Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding

Op de kaart | Mehdi maakt een Perzische tapasplank

24 september 2021 · 19:12

Update: 19 november 2024 · 14:31

De Nederlandse menukaart bestaat uit veel ‘geïntegreerde’ gerechten. Zoals pizza, nasi, taco’s, sushi etc... Deze gerechten zijn door mensen naar Nederland gebracht. En nu is het tijd om weer nieuwe gerechten op de kaart te zetten. Zoals het nieuwe eten onze keuken verrijkt, zo hopen we dat de verhalen van deze mensen jou mogen inspireren.

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Op de kaart

Wij eten allerlei gerechten die hier eigenlijk niet vandaan komen. Die gerechten zijn hier ooit mee naartoe genomen door mensen uit andere landen en daar hoort vaak een heel verhaal bij. De afgelopen jaren is er een ontzettend grote groep nieuwe mensen naar Nederland gekomen, omdat ze moesten vluchten. Welke gerechten hebben zij meegenomen? En wat is het echte verhaal van deze mensen?

In ‘Op de kaart’ duikt Anne Appelo de keuken in met mensen van over de hele wereld, om hun verhalen en gerechten op de kaart te zetten!

Mehdi over de Nederlandse cultuur

Mehdi maakt een Perzische Tapasplankje. Het doet hem denken aan zijn familie en jeugd in Iran. Mehdi vertelt over zijn ervaring als vluchteling en hoe hij zijn weg heeft gevonden binnen de Nederlandse cultuur én wat een biertje voor hem betekent.

Geïnspireerd geraakt? En wil je thuis ook deze Perzische tapasplank maken? Volg dan de recepten:

Borani Esfenj – Spinazie yoghurt dip

Ingrediënten
- Spinazie
- Kwark
- Knoflook
- Peper en Zout

Hoe maak je deze dip?
1. Als eerste was en droog je de spinazie. Snijd het daarna in grote stukken. Om de spinazie te laten koken heb je ongeveer een ½ kop water nodig. De spinazie is klaar als ze zacht zijn.

2. Was knoflook en voeg het toe aan de kokende spinazie.

3. Voeg zout en peper toe en dat laat je de spinazie condenseren. Proef het en voeg de benodigde kruiden toe die je denkt nodig te hebben. Zet de spinazie nu aan de kant.

4. Laat de spinazie koelen en dan voeg je de yoghurt mix toe aan de spinazie. Je Borani is nu klaar om te serveren.

Mirza Ghasemi – gegrilde Aubergines

Ingrediënten
- 6 aubergines
- Teentjes knoflook (hoeveelheid naar keuze)
- Verse Tomaten (1/5de van de aubergine mix)
- 1/4de theelepel kurkuma
- Peper en Zout
- 2 eieren

Stappen
1. Rooster de aubergines op de barbecue totdat ze zwartgeblakerd zijn. Haal de schil eraf en schraap al het vruchtvlees van de schil.
2. Prak het vruchtvlees fijn.
3. Doe in een braadpan of koekenpan een flinke scheut olijfolie en doe de knoflook erbij en voeg de kurkuma toe. Fruit even zachtjes maar laat niet kleuren. Doe de tomaten in de pan met wat peper en zout
4. Voeg de fijngeprakte aubergine toe en laat al het vocht helemaal weg koken. Roer regelmatig.
5. Als het vocht weg is en de smaken vermengd zijn proef je de saus even af op zout en peper.
6. Kluts de eieren in een kommetje en giet ze bij het aubergine mengsel, en ga dan goed roeren tot het geheel gaar is.
7. Warm serveren, niet te heet. Lekker met brood of met Borani.

Kuku Sabzi – Omelet

Ingrediënten
- 3 eieren
- Bosui
- Knoflook
- Gedroogde berberis
- Bieslook
- Peterselie
- Griekse yogurt

Stappen
1. Was en snij al de kruiden die je hebt.
2. Plaats alle gesneden kruiden in een grote kom. Mix je eieren, gedroogde berberis, zout en peper samen tot een geheel.
3. In een diepe pan verhit je de olijf olie over middelgroot vuur.
4. Na 5 minuten wachten, gooi je de omelet mix in de pan en doe je de deksel erop.
5. Laat het koken voor 25 tot 30 minuten.
6. Snij de omelet in 4 stuken en haal het voorzichtig uit de pan.  

Nu is het gerecht is klaar om te serveren. Schik de verschillende gerechten op een plank en je tapasplank is klaar. 

Wat zijn berberis?
Berberis is een bes, ook wel de zuurbes of azijnbessen. Deze bessen bevatten veel vitamine C. De bitterzure smaak geeft een fris accent in gerechten. 

Eet smakelijk!

Op de kaart
Op de kaart

Dit artikel hoort bij het programma

Op de kaart

    Deel dit artikel: