Opgroeien onder hoogspanning in EOdoc ‘Skies above Hebron’
25 november 2020 · 11:00
Update: 15 november 2024 · 08:23
Hoe is het om op te groeien in een plaats waar je bewegingsvrijheid zowel fysiek als mentaal wordt beperkt en je altijd in de gaten wordt gehouden door soldaten en kolonisten? Voor de Palestijnse jongens Marwaan, Anas en Amer is het dagelijkse realiteit.
De drie jongens groeien op in de oude stad Hebron, op de Westelijke Jordaanoever. In deze grote Palestijnse stad is een Joodse nederzetting die wordt beschermd door Israëlische soldaten. Gedurende een aantal jaar volgden filmmakers Esther Hertog en Paul King de Palestijnse jongens. In de EOdoc Skies above Hebron zie je hoe Marwaan, Anas en Amer zich staande houden in een samenleving die onder constante hoogspanning staat.
Gek op duiven
Amer is gek op duiven, jaloers kijkt hij naar de vogels; zij kunnen overal heen vliegen. Zijn broertje Anas en hij hebben die bewegingsvrijheid niet. Samen houden ze duiven op het dak van hun ouderlijk huis, dat grenst aan het huis van een kolonist. De jongens worden vanuit uitkijktorens constant in de gaten gehouden door de Israëlische soldaten. Het gebeurt regelmatig dat de soldaten aan de deur staan, omdat er een kolonist uit de buurt heeft geklaagd over de jongens.
Stenengooiers en soldaten
Marwaan woont ook naast een Israëlische kolonie en heeft daardoor niet de mogelijkheid om zomaar overal heen te gaan. In de straat waar hij woont is een checkpoint waar regelmatig rellen zijn tussen stenengooiers en soldaten. Marwaan filmt heel veel, zodat hij altijd bewijs heeft van wat er is gebeurd. Tijdens de opnames zie je Marwaan veranderen; van een kleine jongen die zijn vader aanbidt en in alles volgt, tot een jongeman die ook oog heeft voor andere zaken dan het langslepende conflict.
Psychologische druk
EODocs hoofdredacteur Margit Balogh: "Skies above Hebron is een coming of age verhaal dat laat zien wat het met kinderen doet als ze gedurende hun gehele kindertijd geconfronteerd worden met de gevolgen van politieke beslissingen waarop zij geen enkele invloed hebben. De psychologische druk die permanent om deze kinderen heen hangt, maakt de jongens tot wie ze nu zijn. Gewelddadige escalaties kunnen nooit een oplossing zijn voor het probleem, maar begrijpen hoe en waarom het ontstaat kan wel het begin zijn van structurele veranderingen."
Bekijk de trailer
De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.