Pasen: Jezus is opgestaan!
5 april 2015 · 00:00
Update: 27 februari 2024 · 17:38
Al wordt Pasen minder uitbundig gevierd dan Kerst, het is toch wel het belangrijkste christelijke feest in het liturgisch jaar. Met Pasen vieren christenen wereldwijd dat Jezus Christus op de derde dag na zijn kruisiging is opgestaan uit de dood.
Wanneer enkele vrouwen naar het graf gaan om Jezus een laatste eer te bewijzen, ontdekken ze tot hun ontzetting dat de steen van het graf is weggerold en het graf leeg is.
Het graf is leeg
De meest logische verklaring is natuurlijk dat het lichaam is weggehaald. Dat moet dan gedaan zijn door degenen die hem gedood hebben, om te voorkomen dat dit graf een bedevaartsoord zou worden voor aanhangers van Jezus. Een andere mogelijkheid is dat juist de volgelingen van Jezus het graf hebben leeggehaald om later het verhaal in de wereld te kunnen brengen dat hij niet dood is, maar leeft!
Opgewekt uit de dood
De vier evangelisten hebben een andere verklaring die niet alleen voor ons als moderne mensen maar ook voor de omstanders van toen, inclusief zijn meest trouwe volgelingen, aanvankelijk als zeer onwaarschijnlijk ontvangen werd.
De vrouwen die bij het graf zijn geweest krijgen de schrik van hun leven wanneer er plotseling twee mannen in stralende gewaden voor hen staan. Zij vertellen dat Jezus is opgewekt uit de dood. De evangelist Lucas beschrijft het zo: ‘Waarom zoekt u de levende onder de doden? Hij is niet hier, hij is uit de dood opgewekt. Herinner u wat hij u gezegd heeft toen hij nog in Galilea was: de Mensenzoon moest worden uitgeleverd aan zondaars en moest gekruisigd worden en op de derde dag opstaan.’
Jezus zelf verschijnt
Een tweede gebeurtenis doet de vrouwen als aan de grond genageld staan. Plotseling verschijnt daar volgens de evangelist Johannes Jezus zelf, in levende lijve. Is het een spook, een geestverschijning, zijn de vrouwen overmand door verdriet? Ze rennen naar de apostelen om te vertellen wat er is gebeurd, maar die geloven het niet. Kletspraat, vinden ze.
Totdat Jezus ook aan hen verschijnt, en later aan nog meer andere mensen, één keer zelfs aan meer dan vijfhonderd mensen tegelijk. En hij eet en drinkt, je kunt hem zelfs aanraken. Zou het dan toch?
Groter dan de dood
Niet veel later zullen velen overtuigd raken van het feit dat hier iets is gebeurd dat eigenlijk niet kan. De dood en de opstanding van Jezus worden het centrum van het christelijk geloof. Daarmee heeft Jezus bewezen niet zomaar een mens te zijn, maar werkelijk de Redder van de wereld en groter dan de dood.
Als God door Jezus in staat is de grootste vijand van de mens, de dood, te overwinnen, dan is er hoop voor iedereen. De apostel Paulus zal later in niet mis te verstane bewoordingen uitleggen dat als Jezus niet uit de dood is opgestaan, ons geloof in hem nutteloos is.
Maar als hij wél is opgestaan, dan zullen we met hem leven! Daarom is Pasen het feest waarop gevierd wordt dat het leven het uiteindelijk toch wint van de dood.
Wat denk jij? IJdele hoop of...?
Auteur: Roeland Klein Haneveld
Meest gelezen
- Pasen uitgelegd in één minuut
Wat vieren christenen eigenlijk met Pasen?
Pasen uitgelegd in één minuut
- Dit moet je weten over Goede Vrijdag
Waarom we vandaag ‘goed’ noemen, ondanks Jezus’ kruisiging
Dit moet je weten over Goede Vrijdag
- Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Pasen krijgt meer glans als je op deze zaterdag eens stilstaat
Stille Zaterdag: de stilste dag ooit
Lees ook
- Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
Joram Kaat over nieuwe boek Life Rules 'Niet geleefd worden, maar leven'
Joram Kaat: 'Wie ben ik over tien jaar, als ik zo doorga?'
- Dit weekend op tv: Koningsdag 2025 en 'Rail Away'
Ga jij kijken naar de koninklijke familie?
Dit weekend op tv: Koningsdag 2025 en 'Rail Away'
- Column Judith Zilversmit: 'Wie alles herdenkt, herdenkt niets'
Column Judith Zilversmit: 'Wie alles herdenkt, herdenkt niets'