Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Groep senioren van het ouderenkoor aan het oefenen.
© Anne-Marieke Graafmans

Ouderenkoor naar de Zwarte Cross in nieuwe EO-documentaire 'My Generation'

7 oktober 2024 · 08:00

Update: 7 oktober 2024 · 08:00

Neem een groep gemotiveerde ouderen, wat ‘gouwe ouwe’ rockklassiekers plus een enthousiaste filmmaker en je krijgt… een documentaire over een seniorenrockkoor, dat er alles aan doet om te stralen op muziekfestival Zwarte Cross. “Het gaat er bij dit koor niet om of je de beste bent.”

“Ouderdom sijpelt je leven binnen”, begint documentairemaker Anne-Marieke Graafmans. “Maar deze koorleden zorgen voor elkaar. Ze ondernemen samen dingen, vinden houvast bij de ander en in het zingen. Ondanks ongemakken die bij het ouder worden komen kijken – zoals pijnlijke gewrichten, moeizamer lopen of niet meer kunnen autorijden – zijn deze senioren elke week weer bij de repetitie. Ik wil met My Generation vooroordelen over ouderen wegnemen en laten zien dat plezier maken en leren op élke leeftijd mogelijk is.”

Tijd voor iets anders

Voor het maken van de documentaire trok Anne-Marieke zo’n tweeënhalf jaar lang met het koor op. “Ik heb een jaar lang ter research meegezongen. Ik kreeg er veel energie van. Dat zag ik ook bij koorleden gebeuren. Het kostte ze misschien moeite om een trap op te lopen, maar vervolgens stonden ze wel te dansen.” De groep treedt meestal op voor familie, vrienden en fans in het poppodium van Cpunt in Hoofddorp, maar was toe aan iets anders. Zo ontstond het idee om op een festival op te treden. “Ik opperde de Zwarte Cross. Dit muziekfestival draagt ouderen een warm hart toe, dus het koor past helemaal bij wat het festival wil uitstralen. En het is gelukt! In de documentaire zie je hoe de groep toewerkt naar dit grote optreden.”

Het leven houdt niet op als je 80 bent

Nieuwe familie

Duidelijk wordt dat elk koorlid zijn eigen talenten en verhalen heeft. Zoals Petra. Zij is haar man verloren. “De leden hebben haar echt geholpen met de rouwverwerking. Zij vertelt hoe ze zich omarmd voelde door haar nieuwe ‘koorfamilie’. Er zijn ook vriendschappen ontstaan bij mensen die elkaar misschien anders nooit hadden ontmoet, bijvoorbeeld tussen Iris en Ciska. Het leek alsof zij elkaar al jaren kennen. Henk is degene die alles regelt en voor iedereen klaarstaat. En de dirigent, Boris, laat iedereen zingen op de manier waarop hij of zij zich het prettigst voelt. De koorleden mogen dus volledig zichzelf zijn. Het gaat er niet om of je de beste bent. Nee, het draait om samenzijn en plezier maken.”

Aan hun lot overgelaten

Een positieve documentaire vol plezier; dat was het doel van de maker. “Mijn vorige film ging over ouderen in coronatijd. Ze hadden minder vrijheid en werden een beetje aan hun lot overgelaten, alsof ze dor hout waren. Dat raakte me. Daarom wilde ik een vervolgfilm maken die de krácht van ouderen toont.”
Bovendien hebben de koorleden Anne-Marieke wat geleerd. Vóór het maken van de film was ze behoorlijk ziek door de ziekte van Ménière – een aandoening aan het gehoor- en evenwichtsorgaan. Ze dacht dat ze haar dromen niet meer zou kunnen waarmaken, maar dat bleek gelukkig niet zo te zijn. “Juist door deze groep besefte ik dat beperkingen of ouderdom je dromen niet in de weg hoeven zitten. De koorleden geven elk op hun eigen manier betekenis aan het leven. Ik hoop dan ook dat kijkers inzien dat hun leven niet ophoudt wanneer ze 80 zijn – mits hun gezondheid het toelaat, natuurlijk. Hopelijk stimuleert de film kijkers te blijven doen wat ze leuk vinden.”

Minimaatschappij

“Het geluk straalt ervan af in deze docu”, sluit Anne-Marieke af. “Je ziet dat dit koor staat voor vriendschap en liefde. De koorleden luisteren naar de ander en respecteren elkaar. Natuurlijk kunnen ze weleens discussiëren, maar die discussies verdiepen de connectie juist. Het koor vormt eigenlijk een minimaatschappij waarvan ik hoop dat die ooit nog eens werkelijkheid wordt in het groot.”

Waarom zendt de EO deze film uit?

“Meer dan twintig procent van de Nederlandse bevolking is ouder dan 65 jaar”, begint Judith Vreriks, senior redacteur van EOdocs. “De vraag hoe je gezond ouder kunt worden is daarom niet alleen relevant, maar ook populair onder veel mensen – en dus ook bij de EO-kijkers. In deze documentaire laat Anne-Marieke de actuele en positieve kant van ouder worden zien, zonder te verdoezelen dat je dan ook tegen beperkingen aanloopt. De koorleden zijn zelfbewust en staan nog volop in het leven, zoeken elkaar op en gaan nieuwe uitdagingen aan. De EO wil daarmee laten zien hoe belangrijk het is om een sociaal netwerk te hebben, en hoe waardevol het is om naar elkaar om te kijken. Deze koorleden delen toevallig een passie voor pop- en rockmuziek. Maar of je passie nu rockmuziek is, dansen of iets anders: het gaat om het samenzijn en het kunnen delen van die hobby’s met gelijkgestemden.”

My Generation, donderdag 10 oktober, 22.20 uur, NPO 2

2Doc: My Generation
2Doc: My Generation

Dit artikel hoort bij het programma

2Doc: My Generation

Deel dit artikel:

Neem een koekje.

Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je meer cookies accepteert, kan je dit deel wel zien.

Toestemmingen aanpassen