Sluit je aan

Inloggen bij eo

Praat je mee? Als je bent ingelogd, kun je reacties plaatsen en gesprekken volgen.

Door in te loggen bevestig je dat je de Algemene Voorwaarden en Privacyverklaring van de EO hebt gelezen en begrepen.

Hulp nodig?

Check de veelgestelde vragen.

Uitgelichte afbeelding
© Shutterstock

Onze tieners willen switchen van kerk

17 april 2020 · 10:30

Update: 15 november 2024 · 08:22

Onze twee tieners (14 en 17) vinden de kerkdiensten in onze gemeente hopeloos ouderwets: de preken lijken niet aan te sluiten, de muziek komt volgens hen uit de middeleeuwen. Elke week wordt de strijd rond de kerkdienst groter. Onze kinderen zouden graag ‘overstappen’ naar een eigentijdse megakerk bij ons in de buurt, maar ik aarzel.

Overstappen naar een andere kerk is inderdaad geen kleinigheid. Je gemeente is geen abonnement dat je naar behoefte stop- of omzet. Je bent onderdeel van een gemeenschap, waar je met elkaar de schouders onder zet. 

Samen op zoek

Toch kunnen er wel redenen zijn om van kerk te switchen. Je tieners kunnen zo’n reden zijn. Ga daarom serieus met je kinderen in gesprek over het al dan niet maken van een overstap. Doordenk de consequenties; voor je tieners, voor jullie als ouders en voor de kerkgemeenschap waar je nu deel van uitmaakt. 

Wees blij met het feit dat jullie kinderen positief in het geloof staan. Wees dankbaar voor de kritische vragen en ga samen op zoek naar een goede beslissing. Realiseer je dat we in onze tijd tieners stimuleren zelf te kiezen voor een middelbare school of sportclub. Best logisch dat je tieners daarom ook zelf willen kiezen naar welke kerk ze gaan. 

Tips

  • Achterhaal welke plek de vriendengroep van jullie kerk speelt bij je tieners. Wat raken ze kwijt als ze hun huidige kerk- vrienden gedag zeggen? Wat betekent hun vertrek voor andere tieners in de kerk? 
  • Is er een (tijdelijke) tussenoplossing mogelijk? Je zou bijvoorbeeld twee keer in de maand een andere kerkdienst kunnen bezoeken dan je eigen samenkomst. In deze aanpak blijf je nog wel onderdeel van de thuisclub en kring van je huidige kerk. Evalueer met je tieners na een paar maanden wat je hebt gezien en beleefd. 
  • Welke levenslessen leren je kinderen door te blijven? Kunnen jullie als gezin ook onderdeel zijn in de weg vooruit? Welke ervaringen uit de kerk van je dromen kunnen jullie stapje voor stapje realiseren in je huidige kerk? Kan de frustratie omgezet worden in positieve acties, of is hier als je eerlijk bent (de komende jaren) geen ruimte voor? 
  • Zijn er meer ouders die worstelen met deze vragen? Kunnen jullie elkaar steunen door middel van onderling contact, gebed of het adresseren van deze uitdagingen bij de oudsten van de gemeente? 
  • Welke rol kunnen conferenties en bewegingen als Opwekking, New Wine of Reveil spelen als ‘oplaadmomenten’ voor je tieners? 
  • Het gras bij de buren is altijd groener. Die nieuwe kerk met die heerlijke worship en die geweldige sprekers heeft waarschijnlijk ook minder toffe kanten. Zien je tieners die ook? Hoe groot is de kans bijvoorbeeld dat ze bij de jeugd- groep van de hippe jeugdkerk een goed onderdak vinden? Of veranderen ze hier al snel in een ‘nummer’? 
  • Stel dat de kogel door de kerk is en jullie zouden de overstap maken, hoe ga je dit op een goede manier vertellen aan de ‘broers en zussen’ in jullie huidige kerk? Maak samen een plan van aanpak. 

Beeld: Shutterstock

Deel dit artikel: