Pasen vieren zodat de buren jaloers worden
8 april 2025 · 11:45
Update: 16 april 2025 · 14:12
“Pasen gaat over de wilde verrukking van Gods creatieve kracht”, schreef de Engelse theoloog Tom Wright. Daarom, vond hij, moet je het goed en uitgebreid vieren. De buren moeten erbij op hun hoofd krabben en zich afvragen wat je aan het doen bent. Die handschoen heeft redacteur Pieter-Jan opgepakt.
Weinig mensen schrijven zo meeslepend, enthousiast en aanstekelijk over Pasen als Tom Wright. Want, schrijft hij in zijn boek Verrast door Hoop, “het gaat over de echte Jezus die uit een echt graf komt en een begin maakt met Gods echte nieuwe schepping”. Volgens hem is dat dé grond om hoopvol en vreugdevol te leven.
In de woongemeenschap waar ik woon, en waar ook een kerkgemeenschap aan verbonden is, heeft hij ons geïnspireerd om op Pasen goed uit te pakken, zodat onze buren verwonderd en hopelijk wat jaloers naar ons kijken en zich afvragen waarom daar zo vrolijk feestgevierd wordt. Hint: de Heer is waarlijk opgestaan!
6.29 uur: champagne bij zonsopkomst
We beginnen altijd bij zonsopgang. Dit jaar valt-ie om 6.29 uur. In de Syrisch-Orthodoxe Kerk vier je Pasen bij zonsopgang op een begraafplaats, maar aangezien die niet heel dicht bij ons in de buurt is, staan we gewoon in de tuin. We steken dan de nieuwe paaskaars aan, die we met alle kinderen in de weken ervoor hebben versierd. En we proosten. Met echte champagne, want dit is een dag van overvloed, van vreugde, een dag die borrelt, bruist en tintelt. Voor kinderen en niet-alcoholdrinkers is er uiteraard iets anders bubbelends. “De Heer is waarlijk opgestaan!” roepen we elkaar toe. Soms zingen we een liedje. De kaars blijft de rest van de dag aan, als herinnering aan het Licht dat weer schijnt.
Dit wist jij (misschien) nog niet over Pasen: 7 verrassende weetjes
Dit wist jij (misschien) nog niet over Pasen: 7 verrassende weetjes
De meesten van ons duiken dan weer even het bed in, maar sommigen kiezen ook voor een opwekkende duik in een nabijgelegen meer of de zee. Zo voelt het om te leven.
10.30 uur: een brunch die je niet snel vergeet
Let er maar eens op: als Jezus verschijnt na zijn dood, gaat dat vrijwel altijd samen met eten. Of het nu aan de oever van een meer is, waar Hij een visje bij een vuurtje verorbert, of bij de Emmaüsgangers, waar Hij het brood deelt, of bij de leerlingen: Jezus eet met mensen.
Daarom zorgen we altijd voor een goede maaltijd op paasochtend. Iedereen brengt iets mee en we vieren Jezus’ opstanding met een mooie, feestelijke brunch met buurtgenoten. Daar nemen we de tijd voor. Ondertussen zingen we af en toe een liedje of delen we iets moois.
11.30 uur: paaseieren zoeken
Als rechtgeaard protestant was paaseieren zoeken in mijn jeugd een absolute no-go. Heidens. Of katholiek. Of allebei. Tot verbazing van een Amerikaans-Engelse huisgenoot, die het weer introduceerde als vrolijk moment van saamhorige chaos, gecombineerd met een mooi symbool van nieuw leven (het ei). Sindsdien doen we het trouw. Heel soms combineren we het met een speurtocht voor volwassenen, waarbij de kinderen iets verstoppen, en één keer – niet doorvertellen – heeft een huisgenoot in een vlaag van paasvrolijkheid zelfs mini-flesjes lekkere drank verstopt en hebben we daarnaar gezocht.
12.00 uur: vooral veel zingen
Jezus is opgestaan! Dat verandert alles. En dat moet gevierd worden. Dus zorgen we voor een feestelijke viering waarin we vooral veel zingen en samen delen hoe Jezus’ leven ons leven op z’n kop zet. Een viering die me altijd ontroert, omdat we het leven vieren met mensen die vaak de dood zo goed kennen. Met een ex-dakloze, mensen met een geschiedenis van misbruik, mensen die hun kind verloren. We kennen elkaar en geloven tegen de klippen op dat Hij echte, tastbare hoop brengt. Die hoopvolle toekomst is soms haast niet te geloven, maar we zingen het onszelf naar binnen.
13.30 uur: opruimen en plannen maken
Opruimen hoort er natuurlijk ook bij, maar daarmee is Pasen nog lang niet voorbij. Nog één keer Tom Wright uit Verrast door Hoop: “De veertig dagen van Pasen tot Hemelvaart zou een tijd moeten zijn die de veertig dagen vóór Pasen in evenwicht brengt, een tijd om iets nieuws op te pakken, iets wat gezond en vruchtbaar is, iets waarmee u naar buiten treedt en uzelf geeft. (…) Als u er echt voor gaat, dan kan het u laten ruiken aan nieuwe dingen, nieuwe hoop, nieuwe avonturen waarvan u nog niet eerder gedroomd hebt. Het kan een beetje Pasen in uw diepste binnenste geven. Het kan u helpen om op een totaal nieuwe manier wakker te worden. En dat is precies waar het met Pasen om draait.”
Weet jij alles van Pasen? Doe de quiz !
Waarom noemen we Goede Vrijdag 'goed'? En wat betekent het woord 'Pasen' eigenlijk? Test jouw kennis aan de hand van 7 vragen. Doe nu mee!
Test jouw kennis
Zo werkt het bij ons ook. Na de verstilling van de veertigdagentijd begint een tijd waarin het leven openligt, waarin wij weer nadenken over hoe we de hoop die Jezus ons geeft uit kunnen delen. Ideeën voor onze buurtmaaltijden bijvoorbeeld, die begonnen zijn op zo’n moment. Of stiltemomenten voor wijkgenoten. We zijn benieuwd wat Pasen ons dit keer te bieden heeft.
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
De Bijbel Open - Lucas 24:28-35
Jurjen ten Brinke: 'Jezus wil ons geestelijk voedsel zijn'
- Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
Moet je horen
Luistertip: de podcast 'Onmisbare uitvindingen'
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'