Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ophef over 'Het Laatste Avondmaal' bij de Olympische Spelen terecht?

'Er is plek voor iedereen aan de tafel van Christus'

Bij een voorstelling gebaseerd op het beroemde schilderij het 'Laatste Avondmaal' van Leonardo da Vinci stonden vrijdagavond tijdens de openingsceremonie van de Olympische Spelen dragqueens centraal. Het ging om een voorstelling van de twaalf discipelen die de laatste maaltijd delen met Jezus Christus voor zijn kruisiging.

Deel:

Over deze parodie op het Laatste Avondmaal van Jezus in de openingsceremonie ontstond veel ophef.

Laf en niet inclusief

"Met de verwijzing naar de belangrijke Bijbelscène - waarvan de meest bekende weergave de muurschildering van Leonardo da Vinci is - wordt een heilig moment ontheiligd", aldus ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder op X. Hij legt een link met de vervolging van christenen. De politicus spreekt van 'het trappen tegen de meest vervolgde groep mensen op aarde'. "Christenen worden in grote delen van de wereld vermoord, onterecht vastgezet, verkracht, ontvoerd, opgejaagd, verdreven, alleen vanwege het feit dat ze christen zijn". Volgens Ceder was het moment 'laf, niet inclusief' en helemaal niet vernieuwend'.

Op social media is de openingsceremonie het gesprek van de dag. De meningen onder christenen zijn verdeeld. Was deze ceremonie wel degelijk kwetsend en blasfemisch? Of moeten we hier als christenen helemaal geen oordeel over hebben?

'Onsmakelijk en bespottelijk'

"Ik vond het zeer onsmakelijk en bespottelijk," schrijft muzikant Iwan Sahertian op social media. "Het laatste Avondmaal wordt door vele christenen gezien als het Heilig Avondmaal. Waarom zou je dit naspelen? Hou het bij de Olympische Spelen bij sportieve feiten en zet gewoon Parijs en Frankrijk in de schijnwerpers. Waarom kiezen voor een Bijbels tafereel waarvan je weet dat je vele mensen kwetst? Ik vond het jammer, zeker ook omdat je weet dat er vele christelijke sporters, supporters en toeschouwers zijn. Dit soort grappen durven ze niet meer met de profeet Mohammed uit te halen, dat hebben ze wel afgeleerd in Parijs na 2015. Maar dit soort grappen rondom Jezus kunnen blijkbaar wel? Organisatoren van deze openingsceremonie: ga je schamen! Ik zou bijna iets anders willen zeggen, maar dan ben ik kwaad met kwaad aan het vergelden. Ik vind het jammer, of zoals een goede en wijze ouder van kinderen hoort te zeggen: 'Ik ben niet boos, ik ben verdrietig."

'Verdoe je tijd niet met bekritiseren van mensen'

"Wie deze scène naspeelt, zal vast ook weten dat er een van hen gekruisigd werd," schrijft auteur en trainer Mirjam van der Vegt op Facebook. "En dat bijna iedereen aan die tafel uiteindelijk een gewelddadige dood stierf omdat ze de passie voor God voelden. Deze dragqueens spelen een verhaal van diepe liefde en passie na - mensen waren bereid hiervoor te sterven. Spelen ze het na of drijven ze er de spot mee? Waarom zou je de spot drijven met diepe liefde?

In de film Binnenstebuiten 2 noemen ze spot de sarcasmekloof. Als je er niet meer in gelooft, ga je er sarcastisch over doen. Dan ga je ermee spotten. Zij die spotten, verlangen naar de diepste liefde. Dat geldt niet alleen voor dragqueens, maar ook voor jou en mij. Je gaat spotten, als je het menselijkerwijs niet meer kan geloven.

Een spin in het ochtendweb vanochtend zei me dat alles al volbracht was. En dat ik mijn tijd niet moest verdoen aan het bekritsEREN van mensen, maar aan het EREN van God. Diegene waar het in dit Laatste Avondmaal over gaat dus.

Voor mij is dit avondmaal een van de hoogtepunten uit mijn leven. En tijdens mijn vakantie in Frankrijk genoot ik van het avondmaal in een klooster en werd opnieuw tot tranen toe geraakt. Waarom? Christus nodigt ons uit om hier en nu van Hem te nemen, van Hem te eten. Deze kwetsbare God nodigt je. Het is absoluut ongelofelijk geweldig hoe het nemen van het avondmaal je diep kan vervullen met vreugde. Heel eerlijk: als ik naar de vertolking van deze hedendaagse Laatste Avondmaal kijk, denk ik: kom, eet met mij samen van Hem. Kom, proef Hem. Samen. Welkom. Feest. Lieve spotter, wie je ook bent: laten we samen het wonder beleven."

Spinnenweb
Spinnenweb. Credits: Mirjam van der Vegt.

'Veel boosheid en opwinding'

"Over deze scene van de Olympische Spelen is onder met name christenen nogal ophef ontstaan," schrijft spreker en schrijver Wouter van der Toorn op Facebook. "Ik heb al ongelofelijk veel boosheid en opwinding hierover gezien. Het is een uitdaging om zonder oordeel te kijken naar werelden die niet zijn zoals jij. Het is misschien ook jouw belevingswereld niet. Maar niet alles wat anders is of anders eruit ziet, heeft slechte intenties. Of heeft het slechte met jou voor.

Ik wil hier anders naar kijken. Want ik zie hier JUIST de boodschap dat er is plek voor iedereen aan de tafel van Christus. Het is bijzonder jammer dat het direct als anti-christelijk of zelfs anti-Christus wordt gezien. Als een complot tegen het goede. Dan houdt ieder goed gesprek direct op.

Het zou juist goed zijn om niet te oordelen over anderen. Wil je een christelijk motief hebben? De traditie vertelt dat de vroege vaders uit de kerk opriepen om maar één oordeel te hebben: een oordeel over jezelf, je eigen hart. Een oordeel over het oordeel dat je hebt over een ander. Ik kan helaas te veel verhalen vertellen over de ellende die in de naam van Christus over mensen is uitgestort. Over mensen die niet passen in het plaatje van ‘traditie’ en ‘christelijke waarden’. Ze zijn uitgesloten, omdat ze niet in een bepaalde norm passen. Dat is een levensgevaarlijke trend, waar doden door zijn gevallen. Ik kan je vertellen dat dàt anti-christelijk is. Dàt is anti-Christus. En ik zal alles doen om altijd dat geluid te laten horen. Om Christus wil.

Ik zit liever 1000 dagen aan de tafel met al die vreemde en kleurrijke anderen, mensen die niet zijn zoals ik, dan één dag aan de tafel van christenen die een hart vol oordeel hebben."

Blasfemisch

De SGP sprak zich uit via X: "Net als veel anderen over de hele wereld zijn wij pijnlijk geraakt door de blasfemische parodie op het Heilig Avondmaal bij de opening van de Olympische Spelen. Gods grote en goede Naam wordt hiermee onteerd tot groot verdriet van christenen. Excuses zouden wel het minste zijn."

Excuses

Inmiddels hebben de organisatoren van de openingsceremonie van de Olympische Spelen in Parijs inderdaad excuses aangeboden. "Het was nooit onze bedoeling om gebrek aan respect te tonen tegen welke religieuze groepering dan ook. De openingsceremonie probeerde de tolerantie van de gemeenschap te vieren", vertelde Anne Descamps, woordvoerder van Parijs 2024, op een persconferentie. "Wij denken dat we die doelstelling hebben bereikt. Als mensen dat als aanstootgevend hebben ervaren, dan spijt dat ons echt."

De weergave van deze tweet vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--