee een veelzijdig en volledig boek om je darmen in topconditie te houden.
De Poepdokter: Gezond van mond tot kont, Nienke Gottenbos, ISBN 978-94-93042-10-0, Prijs: €25,95
Ook endometriose kan een oorzaak van darmklachten zijn. Jacqueline den Otter geeft voedingsadviezen aan vrouwen met endometriose: "Veel mensen weten niet dat je met voeding buikklachten kunt verminderen bij endometriose."