Pelgrimstocht ‘Gewoon Gaan!’: onderweg naar klimaatgerechtigheid
Klimaatjournalist Mijke loopt mee met de klimaatpelgrimstocht in Nederland
Van 30 september tot 11 oktober loopt een groep internationale pelgrims door ons land om aandacht te vragen voor het klimaat. Mijke van Leersum loopt de hele route met hen door Nederland mee om verslag te doen van de klimaatpelgrimstocht.
De klimaatpelgrimstocht is begonnen Polen, waar de groep in augustus van start ging. De groep, bestaande uit pelgrims van verschillende nationaliteiten, passeert onder meer steden als Leipzig, Münster, Enschede, Amersfoort en Edinburgh. De tocht zal eindigen in Glasgow (Schotland), op tijd voor de start van de jaarlijkse klimaatconferentie van de Verenigde Naties in november. In totaal leggen de pelgrims ongeveer 1.450 kilometer af, met 77 stops onderweg.
Klimaatjournalist
Mijke van Leersum is normaliter zelfstandig vertaler en schrijfster, maar nadat ze een oproep van de PKN over dit project zag, kon ze niet achter haar bureau blijven zitten. “Ik scroll wel eens op de NOS, die pagina’s aan berichten over klimaatproblemen hebben. Dan wil ik zo graag in actie komen, maar echt praktische dingen vinden is lastig. Natuurlijk doe ik met een linnen tas boodschappen en probeer ik zo min mogelijk plastic te gebruiken, maar dat lijkt te klein tegenover de negatieve krantenkoppen. Door mee te lopen en verslag te leggen van de klimaatpelgrimstocht, kan ik eindelijk wat groters doen.”
Voorbereiding
Mijke heeft een hond waar ze graag mee de natuur in gaat om te wandelen, maar een pelgrimstocht is toch andere koek. De pelgrims zullen elke dag ongeveer 25 kilometer lopen, van stad naar stad. Mijke is al een paar weken aan het trainen: “De afgelopen tijd probeer ik elke dag wat meer te wandelen dan normaal, ik maak veel langere tochten. Lopen met een bepakking is ook nieuw, gelukkig worden we bijgestaan door mensen die de zwaarste bagage meenemen!”
Ik heb me op mentaal en fysiek gebied moeten voorbereiden
Naast de fysieke training, moet ze zich mentaal ook goed voorbereiden. “Er komt een groep de grens over die al heel lang aan het lopen is. Zij dragen al zoveel verhalen mee van hun reis, en elke dag komen er weer nieuwe indrukken bij.”
Verslaggeving
Samen met Mijke lopen er nog twee andere Nederlandse klimaatjournalisten mee. Met zijn drieën zullen ze de reis vastleggen voor GroeneKerken en Vastenactie. Mijke ziet verwachtingsvol uit naar de verhalen van de pelgrims: “Ze lopen maandenlang, slapen in kerken en sporthallen, ik ben benieuwd naar wat hun beweegt, hoe ze zoiets heftigs kunnen doen.”
Mijke vertelt enthousiast hoe ze uitkijkt naar de komende weken. “Er lopen muzikanten mee en ik heb gehoord dat de pelgrims hun eigen liedboek hebben! Ik ben enorm benieuwd naar de georganiseerde projecten en acties in alle steden. Daarnaast is het zo’n andere ervaring om Nederland te voet te doorkruisen. Elke meter die je aflegt, elke stap die je zet, zet je zelf.”
Opdracht
De pelgrimstocht wordt in Nederland georganiseerd door GroeneKerken en Vastenactie, in samenwerking met plaatselijke kerken. Zij willen dat de klimaatpelgrimstocht bijdraagt aan de aandacht voor klimaatgerechtigheid. Ze roepen christenen op om zorg te dragen voor de schepping, de gezamenlijke stem van kerken kan een positieve invloed hebben op de samenleving én de besluitvorming vanuit de overheid. Dit project geeft handen en voeten aan de opdracht voor christenen om je naaste lief te hebben. Mijke: “Wat ik waardeer aan de kerk, is dat het een gemeenschap is van mensen die plannen aanpakken. Er worden niet alleen mooie initiatieven bedacht, maar ze worden ook echt uitgevoerd, woorden worden omgezet in daden.”
Woorden worden omgezet in daden
Mijke maakt zich hard voor het project: “In je eentje kun je niet tegen het hele klimaatprobleem opboksen. De klimaatpelgrimstocht laat zien dat meer mensen dit belangrijk vinden, die gemeenschap en saamhorigheid kunnen mensen inspireren. Er zijn zoveel negatieve krantenkoppen, ik wil het verhaal vertellen van de positieve activiteiten die er worden georganiseerd voor het klimaat. Mijn grootste drijfveer is het brengen van hoop en inspiratie.”
Probleem
GroeneKerken en Vastenactie leggen de nadruk op de urgentie van de klimaatproblemen en de gevolgen van klimaatverandering voor de armsten. Mijke verbaast zich over de keuzes die op grote schaal gemaakt worden door bedrijven en overheden: “Het gaat allemaal over nu geld verdienen. De mensen die de beslissingen maken steken hun kop in het zand, terwijl zij net zo goed afhankelijk zijn van de aarde. Door hun geldgerichte korte-termijnplannen worden de problemen die er al waren nog heftiger.”
De mensen die de beslissingen maken steken hun kop in het zand.
De pelgrims nemen een Klimaatbrief mee, die gericht is aan de leiders van de klimaattop. Mijke: “Het lastige is dat we niet zonder de grote machten kunnen, mensen die zich voor het klimaat inzetten zijn als reddingsbootjes die de goede kant opvaren, terwijl juist ook de grote vrachtschepen hun koers moeten veranderen.” In de Klimaatbrief staat dat de kerken voorstander zijn van klimaatgerechtigheid en daar hard aan mee willen werken, met een oproep aan de VN-leiders om dat ook te doen. De pelgrims hopen onderweg zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen, die ze vervolgens met de brief meenemen naar de 26e Wereldklimaatconferentie in Glasgow.
Kom in actie
Benieuwd wat jij kan doen? Mijke geeft wat tips: “Loop mee met de pelgrimstocht! 10 oktober is de grote landelijke klimaatmars, er kunnen 300 mensen mee. Je kan ook een van de andere 11 etappes meelopen, per dag mogen we met z’n zestigen wandelen. Als je niet mee kan lopen, teken de petitie, moedig mensen aan om de pelgrims in de gaten te houden en lees onze verhalen. We gaan hele toffe dingen doen!”
Hier kun je meer informatie vinden over de klimaatpelgrimstocht.
Wil je de petitie tekenen, klik dan hier.
Meer weten over de opdracht van christenen om voor de schepping te zorgen? Lees hier hoe belangrijk duurzaamheid is vanuit Bijbels perspectief.
Geschreven door
Anne-Renske Griffioen